Útok na Kapitol

Dav protestujících 6. ledna 2021 ve 20:15 hodin našeho času prolomil bariéry před budovou Kapitolu, přemohl kapitolskou policii a natlačil se dovnitř budovy, kde zasedal Kongres USA.

Obě parlamentní komory právě projednávaly námitky proti průběhu voleb v USA. Republikánští senátoři a poslanci předkládali důkazy pro obvinění z volebních podvodů během prezidentských voleb v několika státech USA.

Jednání byla pozastavena a zákonodárci byli evakuováni. Uvnitř budovy byly hlášeny výstřely, napsala reportérka Epoch Times Charlotte Cuthbertsonová na Twitteru. Budova byla uzavřena.

Podle výpovědí některých protestujících došlo k postřelení jedné osoby.

Jeden z protestujících, kteří vnikli do budovy, natočil na svůj telefon ženu střelenou policií do krku.

https://twitter.com/TaylerUSA/status/1346913549898149888?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1346913549898149888%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.epochtimes.cz%2F2021%2F01%2F06%2Fprotestujici-prekonali-bariery-a-vnikly-do-budovy-kapitolu-clenove-kongresu-byli-evakuovani%2F

Video natočené jedním z protestujících, kteří vnikli do budovy Kapitolu, zachycuje událost, při níž došlo k výstřelu. Následně poté se k zemi zhroutila žena střelená do krku. Všichni okolostojící, policie i protestující se ji snažili zachránit. Žena byla urychleně odnášena k lékařskému ošetření. Policie později uvedla, že žena postřelená v budově Kapitolu zemřela.

Ashli Babbittová, veteránka letectva USA. (Screenshot / YouTube)

Členové rodiny identifikovali ženu zastřelenou na půdě Kapitolu 6. ledna 2021 jako Ashli Babbittovou, veteránku letectva USA ze státu Kalifornie a příznivkyni prezidenta Donalda Trumpa.

Její manžel řekl KUSI-TV, že během 14 let služby absolvovala čtyři služební cesty a žila poblíž San Diega.

Její tchýně mezitím řekla Fox 5 DC, že vlastnila firmu v San Diegu se svým manželem a že je zmatená jejím chováním.

„Opravdu nevím, proč se to rozhodla udělat,“ řekla její tchýně médiím.

Den předtím, než byla zastřelena, Babbittová na Twitteru napsala: „Nic nás nezastaví… mohou zkoušet a zkoušet a zkoušet, ale bouře je tady a sestupuje na DC za méně než 24 hodin… temnota na světlo.“

Zatím není jasné, kdo za střelbou stál, nicméně policejní orgány sdělily deníku New York Post, že byla zastřelena kapitolskou policií.

Policejní oddělení ve Washingtonu nereagovalo okamžitě na žádost The Epoch Times o komentář.

Robert J. Contee, šéf metropolitního policejního oddělení, uvedl během tiskového briefingu ve čtvrtek 7. ledna 2021 v časných ranních hodinách, že žena byla převezena do oblastní nemocnice, kde byla prohlášena za mrtvou, aniž by byla zesnulá identifikována. Více zde…

Videozáznam zveřejněný na YouTube uživatelem Alpha Magic zachycuje celou situaci před výstřelem. Lidé, kteří vnikli do Kapitolu se snaží rozbít dveře a vniknout do vnitřních prostor. Když se žena snaží vlézt dovnitř rozbitým oknem, ozve se výstřel a ona padá k zemi.

https://www.youtube.com/watch?v=BrYz-O2TCKQ&bpctr=1610095145
Pokud chcete video přehrát – musíte kliknout na „Přehrát na YouTube“ a poté na ou tube opět kliknout na videu „Pokračovat dále“.

Další tři mrtví

Robert J. Contee, šéf metropolitního policejního oddělení, později oznámil, že poblíž areálu Kapitolu zemřely další tři lidé. Uvedl, že příčiny jejich smrti nelze prozatím určit, dokud jednotlivce neuvidí lékař.

„Věříme, že každý z nich se ocitl v nějakém druhu mimořádné zdravotní nouze, opět je to velice předběžné, jakmile budeme vědět více, budeme vás informovat,“ řekl Contee novinářům.

Během večera byl v okolí kapitolu policejními jednotkami do vzduchu vypouštěn slzný plyn.

Policejní oddělení uvedlo, že bude střelbu uvnitř Kapitolu vyšetřovat.

Článek byl aktualizován 8. ledna 2020.


Video-reportáž: Co se stalo 6. ledna ve Washingtonu

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.