Epoch Times Německo

24. 3. 2021

Ve svém obtížném vztahu s Tureckem nechce EU nadále vylučovat sankce. Mezi členskými státy panuje „široká shoda“ „ponechat všechny možnosti na stole“, řekl v pondělí po konzultacích s ministry zahraničí členských zemí EU šéf diplomacie EU Josep Borrell. Ve zprávě připravené pro summit EU tento týden existují „pozitivní a negativní přístupy“ pro budoucí vztahy k Ankaře.

Ministři zahraničních věcí EU jednali o Borrellově inventáři v pondělí před čtvrtečním summitem hlav států a předsedů vlád. Na jedné straně obsahuje návrhy „pozitivní agendy“ ve vztazích s Tureckem jako dlouholetým kandidátem na vstup do EU. Podle diplomatů by EU mohla nabídnout při rozhovorech s Ankarou rozšíření celní unie nebo další finanční podporu zhruba 3,7 milionu uprchlíkům v Turecku.

Borrell zdůraznil, že Turecko se nedávno ukázalo jako připravené komunikovat ve sporu s Řeckem a Kyprem o zásoby plynu ve východním Středomoří. Proces komunikace však nadále zůstává „křehký“.

„Na druhou stranu existuje vývoj, který se nepovažuje za pozitivní,“ říká Borrell a poukazuje na žádost o zákaz prokurdské strany HDP a odstoupení Turecka od Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách.

„Toto je cesta zpět do středověku,“ uvedl lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn v souvislosti s téměř každodenními vraždami žen v Turecku. „Toto není cesta, kterou potřebujeme k tomu, abychom mohli opět vybudovat normální vztahy s Tureckem.“

Německý ministr zahraničí Heiko Maas hovořil o „světle a stínu“. I když ve východním Středomoří dojde k uvolnění, domácí politický vývoj v Turecku je „určitě špatným signálem“. Pokud se Ankara odchýlí od konstruktivního směru středomořské otázky, „ponechá připravené sankce na stole“.

Německý list Süddeutsche Zeitung uvedl, že jednou z možností zmíněných ve zprávě Borrella bylo zaměřit se na „odvětví důležitá pro tureckou ekonomiku“. Cestovní ruch je výslovně zmíněn. Členové EU proto mohou vydávat cestovní varování. Mohl by být rovněž omezen dovoz nebo vývoz „určitého zboží a technologií“ v energetickém sektoru.

Borrell zdůraznil, že ministři zahraničí zatím nevyvodili žádné závěry. To je úkol hlav států a předsedů vlád.

Diplomaté EU však předpokládali, že v případě „pozitivní agendy“ by měl summit přinejlepším vydat pracovní příkaz, například prozkoumat obnovení rozhovorů o rozšíření celní unie. Konkrétní rozhodnutí by pak podle Bruselu pravděpodobně padla až na červnovém summitu. Tím by EU udržovala Turecko pod tlakem.

Z článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“