Isabel van Brugen

3. 4. 2021

Republikánští senátoři Grassley a Johnson požadují od federálních úřadů zpravodajské záznamy týkající se cizinců s vazbami na Komunistickou stranu Číny (KS Číny), kteří měli obchodní vztah s prezidentovým synem Hunterem Bidenem.

Grassley, člen Soudního výboru Senátu, a Johnson, člen senátního Podvýboru pro vyšetřování, v dopise ministerstvu spravedlnosti a Ředitelství tajných služeb uvádějí, že přezkoumávají finanční transakce a spojení mezi členy Bidenovy rodiny a cizími státními příslušníky napojenými na KS Číny a její vojenské a zpravodajské služby.

Minulý týden senátoři zveřejnili zprávu, která odhaluje „pochybné finanční transakce“ v objemu milionů dolarů mezi Hunterem Bidenem, jeho společníky a cizinci, mezi nimiž byla i manželka bývalého ruského starosty a osoby s vazbami na KS Číny.

Senátory zajímá obzvláště vztah Huntera s Jie Ťien-mingem, známým čínským podnikatelem v energetice, kterého známe i v ČR. Jeho firma CEFC China Energy Co. usilovala kromě jiného o těžební práva na ropu v Čadu a Ugandě. Jie má údajně vazby na čínskou Lidovou osvobozeneckou armádu.

Prezidentův syn měl dle senátorů úzké vazby i na Jieovy obchodní společníky – Kung-wen Tunga a Čchi Pching „Patricka“ Choa.

„Je důležité, aby Kongres lépe pochopil vztahy, které měli mezi sebou Jie Ťien-ming, Kung-wen Tung a Patrick Cho, jejich vazby na čínskou komunistickou vládu, CEFC China Energy a jejich aktivity v USA, včetně těch souvisejících s Bidenovou rodinou. Proto, prosím, poskytněte všechny zpravodajské záznamy o těchto třech jedincích, včetně (ale nejen) informací odvozených z FISA nejpozději do 14. dubna 2021.“

Hunter Biden vzbudil pozornost minulý rok během předvolebního období, kdy jeho bývalý obchodní partner poskytl médiím textové zprávy, z nichž jsou patrné vztahy s  Jie Ťien-mingem. Další zprávy pak naznačují, že prezident si byl vědom obchodních aktivit syna, byť je v té době kandidát na prezidenta popřel.

Odhalení vzbudila obavy z vlivu zahraničí na americkou politiku.

V současnosti probíhá federální vyšetřování „daňových záležitostí“ Huntera Bidena, včetně údajného obchodního vztahu v Číně. 

V době, kdy v roce 2017 vzneslo ministerstvo spravedlnosti obvinění vůči Patrickovi Cho, Cho údajně volal Jamesovi, bratrovi Joea Bidena, který řekl, že hovor byl zřejmě určen Hunterovi.

Odvolací soud na Manhattanu shledal, že Ho byl náležitě usvědčen federální porotou v prosinci 2018 z uplácení prezidentů Čadu a Ugandy v konspiraci spojené s OSN.

Jie nebyl viděn od roku 2018, kdy jej uvěznily čínské úřady.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.