Karel Čistý

5. 4. 2021

Tento blog věnuji všem fanouškům seriálů, které běžely v televizi, když jsem chodil na základní školu. 🙂


Seriály z 80. let

Po listopadu 1989 začaly do Československa přicházet také animované seriály. Jedním z nich byl He-man, který se dočkal zfilmování v roce 1987.

Sérii hračkových figurek He-man vyráběla společnost Mattel. Její akční figurková linie Masters of the Universe se prodávala mimořádně dobře. Společnost Filmation dostal za úkol oživit několik prvních figurek v televizních reklamních spotech.

Mattel hledal další způsoby, jak zvýšit úspěch Masters of the Universe, a požádal Filmation, aby překročila rámec animace pouhé reklamy na hračky a vytvořila šedesát pět epizod kresleného seriálu, který měl nést název He-man a páni vesmíru.

Mattel chtěl jednoduchý animák, který by propagoval jeho akční figurky, a nic víc. Nepočítal s tím, že se v těchto epizodách budou spisovatelé snažit překonat sami sebe a proniknout do animačního průmyslu.

Seriál měl omezené možnosti animace, takže se více než na cokoliv jiného spoléhal na příběhový směr. Tvůrci, kteří tehdy pracovali ve Filmation, proměnili He-mana a Masters of the Universe z jednoduché akční figurální reklamy v jeden z nejvzpomínanějších animovaných seriálů.

He-man a páni vesmíru měli celkem sto třicet animovaných epizod, dva televizní speciály a spin-off seriál.

He-man na: YouTube * Fan WEBu * ČSFD * IMDB *

Příběh se odehrává na fiktivní planetě Eternia, planetě magie, mýtu a fantazie. Jeho hlavní postavou je princ Adam, mladý syn vládců Eternie – krále Randora a královny Marleny.

Když princ Adam jednoho dne zvedl Meč moci provolal klíčová slova, odemkl tak moc ukrytou v meči a proměnil se v He-Mana, nejmocnějšího muže ve vesmíru.

Společně se svými blízkými spojenci, Bojovou kočkou, která prochází podobnou proměnou z Adamova zbabělého mazlíčka tygra Cringera, Čarodějkou Teelou, ozbrojeným vojákem Man-At-Arms a roztomilým levitujícím trpaslíkem Orkem, používá princ Adam své schopnosti k obraně Eternie před zlými silami.

He-man a She-ra

V roce 1985 nahradila seriál He-man ženská hrdinka She-ra. Poprvé se společně objevují v díle nazvaném Tajemství meče (The Secret of the Sword).

Tvůrci kreselených příběhů představili She-ru jako jako kapitánku vojska Adora, ale nakonec se ukáže, že se jedná o dávno ztracenou princeznu, která má silné pouto s královským rodem vládnoucím Etherii.

Filmové zpracování

He-man se objevil také ve filmovém zpracování, poprvé v roce 1987 pod názvem Masters of the Universe (Páni vesmíru). He-mana si tehdy zahrál herec Dolph Lundgren, známý například ze snímku Rocky IV.

Frank Langella si zahrál Skeletora, Jon Cypher se objevil jako Man-At-Arms, Chelsea Fieldová jako hrdinka Teela, Billy Barty hrál postavu Gwildora a Courteney Coxová postavu Julie.

Film měl premiéru ve Spojených státech 7. srpna 1987, v době kdy popularita hračkové postavičky He-mana a kreslený seriál dosáhly vrcholu.

Fanouškovský trailer.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."