Redakce Epoch Times

14. 4. 2021

Zpěvačka a jedna z posledních žijících ikon boje proti totalitě v bývalém Československu podpořila český projekt Komiksem proti totalitě, který upozorňuje na rozsáhlé případy zneužívání politických vězňů v současné Číně.

Komiksový projekt, který vytvářejí čeští tvůrci, zachycuje příběhy několika vyšetřovatelů, kteří byli nominováni na Nobelovu cenu míru. Projekt má podle autorů přitáhnout pozornost veřejnosti k závažným otázkám dnešní doby.

„Připojuji svou podporu tomuto projektu. Je to sice už několikátá výzva týkající se dodržování lidských práv, nelze však krutému údělu, jakým je věznění a nedobrovolné odebírání orgánů v čínských věznicích, lhostejně přihlížet. Zvlášť v této době a v souvislosti s Čínou,“ říká Marta Kubišová s odkazem na hlavní příběhovou linii připravované komiksové knihy.

Scénář se vrací do roku 2006 a sleduje osud dívky, která pod tlakem okolností vyhledá pomoc u zprostředkovatele transplantací orgánů v čínské nemocnici.

„Odlétá do Číny, aby si tam nechala za vysokou částku transplantovat srdce. Před nemocnicí naráží na novináře, který pátrá po důkazech o zatajované epidemii ptačí chřipky H5N1. Během vyšetřování náhodně objeví zadržovací tábor s několika tisíci vězni, který sousedí s nemocnicí,“ přibližují scénář autoři projektu.

Projekt vychází z několika vyšetřovacích zpráv publikovaných od roku 2006 a závěrů mezinárodního soudního tribunálu, který probíhal v Londýně v roce 2019. [1]

O komiksovém projektu

Více o skutečných postavách v komiksu naleznete zde.


Na podporu tvorby komiksu organizují jeho autoři veřejnou sbírku, z níž mají být financovány profesionální kresby.

Těm, kteří projekt podpoří, autoři nabízejí různé odměny včetně fotografie vyšetřovatelů, vlastnoručně podepsané vyšetřovateli samotnými nebo vyhotovení komiksového portrétu.

„Vydali jsme se cestou realistické kresby, aby čtenáři mohli snadno poznat hlavní postavy, skutečné destinace, stavby a události,“ uvádějí autoři na svých webových stránkách. „Plánujeme do příběhu zanést reálie staveb, měst, letišť a tváří skutečných postav.“

V komiksu se má objevit například bývalý kanadský ministr zahraničí David Kilgour nebo advokát David Matas. Ale také investigativní reportér Ethan Gutmann, zvláštní zpravodaj OSN ve věcech mučení Manfred Nowak, argentinský soudce Octavio Araos de Lamadrid, izraelský chirurg Jacob Lavee, britský soudce Sir Geofrey Nice QC a mnozí další.

Upoutávka komiksového projektu

Deník Epoch Times je mediálním partnerem projektu.


POZNÁMKY: [1] Níže nabízíme několik zdrojů, vyšetřovacích zpráv a odkazů, které se zabývají vyšetřováním případů zneužívání vězňů svědomí v Číně k orgánovým transplantacím: Mezinárodní koalice vyšetřovatelů ETAC; Mezinárodní soudní tribunál v Londýně (2019); Vyšetřovací zpráva Bloody Harvest (2006-2009); Sedmiletý terénní výzkum shrnutý v knize Jatka (2014); Souhrnná vyšetřovací zpráva B. H. S. An Update (2016); Mezinárodní reakce na vyšetřovací zprávy – souhrn (COHRC).

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“