Janita Kan

24. 5. 2021

Senior poradce Bílého domu Cedric Richmond v neděli pro CNN řekl, že prezident Joe Biden hodlá „změnit kurz“, pokud jednání s republikány o infrastrukturním výdajovém balíku zůstane na mrtvém bodě.

Richmondův komentář přichází poté, co se Biden a jeho vláda pokouší menším ústupkem přesvědčit republikány, aby podpořili obří federální „injekci“ do „infrastruktury“. Původní návrh ve výši 2,3 bilionu $ snížil Bílý dům na 1,7 bilionu $. Protinávrh republikánů je v objemu 568 miliard $.

Potřebu federální injekce do infrastruktury republikáni kvitují, ale opakovaně vyjadřují své znepokojení nad tím, že Bidenův balík obsahuje položky, které jsou irelevantní a mají málo co dělat s infrastrukturou. Dalším zásadním bodem, se kterým republikáni nesouhlasí, je financování balíku – Biden chce výdaje vykrýt zrušením daňových škrtů, jež se zavedly za Trumpa, a zvýšit daně korporacím ze současných 21 % na 28 %.

Dle Richmonda by prezident mohl stáhnout svůj příslib o spolupráci na balíku napříč oběma stranami, pokud neshoda stran uvízla na mrtvém bodě.

„Chce dohodu. A chce ji brzy, takže pokud by šlo o smysluplné vyjednávání mezi oběma stranami, je ochotný na tu hru přistoupit. Ale znovu, nedovolí, aby odpovědí byla nečinnost. A když se dostane do bodu, že to bude nevyhnutelné, uvidíte, že změní kurz,“ řekl Richmond v nedělním rozhovoru pro CNN.

Richmond ještě dodal, že pro teď vláda chce najít společnou řeč.

Aby Bílý dům dosáhl ústupku na 1,7 bilionu $, zredukoval např. výdaje na vysokorychlostní internet na 65 miliard $ stejně jak navrhují republikáni. Další oblasti ústupků jako výzkum, vývoj, dodavatelské řetězce, jsou přesměrované do jiných legislativních návrhů

Balíček republikánů navrhuje výdaje do silnic a mostů v objemu 299 miliard $, do veřejné dopravy 61 miliard $, do letišť a přístavů také 61 miliard $, do železnic 20 miliard $, do vodních děl 49 miliard $ a do bezpečnosti 13 miliard $. Další výdaje navrhují sněmovní republikáni do regulační reformy.

„Tento návrh ukazuje ochotu jít níže… a zároveň zůstat pevný v oblastech, které jsou k budoucímu přebudování infrastruktury a průmyslu životně důležité, a udělají tak naši pracovní sílu a zemi více konkurenčně schopnou vůči Číně,“ uvedla v pátek tisková mluvčí Bílého domu Jen Psaki.

„Protinabídka reflektuje také náš pohled, který v návrhu republikánů není vůbec – některé oblasti, které jsou klíčové pro naši konkurenceschopnost, pro investice do čisté energie a budoucích průmyslů a k přebudování naší pracovní síly, včetně kritických investic v energetice, stavebnictví, školení zaměstnanců, výstavby nemocnice pro veterány a pečovatelské ekonomiky,“ okomentovala plán republikánů.

Štíhlejší návrh si ale nezískal podporu u republikánů a jejich vedoucí vyjednávačky senátorky Capito.

„Pokud jde o definici infrastruktury, výši navrhovaných výdajů a zdroje jejího financování, je mezi Bílým domem a senátními republikány pořád obrovský rozdíl,“ sdělila v pátek médiím Kelley Moore, mluvčí senátorky Capito.

„Po dnešní schůzce to vypadá, že strany jsou po dvou schůzkách s osádkou Bílého domu ještě více vzdálené, než byly po jedné schůzce s prezidentem Bidenem.“

Již dříve řekli vysoce postavení republikáni, že vyjednávání nebude mít smysl, pokud bude Biden i nadále tlačit na zvrácení klíčových částí daňového zákona z roku 2017, který podepsal tehdejší prezident Donald Trump.

„Nemáme zájem na znovuotevření daňového zákona 2017. Oba dva jsme tohle prezidentovi vyjasnili. Tohle je naše červená čára,“ řekl 12. května šéf senátních republikánů Mitch McConnell novinářům po schůzce s Bidenem.

Dle McConnella byla ekonomika v počátcích roku 2020 před pandemií silná právě díky Trumpovu snížení daní.

„Zvýšení daní by bylo největší chybou, jakou byste mohli udělat,“ dodal šéf sněmovních republikánů Kevin McCarthy, odvolávajíc se na následný růst cen pohonných hmot, jídla, řeziva a nákladů na bydlení, a také na rostoucí inflaci jako „daň“ za to, co nazval „seznamem přání progresivní politiky“

Infrastrukturní balík není jediným výdajovým balíkem, který se Biden pokouší protlačit přes Kongres.

Jeho vláda pracuje i na dalším 1,8biliónovém programu „American Families Plan“, který obsahuje výdaje do programů sociálního zabezpečení a uvalí vyšší daně bohatým jednotlivcům. A v březnu Biden podepsal schválený 1,9biliónový „covidový balíček“.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.