Zdenka Danková

1. 6. 2021

Od pondělí 31. května mohou lidé opět navštěvovat restaurace, bazény, sauny či kasina. Ovšem je k tomu podmínka: pokud splní podmínku testování, očkování či prodělané nemoci a pokud provozovatelé zajistí nařízená protiepidemická opatření. Uvolnění je součástí změny mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví.

Změny souvisí s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu. Od pondělí tedy budou moci restaurace, bary, hudební kluby, bazény, bowlingové herny či kasina otevřít i veřejnosti dosud nepřístupné vnitřní prostory.

Do restaurací budou moci i na základě provedeného tzv. antigenního samotestu, a to jak v zaměstnání či ve škole, tak i přímo na místě při vstupu do provozovny. Podmínky jsou obdobné jako u dosud otevřených zahrádek, tedy například bez možnosti provozování živé hudby a tance.

Ve wellnes zařízeních pak bude možné zaplnit jen 30 procent kapacity. Sauny mohou fungovat za podmínky vyhřátí na minimálně 80°C a bez využití krystalického ochlazování a ledových studní.

Pořadatelé kongresů a vzdělávacích akcí budou moci nově přivítat až 250 osob při zachování maximálně padesátiprocentní obsazenosti sálu, pěvecké sbory budou moci zkoušet či vystupovat až ve 30 lidech.

zahradky restaurace
Zahrádky restaurací vystavené nevlídnému počasí nikdo nenavštívil. (Z. Danková / ET ČR)

Národní certifikáty o provedeném očkování

Do podmínek, jak se prokázat při vstupu do restaurací atd., přidalo ministerstvo i národní certifikáty o provedeném očkování. Pro jejich uznání platí stejná pravidla jako pro české občany, tedy 22 dní od první dávky u nedokončeného očkování a 22 dní až devět měsíců od první dávky u kompletního očkování a 14 dnů až devět měsíců u jednodávkové vakcíny.

Bude možno obnovit i školy v přírodě, školní nebo zotavovací akce. Rozšíří se možnosti při návštěvách ZOO a botanických zahrad, kde se přidají i vnitřní prostory. Důrazem je stále dodržování dvoumetrových rozestupů mezi lidmi.

Od 1. června mají být ze zdravotního pojištění měsíčně hrazeny pouze:

– 4 antigenní testy a

– 2 PCR testy (POC antigenní test 1x za 7 dní, RT-PCR test 1x za 14 dní).

Národní certifikáty – covid pasy

Národní certifikáty o očkování byly doplněny také do ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví o podmínkách vstupu do České republiky. Jejich držitelé budou mezi výjimkami, které se nemusí při vstupu do ČR prokazovat negativním testem na covid a dodržovat další opatřením stanovené podmínky. Národní certifikát musí být vystaven v anglickém jazyce.

Jak bude digitální covid certifikát EU fungovat?

Podle europarl.europa.eu má certifikát usnadnit bezpečné cestování po EU tím, že prokáže, že jste byli očkováni, máte negativní výsledek testu nebo jste v posledních šesti měsících onemocnění prodělali. Budou jej vydávat vnitrostátní orgány. Všechny uvedené informace budou ve formě QR kódu, který může mít elektronickou podobu (například na smartphonu nebo tabletu) nebo může být vytištěný a naskenovaný při cestování. Certifikát by měl být k dispozici od 1. července a bude zdarma.

Systém bude fungovat po dobu 12 měsíců a platit bude všech 27 zemích EU, ale i na Islandu, v Norsku a v Lichtenštejnsku.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.