Jack Phillips

1. 8. 2021

Francie

Tisíce lidí ve Francii v sobotu demonstrovaly proti speciálnímu „zdravotnímu pasu“ a pochodovaly Paříží a dalšími francouzskými městy. Většina protestů byla pokojná a došlo jen k několika sporadickým střetům.

V Paříži bylo při tomto v pořadí již třetím víkendovém protestu proti covid pasu rozmístěno asi 3 000 příslušníků bezpečnostních složek. Systém takzvaných „zdravotních průkazů“ – podobných očkovacím pasům – byl minulý týden schválen francouzským parlamentem, přičemž zákon vstoupí v platnost 9. srpna. Průkaz bude vyžadován pro vstup do restaurací a dalších míst.

Německo

Německý soud v Berlíně o víkendu prohlásil, že probíhající protesty proti lockdownům jsou nezákonné, což vedlo k zatýkání demonstrantů. Soudci správního soudu v hlavním městě odmítli povolit 13 demonstrací, jak informoval server DW. Protesty organizovala skupina proti lockdownům. Organizátoři uvedli, že se k účasti na protestech přihlásilo asi 22 500 lidí.

https://twitter.com/stadtrandaktion/status/1421843430657953807?ref_

Videozáznamyfotografie nahrané na Twitteru ukazovaly, jak jsou lidé – podle všeho demonstranti proti uzávěrám – v sobotu zatýkáni nebo naháněni policisty. Podle DW byl soudem zakázán i pochod plánovaný na neděli.

Němečtí soudci uvedli, že protesty by měly být zakázány, protože v opačném případě by usnadnily šíření covidu-19.

Mluvčí berlínské policie Thilo Cablitz novinářům řekl, že rozhodnutí se týkalo protestů, „jejichž účastníci pravidelně nedodržují zákonné předpisy, konkrétně předpisy na ochranu před infekcí“, včetně nošení roušky.

Itálie

V Itálii již druhý týden po sobě pochodovaly tisíce demonstrantů proti očkovacímu pasu ve městech jako Řím, Milán a Neapol. Milánští demonstranti se zastavili před budovou městského soudu a skandovali „Pravda!“ „Hanba!“ a „Svoboda!“, zatímco v Římě pochodovali s transparentem s nápisem „Vzdor“. Tyto demonstrace byly hlučné, ale pokojné.

Italské úřady zavedly vlastní zdravotní průkaz pro vstup do barů, restaurací a dalších podniků. Kritici tohoto opatření tvrdí, že je drakonické a porušuje základní osobní svobody.

Švýcarsko

Ve Švýcarsku se podle místních médií sešlo více než 4000 lidí v Lucernu, aby demonstrovali proti očkovacím restrikcím.

„Myslím, že nám nikdo nesmí říkat, co máme dělat,“ sdělila agentuře Associated Press 37letá zdravotní sestra Hager Ameurová, která dala v zaměstnání výpověď. Dodala, že s francouzskými zdravotníky se během první vlny covidu-19 zacházelo poměrně špatně. „A teď nám najednou říkají, že když se nenecháme očkovat, je to naše vina, že jsou lidé nakažení. Myslím, že je to odporné.“

„Vytváříme segregovanou společnost a myslím, že je neuvěřitelné, že se to děje v zemi zastávající lidská práva,“ řekla deníku The Guardian Anne, učitelka, která protestovala v Paříži a neuvedla své příjmení. „A tak jsem vyšla do ulic; nikdy v životě jsem neprotestovala… Myslím, že naše svoboda je ohrožena,“ dodala dále.

Francouzské úřady uvedly, že musejí zavést zdravotní pasy kvůli tomu, že varianta delta je nakažlivější. V pátek večer bylo potvrzeno více než 24 000 nových případů za den – ve srovnání s několika tisíci případů denně na začátku měsíce.

Ministr vnitra Gerald Darmanin na Twitteru napsal, že policie zadržela 10 protestujících v Paříži a devět demonstrantů na jiných místech Francie, a zároveň dodal, že tři policisté byli zraněni.

Mimo Evropu vyšly do ulic tisíce demonstrantů v Malajsii. Protestující měli na obličeji roušky a dodržovali odstupy. Protestovali proti tomu, jak vláda přistupuje k viru, a zároveň požadovali odstoupení premiéra. Kritici tvrdili, že premiér Muhyiddin Yassin využívá pandemických lockdownů a dalších omezení k posílení své moci.

Na této zprávě se podílela agentura Associated Press. Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.