Meiling Lee

10. 8. 2021

Francouzská vláda v pondělí rozšířila počet činností, při nichž je nutné používat „zdravotní průkaz“, a to navzdory rozsáhlým protestům proti těmto opatřením.

Rozšíření platnosti průkazu zahrnuje návštěvy nemocnic, cestování mezi městy a návštěvy restaurací a kaváren.

Průkaz je dokladem o očkování, negativním testu na covid-19 nebo o uzdravení z této nemoci. Od 21. července je vyžadován na akcích nebo v kulturních zařízeních, kde se shromažďuje více než 50 osob, včetně sportovních akcí a kin.

Průkaz obsahuje QR kód, který se naskenuje při vstupu do místa konání nebo na akci a může být v papírové nebo digitální podobě.

V současné době není vyžadován pro děti, ale od 30. srpna se budou muset všichni lidé starší 12 let před vstupem na akci nebo do veřejného prostoru prokázat průkazem imunity.

Osoby jsou považovány za plně očkované sedm dní po druhé dávce vakcíny Pfizer, Moderna nebo AstraZeneca, čtyři týdny po jedné dávce vakcíny Johnson & Johnson nebo sedm dní po jedné dávce jakékoli vakcíny proti covidu-19 podané osobám, které se zotavily z předchozí infekce.

Covid pas je součástí snahy vlády omezit rostoucí počet případů covidu-19 a podpořit očkování. K neděli 8. 8. bylo plně očkováno více než 37 milionů, tj. 55,5 % Francouzů.

„Pas a očkovací kampaň by nám měly pomoci vyhnout se novým zákazům vycházení a uzávěrám,“ řekl ministr zdravotnictví Olivier Véran francouzskému deníku Le Parisien v sobotu, kdy již čtvrtý víkend po sobě pokračovaly protesty proti pasu a povinnému očkování zdravotnických pracovníků, které má platit od 15. září.

Podle francouzského ministerstva vnitra demonstrovalo o uplynulém víkendu po celé zemi více než 200 000 lidí, z toho 17 000 v Paříži. Odpůrci průkazu a dalších povinných nařízení tvrdí, že vláda zasahuje do jejich občanských svobod.

V reakci na protesty oznámil Véran mírné změny v pravidlech zdravotního průkazu. Vláda bude nyní akceptovat negativní výsledek PCR nebo antigenního testu během posledních 72 hodin namísto původních 48 hodin. Kromě toho bude platit i negativní samotest provedený pod lékařským dohledem.

Francie v neděli podle worldometers.info zaznamenala přes 20 000 případů onemocnění covid-19 a 30 úmrtí. Zatímco počet nových případů v posledních šesti týdnech nepřetržitě stoupá, počet hospitalizací a úmrtí se nezvyšuje stejným tempem jako v minulých vlnách.

Přísná pravidla ohledně covidu-19 budou platit až do 15. listopadu.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times.

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.