Redakce Epoch Times

22. 8. 2021

Impozantní letní atmosféra na zámku v Litni. 28. srpna se zde odehraje open air koncert

Výběr nejznámějších árií ze slavné opery Rusalka přednesou elitní operní pěvci při mimořádném open air představení RUSALKA V PARKU, 28. srpna v zámeckém areálu v Litni, v multimediální podobě.

U příležitosti oslav 10. výročí založení neziskové organizace Zámek Liteň a Festivalu Jarmily Novotné zde na rozměrné scéně vystoupí ti nejžádanější ve svém oboru – sólisté Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Jan Martiník, Jana Kurucová, Symfonický orchestr Českého rozhlasu v čele s dirigentem Robertem Jindrou a další.

Vedle kvalitního hudebního přednesu návštěvníky potěší multimediální produkce bratrů Cabanů v podobě velkoplošných projekcí, s tanečním doprovodem. Umělci i organizátoři tímto mimořádným koncertním provedením zároveň vzdají poctu jednomu z nejslavnějších českých hudebních děl všech dob – opeře Rusalka, která byla poprvé uvedena před 120 lety.

Multimediální podoba projektu v reálném prostředí

Středočeská malebná obec se pyšní zámeckým sídlem s přilehlým parkem, které oplývá svým nezaměnitelným půvabem a geniem loci. Právě toto místo vyhodnotil pro ztvárnění zmíněného operního skvostu jako dokonalé osobitý režisér, choreograf a scénograf Michal Caban, který chystá multimediální podobu projektu:

„Protože se Rusalka v parku odehraje ve speciálním prostředí, pracujeme na přípravách projektu již více než rok, abychom nepodcenili žádnou ze složek. Lokalitu parku jsme si vybrali proto, že v něm je krásné jezírko, a vůbec přírodní scenérie je k opeře Rusalka naprosto adekvátní a bude hrát také velký význam v rámci naší inscenace. Návštěvníci uslyší klíčové scény z opery. Jedná se o koncertní provedení, tedy orchestr a pěvci budou na pódiu zpívat své party a zámecký park plánuji využít vizuálně a chci do něj zapojit tanečníky, kteří budou operu hrát v reálném prostředí,“ vykresluje konkrétní obrysy představení Michal Caban.

Open air koncert RUSALKA V PARKU se stane zároveň poděkováním podporujícím institucím, umělcům i jednotlivcům:

„Po těch 10 letech existence neziskové organizace i festivalu se sluší poděkovat všem, kteří nás podpořili, vystupovali v Litni i na dalších našich projektech, přijeli a napsali o tom, co děláme. Pro mě samotnou je radost to se všemi oslavit. Koncert má benefiční charakter a část výtěžku ze vstupného poputuje na opravu oranžerie – kulturní památky v zámeckém areálu v Litni,“ vysvětluje ředitelka neziskové organizace Zámek Liteň a Festivalu Jarmily Novotné, Ivana Leidlová.

Maximální kapacita hlediště je až dva tisíce osob, což ale letos organizátoři nepředpokládají, a nakonec i vítají vzhledem k protipandemickým opatřením.

„Záleží nám rovněž na pocitu bezpečí přítomných, aby měli dostatečné rozestupy. I tak nás ale velmi těší, že navzdory nejistému období, v němž se nacházíme, je zájem o vstupenky ze strany veřejnosti vskutku značný,“ dodává Leidlová.

Účinkují:

Kateřina Knežíková – Rusalka

Richard Samek – Princ

Jan Martiník – Vodník

Jana Kurucová – Cizí knežna a Ježibaba

Jarmila Balážová, Markéta Böhmová, Tamara Morozová – 1., 2. a 3. Žínka

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Robert Jindra – dirigent

Festival Jarmily Novotné 2021 se koná pod záštitou ministra kultury PhDr. Lubomíra Zaorálka, hejtmanky Středočeského kraje Mgr. Petry Peckové a s podporou Nadace Big Board.

Předprodej vstupenek probíhá prostřednictvím sítě Ticketportal. Aktuálně jsou k dispozici vstupenky již jen ve 4 cenových kategoriích:

I. 2 990 Kč, II. 2 450 Kč, III. 1 750 Kč, IV. 1 250 Kč. Ty je možné zakoupit online v rezervačním systému na www.zamekliten.cz. Vstupenky v I. kategorii zahrnují pozvání na číši vína po koncertě. Koncert se uskuteční za každého počasí od 20 hodin v parku zámku Liteň, cca 40 km od Prahy.

Více informací na:

www.zamekliten.cz, www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne https://www.instagram.com/zamek_liten/

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.