Redakce Epoch Times

1. 10. 2021

Na zimní olympijské hry v Pekingu v roce 2022 nebudou vpuštěni žádní diváci ze zahraničí. Přístup do soutěží bude umožněn pouze obyvatelům Číny, kteří splňují komplexní požadavky společnosti v opatřeních proti koronaviru.

Zimní olympijské hry v Pekingu se příští rok uskuteční bez zahraničních diváků. Důvod: pandemie koronaviru. Vstupenky na sportovní událost, která se koná od 4. do 20. února, budou vydávány pouze fanouškům žijícím v Číně, oznámil ve středu Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Kromě toho budou pouze plně očkovaní sportovci osvobozeni od 21denní karantény při vstupu do země.

MOV dodal, že výjimky budou uděleny pouze v případě lékařského zdůvodnění. Očkování tedy nebude pro olympijské hry v Pekingu povinné, ale některé národní olympijské výbory, včetně olympijského výboru USA, vyžadují, aby byli očkováni všichni členové týmu, který se zúčastní této akce.

Navíc pouze plně očkovaným účastníkům bude umožněn volný pohyb v  prostorách souvisejících s hrami. Od sportovců se také očekává, že zůstanou v olympijské „bublině“ po celou dobu konání významné akce: To vylučuje možnost střetu s veřejností. Kromě toho se každý účastník musí denně podrobit testu na přítomnost wuchanského viru.

Omezený pohyb by měl rovněž platit pro média, která budou pravděpodobně oddělena od sportovců. Ačkoli Peking podle MOV prohlašuje, že zajistí „bezpečné a úspěšné zimní olympijské a paralympijské hry“, mluvčí čínského ministerstva zahraničí během pravidelného březnového tiskového brífinku neposkytl konkrétní informace o slibu úplné svobody médií během této akce.

Rozhodnutí oznámená MOV přijatá čínskými organizátory jsou předzvěstí řady opatření, která budou oficiálně představena v říjnu. Na rozdíl od letošních letních her v Tokiu však diváci nebudou zcela vyloučeni. Hlavní událost v Japonsku se odehrála za zavřenými dveřmi. Kvůli pandemii byly hry již o rok odloženy.

Bojkot her

Zimní olympijské hry v Pekingu v roce 2022 jsou považovány za kontroverzní kvůli stavu lidských práv vládnoucí Komunistické strany Číny, která mimo jiné zadržuje nejméně milion Ujgurů a dalších etnických menšin v oblasti Sin-ťiang. Mezinárodní aktivistické skupiny a obhájci lidských práv vyzvali k bojkotu „her genocidy“.

Čínský státní deník Global Times varoval, že Čína bude „vážně sankcionovat každou zemi, která bude hry bojkotovat“. MOV prohlásil, že zůstává neutrální ve všech globálních politických otázkách a že udělení pořadatelství her neznamená, že MOV souhlasí s politickým uspořádáním či standardy lidských práv v zemi.

13 kanadských poslanců podepsalo dopis vyzývající k přesunu her mimo Čínu. K tomu, že by se měly hry přesunout z Číny, se vyjádřilo i několik amerických senátorů. K diplomatickému bojkotu vyzvala také předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Ze sportovců se vyjádřila například americká zlatá alpská lyžařka Mikaela Shiffrinová, že se jí nelíbí mít dilema mezi svou morálkou a prací kvůli otázkám lidských práv, které se objevily v souvislosti s hrami.

Článek doplněný o další informace byl sestaven za použití originálů z německénewyorské redakce deníku The Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“