Daniel Y. Teng

27. 11. 2021

Rupert Murdoch obvinil technologické giganty GoogleFacebook, že na svých platformách umlčují konzervativní hlasy, a vyzval k „významné reformě“ a transparentnosti dodavatelských řetězců digitální reklamy.

„To, co jsme viděli v posledních několika týdnech ohledně praktik společností Facebook a Google, nepochybně posiluje potřebu významné reformy,“ řekl výkonný předseda společnosti News Corp na výročním shromáždění akcionářů 17. listopadu.

„Není pochyb o tom, že se zaměstnanci Facebooku snaží umlčet konzervativní hlasy, a rychlé vyhledávání v Google News na většinu současných témat často odhalí podobný vzorec selektivity – nebo, řečeno bez obalu, cenzury.“

Společnost Facebook již dříve popřela, že umlčuje konzervativní hlasy, přičemž Mark Zuckerberg v roce 2016 v příspěvku na své sociální síti prohlásil, že zprávu o tom, že cenzuruje zprávy ve svých trendových tématech, bere velmi vážně.

„Bereme tuto zprávu velmi vážně a provádíme úplné vyšetřování, abychom zajistili, že naše týmy dodrží integritu tohoto produktu,“ uvedl. „Nenašli jsme žádné důkazy, že by tato zpráva byla pravdivá. Pokud zjistíme něco, co je v rozporu s našimi zásadami, zavazuji se, že podnikneme další kroky, abychom to řešili.“

Společnost Google také popřela, že by v roce 2018 umlčovala konzervativní hlasy.

Murdoch také zdůraznil své obavy z nedávné stížnosti texaského generálního prokurátora, podle níž obě společnosti tajně spolupracují.

„Tajná dohoda mezi oběma společnostmi v oblasti reklamních technologií, jak tvrdí stížnost texaského generálního prokurátora, je mimořádná.“

V prosinci 2020 podal úřad Kena Paxtona spolu s dalšími 47 generálními prokurátory a Federální obchodní komisí antimonopolní žalobu na Facebook.

„Šetření států odhalilo, že Facebook chránil svůj monopol tím, že identifikoval konkurenční hrozby a buď je pohlcoval akvizicemi, nebo je neutralizoval vylučujícím jednáním,“ uvedl Paxton v tiskové zprávě.

„Dnes podaná žaloba na vymáhání práva odhaluje jeho nezákonné jednání a měla by v konečném důsledku obnovit hospodářskou soutěž v oblasti sociálních sítí ve prospěch milionů uživatelů v Texasu a ve Spojených státech, jakož i podniků, které na Facebooku inzerují.“

Murdoch uvedl, že trh s digitální reklamou – ovládaný společnostmi Google a Facebook – podléhá manipulaci a že společnostem a spotřebitelům je účtováno příliš mnoho.

„Představa, kterou platformy falešně propagují, že algoritmy jsou nějakým způsobem objektivní a výhradně vědecké, je naprostý nesmysl,“ řekl. „Algoritmy jsou subjektivní a lidé s nimi mohou manipulovat tak, aby zničili konkurenci a poškodili ostatní lidi, vydavatele a podniky.“

V Austrálii, kde má společnost News Corp významné zastoupení, čelí Google v současné době pětiletému vyšetřování ze strany národního úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli jeho dominantnímu postavení na trhu.

Budova News Corp. na 6. avenue, kde sídlí Fox News, New York Post a Wall Street Journal v New Yorku, 20. března 2019. (Kevin Hagen / Getty Images)

Australská komise pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele (ACCC) současně prověřuje aktivity společnosti Google v oblasti obchodu s aplikacemi, její kontrolu nad dodavatelským řetězcem digitální reklamy a dokonce i to, zda by spotřebitelé měli mít při zapnutí telefonu nebo počítače možnost volby vyhledávače nesouvisejícího s Googlem.

ACCC odhaduje, že společnost Google kontroluje 50 až 100 % různých segmentů dodavatelského řetězce digitální reklamy, který je základem trhu digitální reklamy (bez inzerátů a vyhledávání) v zemi v hodnotě 3,4 miliardy australských dolarů.

„V tomto odvětví však skutečně chybí konkurence, výběr a transparentnost. Tyto problémy zvyšují náklady podniků na reklamu, což se v konečném důsledku projeví na cenách, které platí spotřebitelé,“ uvedl předseda ACCC pan Rod Sims ve svém prohlášení.

„Významná přítomnost společnosti Google v celém dodavatelském řetězci reklamních technologií v kombinaci s její významnou datovou výhodou znamená, že společnost Google bude mít pravděpodobně možnost a motivaci upřednostňovat své vlastní podniky v oblasti reklamních technologií způsobem, který ovlivní hospodářskou soutěž,“ dodal Sims.

Mezitím se Murdoch vyjádřil také k současné politické scéně ve Spojených státech s tím, že je čas, aby se všichni, včetně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, soustředili na budoucnost.

„Současná americká politická debata je hluboká, ať už jde o vzdělávání, sociální zabezpečení nebo ekonomické příležitosti,“ řekl Murdoch.

„Je zásadní, aby konzervativci v této debatě hráli aktivní a silnou roli,“ míní Murdoch. „Minulost je minulost a země nyní soutěží o to, jaká bude její budoucnost.“

původního článku britské redakce deníku The Epoch Times přeložila V. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“