Redakce Epoch Times

3. 12. 2021

Ženská tenisová asociace zrušila turnaje v Číně a Hongkongu na protest se zacházením s čínskou tenistkou, která zveřejnila výpověď, že byla znásilněna bývalým místopředsedou Komunistické strany Číny. Česko-americká tenistka Martina Navrátilová ocenila odvážný postoj předsedy Ženské tenisové asociace, který podle ní spolu s asociací „postavili principy nad dolary“ kvůli umlčování čínské tenistky Pcheng Šuaj.

Obviněný Čang Kao-li, bývalý místopředseda komunistické strany, stál v čele obří čínské delegace v Praze v roce 2014. Osobně se setkal prezidentem Zemanem a tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou.

2. listopadu 2021 tenistka v příspěvku na Weibo uvedla, že měla se 75-letým Čangem nedobrovolný sexuální styk. Potom náhle za nejasných okolností zmizela. Více…

Pcheng Šuaj během zápasu na tenisovém turnaji Australian Open v Melbourne, 21. ledna 2020. (GREG WOOD / AFP via Getty Images)

Tenisová asociace pozastavuje turnaje v Číně

Eva Fu

Ženská tenisová asociace (WTA) pozastavuje všechny turnaje v pevninské Číně a Hongkongu kvůli obavám z toho, jak Peking zachází s tenisovou hvězdou Pcheng Šuaj.

„S čistým svědomím nechápu, jak mohu žádat naše sportovce, aby tam soutěžili, když Pcheng Šuaj nemůže svobodně komunikovat a zřejmě na ni byl vyvíjen nátlak, aby popřela své obvinění ze sexuálního napadení,“ uvedl předseda a generální ředitel WTA Steve Simon v prohlášení z 1. prosince.

„Pokud Čína nepodnikne kroky, o které jsme žádali, nemůžeme pořádáním akcí v Číně vystavovat naše hráče a zaměstnance riziku.“ – Steve Simon, ředitel WTA

Dobrý zdravotní stav Pcheng, trojnásobné olympioničky a bývalé světové jedničky ve čtyřhře, se stal předmětem mezinárodního zájmu poté, co na začátku minulého měsíce vznesla obvinění ze sexuálního zneužívání vůči bývalému čínskému vicepremiérovi Čang Kao-limu. Poté na téměř tři týdny zmizela z očí veřejnosti.

Její příspěvek byl během půl hodiny smazán z jejího osobního účtu na čínské sociální síti Weibo, který byl následně zmrazen. Diskuse o Pcheng a jejích obviněních byla v Číně silně cenzurována.

Od zmizení Pcheng stojí WTA v čele sílící nátlakové kampaně na Peking, aby poskytl ověřitelné důkazy o tenistčině současném místě pobytu, zdravotním stavu a její bezpečnosti.

V uplynulých týdnech na případ reagovali světoví tenisté, vlády i skupiny na obranu práv. Peking se kvůli tomu necelé dva měsíce před zimními olympijskými hrami v Pekingu dostal do tísnivé situace, která odhaluje tristní stav lidských práv v Číně a neexistenci právního státu pod vedením režimu komunistické strany.

Případ tenistky se tak stal událostí, která opět dostala pod drobnohled případy bezohledného porušování lidských práv v této zemi, kde se mají pořádat Olympijské hry jako oslavy humanity.

Tenisové osobnosti podpořily WTA

Proslulá velvyslankyně WTA Martina Navrátilová se účastní slavnostního losování a galavečera před turnajem Akron WTA Finals Guadalajara 2021 na zapopanské radnici 8. listopadu 2021 v Zapopanu v Mexiku. (Hector Vivas / Profimedia)
Velvyslankyně WTA Martina Navrátilová se účastní slavnostního losování a galavečera před turnajem Akron WTA Finals Guadalajara 2021 na zapopanské radnici 8. listopadu 2021 v Zapopanu v Mexiku. (Hector Vivas / Profimedia)

Postoj WTA ocenila řada významných tenisových osobností.

Česká tenistka Martina Navrátilová, která vyhrála 18 grandslamů, v příspěvku na Twitteru postoje WTA oceňuje jako „odvážný postoj Steva Simona a WTA, kterým jsme dali přednost principu před $ a postavili se za ženy všude na světě a zejména za Pcheng Šuaj“.

Významný trenér a bývalý hráč Darren Cahill ve svém tweetu pochválil WTA za to, že projevila „neuvěřitelnou péči, zájem a vůdčí schopnosti“.

„Oceňuji odvážný postoj Steva Simona a WTA, kterým jsme dali přednost principu před dolary a postavili se za ženy všude na světě a zejména za Pcheng Šuaj.“ – Martina Navrátilová, česká tenistka

Billie Jean Kingová, zakladatelka WTA, řekla, že se organizace „rozhodla stát na správné straně historie“.

„Je to další důvod, proč je ženský tenis lídrem v ženském sportu,“ napsala na Twitteru.

Bývalá světová jednička Andy Roddick uvedl, že je díky tomuto kroku „hrdý na to, že se pohybuje na tenisovém orbitu“.

„Existuje spousta organizací, které si něco takového mohou dovolit mnohem více než WTA,“ napsal na Twitteru. „Udělat správnou věc je mnohem snazší, když s tím nejsou spojeny žádné náklady.“

Znepokojení přetrvává

Čínská tenistka Pcheng Šuaj během tréninku před tenisovým turnajem Australian Open v Melbourne 13. ledna 2019. (William West/AFP via Getty Images)

21. listopadu 2021 (téměř dvacet dní po obvinění) se Pcheng zúčastnila 30minutového videohovoru s Mezinárodním olympijským výborem (MOV) a sdělila jeho úředníkům, že je „v bezpečí a v pořádku“ a uvedla, že bude ráda, pokud budou „respektovat její soukromí“.

O několik dní dříve zveřejnila čínská státní média fotografie tenistky a snímek zobrazující e-mail, údajně zaslaný tenistkou Pcheng Šuaj, v němž obvinění údajně odvolává.

Zprávy v médiích řízených komunistickou stranou vyvolaly další pochybnosti o její bezpečnosti.

Někteří pozorovatelé nebyli také spokojeni s tím, jak vedl Mezinárodní olympijský výbor videohovor tenistkou. Podle kritiků výbor neudělal dost pro to, aby potvrdil, že je tenistka v pořádku, a pomohl jí v její situaci.

„I když nyní víme, kde se Peng nachází, mám vážné pochybnosti o tom, že je na svobodě, v bezpečí a není vystavena cenzuře, nátlaku a zastrašování,“ řekl generální ředitel WTA Steve Simon.

Simon, který k rozhodnutí získal plnou podporu představenstva asociace, vyjádřil lítost nad tím, že musel tento krok učinit. „Čínští představitelé však nedali WTA na výběr,“ řekl.

„Pokud Čína nepodnikne kroky, o které jsme žádali, nemůžeme pořádáním akcí v Číně vystavovat naše hráče a zaměstnance riziku.“ Dodal, že nadále doufá, že „prosby asociace budou vyslyšeny“ a čínští představitelé provedou „úplné a transparentní vyšetřování“ vznesených obvinění tenistky směrem k bývalému místopředsedovi Komunistické strany.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Premiér Bohuslav Sobotka zahájil China Investment Forum, 28. srpna 2014. V červeném kruhu sedí Čang Kao-li (Zhang Gaoli), vicepremiér státní rady ČLR. (vlada.cz)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.