Jack Phillips

3. 1. 2022

Kromě série zrušených účtů známých osobností pozastavil Twitter koncem roku i účet internetových novin Grabien News. Dle Toma Elliotta, zakladatele novin, mělo být důvodem „banu“ zveřejnění videa, na kterém americký kongresman Andy Biggs (republikán) kritizoval farmaceutické korporace v souvislosti s léčbou covidu-19.

„Farmaceutické korporace neberou ohled na léky jako HCQ [hydroxychlorochin] nebo ivermektin kvůli ekonomickým zájmům,“ stojí v příspěvku, ke kterému byl připojen odkaz na video obsahující kongresmanovy komentáře.

Elliott na svém účtu zveřejnil prohlášení Twitteru, automaticky generovanou zprávu, že účet Grabienu byl pozastaven za „porušení zásad o šíření zavádějících a potenciálně škodlivých informací týkajících se covidu-19“, což Elliott označil za „absurditu Twitteru další úrovně“.

„V tomto případě, citovat zvoleného politika vyjadřujícího se k otázce, na které záleží všem, je důležité a z pohledu zpravodajství hodnotné, bez ohledu na to, zda s ní souhlasíte,“ sdělil Elliott. „A nemůžu si pomoci a musím dodat, že hlavní myšlenka jeho názoru byla kdysi mezi progresivisty mainstreamová.“

„Při odvolání se jsem tuto myšlenku uvedl. Nemám však důvěru v to, že Twitter udělá správnou věc a uzná, že tento tweet neporušil jeho podmínky.“

Představitelé Twitteru na žádost Epoch Times o komentář do doby vydání článku nereagovali.

Pozastavení účtu zřejmě naznačuje, že cílem Twitteru je potírat příspěvky a obsah týkající se covidu-19 nebo vakcín, které nejdou s hlavním názorovým proudem.

Minulý týden Twitter pozastavil za údajné porušení podmínek společnosti účet dr. Robertu Maloneovi, který se podílel na vývoji technologie mRNA vakcíny. A 2. ledna z obdobných důvodů zcela zrušil osobní účet republikánské kongresmanky Marjorie Taylor Greeneové.

„Marjorie Taylor Greeneové jsme trvale pozastavili účet za opakované porušování našich pravidel o dezinformacích o covidu-19,“ uvedl mluvčí Twitteru v prohlášení z 2. ledna. „Již dříve jsme jasně sdělili, že na základě našeho systému stížností budeme trvale pozastavovat účty za opakované porušování těchto pravidel.“

Dr. Malone sdělil deníku The Epoch Times, že jeho účet, který měl více než 500 000 sledujících, byl trvale pozastaven bez jakéhokoli předchozího upozornění. Bylo to několik dní předtím, než Malone poskytl rozhovor populárnímu podcasterovi Joeu Roganovi.

Ve stejnou dobu bývalý novinář New York Times Alex Berenson podal žalobu na Twitter poté, co mu sociální síť zabanovala účet, který měl také několik stovek tisíc sledujících.

Minulý měsíc odstoupil ze své funkce generálního ředitele Twitteru Jack Dorsey, což vyvolalo obavy, že společnost zaujme ještě tvrdší postoj k tomu, jaký obsah lze na platformě zveřejňovat. Po Dorseyho odchodu převzal funkci generálního ředitele dlouholetý zaměstnanec Twitteru Parag Agrawal, který se dříve vyjadřoval kriticky ke svobodě projevu.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.