Jack Phillips

24. 6. 2021

Twitter zablokoval účet konzervativně orientovaného zpravodajského webu National File poté, co zveřejnil tweet ženy, která tvrdila, že její třináctiletý synovec zemřel po podání druhé dávky vakcíny proti onemocnění covid-19 od společnosti Pfizer.

Mluvčí Twitteru zpravodajským agenturám potvrdil, že účet National File byl zablokován na 12 hodin „omylem“. Účet byl od té doby obnoven, ale médium nyní uvedlo, že Twitter „nyní pozastavil účet“ reportéra Jacka Hadfielda „za oslavování rozhodnutí Twitteru zrušit pozastavení“ profilu zpravodajského webu.

Deník Epoch Times se obrátil na Twitter s žádostí o komentář.

Podle National File obsahovala zpráva, která vyvolala akci ze strany Twitteru, tvrzení ženy Tami Buragesové o tom, že její synovec po očkování zemřel.

„Naše rodina je zničená. Bojovala jsem s tím, abych to zveřejnila na Twitteru. Jsem pro očkování. Vlastního čtrnáctiletého syna jsme nechali očkovat, jakmile byla vakcína k dispozici. Vím, že je téměř bezpečná. Ale Jacob je teď mrtvý,“ napsala v nyní již smazaném tweetu Buragesová.

V pokynech pro očkování na webových stránkách Světové zdravotnické organizace (WHO) se uvádí, že většina vakcín proti covidu-19 by neměla být podávána dětem, ačkoli poradní skupina v květnu doporučila Centru pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), že vakcína společnosti Pfizer může být podávána i dětem od 12 let.

„Děti by prozatím neměly být očkovány,“ stojí tučně na stránce WHO věnované vakcínám proti covidu-19.

Mluvčí WHO deníku The Epoch Times sdělil, že „je zapotřebí více důkazů o použití různých vakcín proti covidu-19 u dětí, aby bylo možné vydat obecná doporučení ohledně očkování dětí proti covidu-19“.

„Zkoušky vakcín pro děti probíhají a WHO bude svá doporučení aktualizovat, jakmile budou důkazy nebo epidemiologická situace vyžadovat změnu politiky,“ uvedl mluvčí WHO.

V květnu 2021 americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) prohlásil vakcínu proti covidu-19 od společnosti Pfizer za bezpečnou pro děti od věku 12 let, ačkoli během zasedání poradního panelu FDA v polovině června se odborníci neshodli na tom, zda by se vakcína měla dětem podávat.

Někteří členové výboru, kteří se obávali podávání vakcín dětem, uvedli, že jsou znepokojeni zjištěními izraelských výzkumníků, kteří uváděli zvýšený počet případů myokarditidy neboli zánětu srdce u mužů ve věku 16 až 30 let poté, co jim byla aplikována vakcína společnosti Pfizer.

„Určitě potřebujeme dětskou vakcínu, to není problém toho, o čem dnes diskutujeme, otázkou je, v jakém okamžiku budeme mít dostatek údajů… Na jeden milion dětí připadají čtyři hospitalizace, to není mimořádná situace a je to velmi nízká míra hospitalizace,“ řekl Cody Meissner, profesor pediatrie na Tufts University School of Medicine.

Zatímco Meissner citoval obavy z možné souvislosti mezi mRNA vakcínami, jako jsou ty, které vyrábí Pfizer nebo Moderna, a myokardií u dětí, prohlásil, že by FDA měl s očkováním dětí počkat.

„Než začneme očkovat miliony dospívajících a dětí, je důležité zjistit, jaké to má následky,“ zdůraznil na zasedání panelu Meissner a dodal: „Nemám pocit, že bychom mohli ospravedlnit [povolení k mimořádnému použití vakcíny] včetně dětí.“

Před několika týdny byl trvale pozastaven twitterový účet bývalé asistentky prezidenta Billa Clintona Naomi Wolfové. Twitter své rozhodnutí zdůvodnil médiím tím, že Wolfová podle společnosti sdílela dezinformace o vakcínách proti onemocnění covid-19.

Twitter a jeho generální ředitel Jack Dorsey si v posledních měsících vysloužili značnou kritiku kvůli své politice blokování účtů a rozhodnutím o vyřazení prominentních uživatelů z možnosti využívat jejich platformu, včetně bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“