Zdenka Danková

28. 1. 2022

ČR: Vláda Petra Fialy na svém zasedání ve středu 26. ledna 2022 schválila vojenskou výpomoc Ukrajině, ohrožené ruskou agresí. Česká republika pošle Ukrajině 4 006 dělostřeleckých nábojů jako gesto solidarity. Jde o poskytnutí materiálního daru na žádost ukrajinské vlády.

Česká vláda tím vyjadřuje solidaritu Ukrajině, která čelí hrozbě vojenské agrese ze strany Ruské federace. Pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny zašle ČR 4 006 kusů dělostřeleckých nábojů ráže 152 mm v hodnotě přibližně 36,6 milionu korun. Česká armáda disponuje dostatečným množstvím dělostřelecké munice ráže 152 mm, aby část ze svých zásob mohla Ukrajině přenechat, a navíc v rámci přezbrojení na děla NATO ráže 155 mm už je nebude potřebovat. Podrobnosti v tiskové zprávě Ministerstva obrany.

„Eskalace tohoto konfliktu by mohla mít závažný dopad na bezpečnost Evropy, na ceny energií i na další věci. Jsme součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance, postupujeme koordinovaně,“ zdůvodnil Petr Fiala.

„Je dobře, že zde existuje společný postup evropských zemí a členských zemí Severoatlantické aliance. Podporujeme Ukrajinu a snažíme se dosáhnout toho, aby se situace řešila mírovými prostředky, diplomatickou cestou a abychom odradili Rusko od jakékoli vojenské agrese. To je samozřejmě i záměr české vlády. Věříme v diplomatickou cestu, ale jsme připraveni, a je to naše povinnost se na to připravovat, i na horší scénáře,“ uvedl premiér Petr Fiala.

„Důležité je také ukázat, že Ukrajina má spojence a podporovatele, kteří jsou připraveni jí pomoci. Na tom je po jednání naší vlády jednoznačná shoda,“ doplnil předseda vlády.

Sankce by se měly účinně zacílit

Generál Petr Pavel podle idnes.cz považuje otevřený vojenský střet mezi Ruskem a Ukrajinou za nepravděpodobný.

„Ukrajina má silnou armádu, stojí za ní řada zemí. Případné použití sankcí i jednoznačné odsouzení agrese jsou správné postoje, ukazují, na které straně Česko a spojenci stojí. Sankce by se však musely účinně zacílit, aby zasáhly ruský režim, ne populaci,“ míní generál.

Premiér Petr Fiala na Twitteru zmínil, že hrozba konfliktu na Ukrajině se nás úzce dotýká, protože „jakákoliv destabilizace Ukrajiny by mohla vést k prohloubení energetické krize, která se už teď dotýká tisíce rodin“.

Zdroj: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-schvalila-dar-ukrajine-i-upravy-v-protiepidemickych-opatrenich-193958/ 

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“