Zdenka Danková

2. 3. 2022

Režie a scénář: Jan E. Svatoš // Kamera: Romi Straková //Střih: Václav Trčka, Jan E. Svatoš / Producent Art Francesco – Ivana Buttry // Koproducent: Česká televize – TPS kreativní producentky Jany Škopkové /za podpory Státního fondu kinematografie;

Délka filmu: 100 minut; Premiéra: 5. dubna 2022

V bezčasí Dantova očistce se potkávají dvě významné postavy českého středověku: král Přemysl Otakar II. a zapomenutý cestovatel, mnich Odorik. Postavy se setkávají v novém filmu režiséra Jana E. Svatoše: poutník Odorik, přezdívaný český Marco Polo – a svědomí českého krále Přemysla II. Otakara. Na základě četných historických rešerší tvůrci znovuotevřeli téma staré více než 700 let.

Celovečerní film, umělecky podaný dokument Až zařve lev, otevírá divákům příběh za hranicemi lidského života. V příběhu o setkání poutníka Odorika se svědomím krále Přemysla Otakara II. svůj hlas postavám propůjčili herci František Němec a Igor Bareš. Jako svatá Anežka Česká ve filmu promluví Daniela Kolářová.

Putující Odorik, zvaný česky také Oldřich z Pordenone, je českému divákovi představen vůbec poprvé ve formě celovečerního filmu. Doputoval až na konec světa a jako první Evropan popsal Tibet. Dorazil až do Lhasy a stal se tak prvním známým Evropanem, jenž se dostal do Tibetu. Neuvěřitelně dokázal absolvovat cestu pouze v předepsaném řádovém oděvu – tmavohnědý hábit s kapucí, přepásaný bílým provazovým cingulem a obutý do kožených sandálů. Tibetská náhorní plošina leží v nadmořské výšce kolem 4 000 m.

Ušel desítky tisíc kilometrů, spatřil mnoho neznámých národů, kultur i živočišných druhů. Právě díky svému nadhledu a zkušenosti se stává zdatným sekundantem v dialogu se slavným českým králem.

„Tobě ukradli knihu, mně království v srdci Evropy,“ zní hlas králův ve filmu.

Odorik se ptá krále, jaké to je – vyššímu smyslu obětovat svůj život. Ptá se dále, jaké to je vládnout, milovat, zabíjet, stavět i bořit, trestat i odměňovat.

„Výměnou za popis cesty do východních zemí světa přiměje Odorik slavného krále složit účet za svoji vládu plnou úspěchů, ale i dramatických momentů, proher a křivd. Brzy ale zjišťuje, že oba mají až nečekaně mnoho společného,“ říká režisér Jan E. Svatoš.

Film jako originální sonda zrcadlí osud českého krále.

„Potřebujeme hrdiny ne pro jejich činy, ale pro ně samotné. A hrdinství není jen o vyhraných bitvách, ale také o odvaze nastavit zrcadlo svému egu,“ dodává filmař.

„Odorik nastavuje zrcadlo nejen králi, ale především nám samotným. Je paradoxní, že problémy řešené ve středověku jsou aktuální i v naší době,“ uvádí před premiérou filmu sám režisér Svatoš.

Ať je to tolerance k odlišným kulturám, fakenews (ano, i středověcí kronikáři byli poplatní své době) či ukradené duševní vlastnictví.

„Vizuální forma i důsledný režisérský přístup Jana E. Svatoše byly zárukou, že vznikl nový dokumentární počin, který v České republice nemá obdoby,“ řekla producentka Ivana Buttry ze společnosti Art Francesco, která film koprodukuje spolu s Českou televizí.

Natáčení předcházela několikaletá odborná rešerše – výsledkem je spolupráce s předními českými historiky, zahraničními odborníky a renomovanými institucemi.

„Pro potřeby filmu nechali tvůrci vytvořit umělecké repliky skutečných historických předmětů. Můžeme tak spatřit  například vzácnou byzantskou látku z královské hrobky v chrámu sv. Víta nebo Přemyslův ceremoniální meč.  Zcela jedinečným artefaktem je pak unikátní mince nalezená v izraelském městě Akkon,“ dodává Ivana Buttry.

„Jde s nadsázkou o středověkou roadmovie, která nás provede českým královstvím po 700 letech, z Prahy, Vídně až do Benátek,“ říká režisér Svatoš.

Film se natáčel od roku 2018 v České republice, Švýcarsku, Francii, Německu, Rakousku, Itálii a Slovinsku. Díky mimořádnému osobnímu nasazení se štábu podařilo snímek dokončit přes velké problémy způsobené nelehkou covidovou situací.

Na dramaturgii filmaři spolupracovali s prof. pražské FAMU Rudolfem Adlerem, který projekt označil za mimořádně originální. 

„Je nepochybně zřejmé, že autoři jsou látkou filmu, dobou života oněch osobností, středověkou kulturou a myšlením nejen fascinováni, ale prokazují v této oblasti mimořádné znalosti faktografie,“ dodal profesor R. Adler.

O tvůrcích

Jan E. Svatoš je absolvent pražské FAMU, Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Pracuje v osvědčeném tvůrčím tandemu s kameramankou Romi Strakovou.

Jeho snímky si doma i v zahraničí připsaly přes desítku ocenění včetně dvou GRAND PRIX a Special Jury Award (JADE KUNLUN a Włodzimierz Puchalski International Nature Film Festival). V roce 2018 dokončil distribuční debut Archa světel a stínů, který získal 4 festivalová ocenění. Dramaturgicky se na něm podílel světoznámý filmař Werner Herzog.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.