Caden Pearson

30. 3. 2022

Australský premiér Scott Morrison na večeři u příležitosti 70. výročí uzavření aliance ANZUS (Austrálie, Nový Zéland, USA) oznámil, že Austrálie zřídí k posílení bezpečnosti země nové kybernetické zpravodajské centrum, které povede Úřad národního zpravodajství.

Morrison uvedl, že sdílené informace tajných služeb jsou hlavním pilířem aliance ANZUS, a prohlásil, že kybernetické zpravodajské centrum, které bude zahrnovat více agentur, zajistí, aby Austrálie dobře spolupracovala a držela krok se svými spojenci a novými technologiemi. Dle něj je kybernetické zpravodajství v době „měnících se geopolitických skutečností“ důležitější než kdy jindy.

„Kromě obrany a zpravodajských služeb dnes Austrálie a Spojené státy spolupracují v mnoha oblastech a dále spolupráci rozšiřují – kybernetická bezpečnost, vesmír, dodavatelské řetězce, kritické nerostné suroviny, kvantová výpočetní technika, nízkoemisní technologie a mnoho dalšího,“ řekl 28. března u večeře Morrison.

Morrison ve svém proslovu nastínil kroky, které jeho vláda podnikla k posílení bezpečnosti Austrálie, včetně zvýšení výdajů na obranu z 1,56 % ekonomiky země na 2,1 % v letošním roce a v příštím desetiletí vyčlenění půl bilionu dolarů na obranyschopnost.

Oznámení o zřízení nového Zpravodajského centra pro kybernetickou a klíčovou technologii přichází v době, kdy „v sázce nemůže být více“, přičemž Morrison varuje: „Naše snaha o světový řád, který si cení svobody, nebyla nikdy urgentnější a nutnější.“

Austrálie dle premiéra udržuje „hluboké a trvalé“ spojenectví s USA díky jejich společným hodnotám, byť má zároveň složité strategické partnerství a významné ekonomické vazby s Čínou. USA i Čína současně (nejen) v Indopacifiku usilují o geopolitickou dominanci.

„V této době, kdy mír, stabilita a prosperita rozhodně nejsou samozřejmostí, potvrzuji náš australský závazek: že spoléháme na Spojené státy, ale nikdy je v tom nenecháme samotné,“ řekl Morrison.

„Do tohoto partnerství vstupujeme jako rovný s rovným. Přicházíme do tohoto partnerství s tím, že přinášíme vše, co máme, a že se o to chceme podělit a zajistit, abychom mohli společně čelit výzvám.“

Australská agentura News Corp uvedla, že americký prezident Joe Biden řekl, že ANZUS je „zásadní pro naši společnou bezpečnost a prosperitu“.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“