Zdenka Danková

30. 3. 2022

Praha – Na neděli 3. dubna se na pražskou Letenskou pláň připravuje velký benefiční koncert Společně pro Ukrajinu. V rámci koncertu vystoupí řada předních interpretů, osobnosti z řad herců, sportovců. Promluví také lidé, kteří zažili osobně situaci v Rusku, přežili a podařilo se jim utéct.

Ve spolupráci s neziskovými organizacemi na místě vznikne také „tržiště pomoci“, kde návštěvníci budou moci přispět na konkrétní činnosti či přivézt materiální pomoc. Ukrajinci, kteří utekli před válkou, zde například dostanou možnost najít práci.

Veřejnost může pozvat své nové ukrajinské sousedy a kamarády, aby společně přišli na Letnou. Během přibližně tříhodinového maratonu na pódiu vystoupí například Tomáš Klus, Rybičky 48, Wohnout, Divokej Bill, Michal Hrůza a kapela Hrůzy, Poetika, Pavel Callta, Desmod & Robo Šimko (SK), Juraj Hnilica (SK), Jamaron a další. Všichni umělci vystoupí bez nároku na honorář.

Moderátory nedělního koncertu budou Ondřej Lechnýř a Oksana Moiseniuk, která bude koncertem provázet v ukrajinštině.

Arinka s bandurou

„Pět dní jsme seděli ve sklepě naší výškové budovy a mezi nálety jsme utíkali domů, abychom si uvařili, vzali si teplé oblečení, umyli se a vzali něco na zabavení dětí. Uvědomili jsme si, že se věci jen zhoršují, a tak jsme se rozhodli opustit Charkov. Nejprve jsme jeli k příbuzným na západní Ukrajinu a odtud do České republiky,“ vzpomíná na poslední dny na Ukrajině paní Inna, maminka osmileté hudebně nadané Arinky, které se podařilo uprchnout i se svým milovaným hudebním nástrojem, bandurou.

Osmiletá Arinka z ukrajinského Charkova se svou bandurou. (soukromý archiv)

„Jednou z organizací, která se k akci Společně pro Ukrajina připojila, je Potravinová banka, která pomáhá jak na místě konfliktu, tak ukrajinským uprchlíkům v ČR a bude přímo na místě přijímat materiální pomoc. A to je přesně příležitost i pro autobusy a zavazadlový prostor,“ říká Robin Suchánek, organizátor.

„Na koncertu vyjádříme solidaritu s lidmi, kteří na Ukrajině odolávají barbarskému útoku, ale také s Bělorusy, kteří neúnavně demonstrují proti diktátorskému režimu Alexandra Lukašenky i Rusy, protestujícími proti Putinovské agresi,“ vysvětluje Suchánek.

Finance, které se vyberou nad potřebný rozpočet pro důstojné uspořádání této akce, organizátor věnuje na účet sbírky na podporu ukrajinské armády, kterou zřídilo Velvyslanectví Ukrajiny na humanitární účely, sděluje Robin Suchánek, organizátor koncertu.

Michal Hrůza A Kapela
Michal Hrůza a kapela Hrůzy. (archiv kapely)

Připravuje se také přímý přenos koncertu: crossposting na Facebooku, na YouTube či RTMP.

Aktuální program a další informace o koncertu Společně pro Ukrajinu jsou dostupné na webu www.SpolecneProUkrajinu.cz

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.