Milan Kajínek

5. 4. 2022

Britská televizní síť BBC analyzovala prohlášení o údajném „zinscenování masakru“ v Buči. (zdroj) Později je analyzovala také agentura AFP. (zdroj) Obě agentury 6. dubna zveřejnily satelitní snímky ulice města Buča datované 19. března 2022.

Podle ukrajinských úřadů byly po nedávném stažení ruské armády z oblastí sousedících s Kyjevem na předměstí Buča nalezeny stovky těl civilistů. Fotografie a videa z místa události vyvolaly mezinárodní znepokojení. V roce 2020 žilo v Buči téměř 37 tisíc obyvatel.

Starosta města Buča médiím sdělil, že jeho úřad „bude sbírat veškeré důkazy a spolupracovat se všemi mezinárodními institucemi“ při vyšetřování. (zdroj)

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová sdělila médiím, že z měst v okolí Kyjeva, která byla nedávno dobyta zpět od ruských vojsk, byla odvezena těla 410 mrtvých civilistů. Venediktová na Facebooku informovala o tom, že těla byla nalezena v pátek, sobotu a neděli. Podle ní 140 z nich prošlo ohledáním ukrajinských prokurátorů a dalších specialistů.

Ukrajinské úřady uvedly, že těla civilistů měla v mnoha případech svázané ruce (foto, foto), střelná zranění z bezprostřední blízkosti a jevila známky mučení (foto).

Záběry na mrtvá těla v ulicích městě Buča (Aljazeera)

Fotografie mrtvých těl v ulicích města Buča naleznete na Getty Images.

Videozáběry na vynášení mrtvých těl ze skladiště ve městě Buča naleznete na Getty Images.


BBC analyzuje prohlášení o údajném „zinscenování“

Britská televizní síť BBC vybrala několik prohlášení představitelů Ruské federace, která mají ukazovat na údajné „zinscenování masakru“ v Buči. (zdroj)

„Pohybující“ se mrtvá těla

Jako první analyzovala tvrzení o tom, že těla nebyla ve skutečnosti mrtvá a že se na videozáběrech měla údajně „hýbat“.

Jedno z tvrzení se zakládalo na videozáběrech z auta, které projíždělo městem Buča po stažení ruských jednotek, na nichž je vidět lidská těla po obou stranách silnice.

Proruské účty na sociálních sítích začaly šířit zpomalenou verzi videa, podle níž se ruka jednoho z těl údajně „pohybovala“.

Ruské velvyslanectví v Kanadě zveřejnilo video na Twitteru s popiskem „zinscenované video ukazující falešná mrtvá těla ve městě Buča u Kyjeva“. (zdroj)

https://twitter.com/RussianEmbassyC/status/1510639402422259719

Stejné video sdílelo také ruské ministerstvo obrany 3. dubna na svém kanálu sítě Telegram (zdroj). Dle stránky Russkaja vesna (Ruské jaro) zvláštní zpravodaj KP.ru Alexander Koc, který strávil poslední týdny přesunem s předsunutými jednotkami ruské armády směrem ke Kyjevu, rovněž poukazoval na toto video jako na „důkaz“, že se mrtvá těla „pohybovala“. (zdroj)

Video má nízkou kvalitu, ale jeho bližší analýza ukazuje, že to, co je ruskými účty označováno jako „pohybující se ruka“, je ve skutečnosti jedna ze skvrn nebo dešťových kapek na čelním skle vozidla, skrze které byly záběry pořízeny.

Na zpomalených záběrech níže označili redaktoři BBC několik dalších míst, kde se na záběrech pohybují dešťové kapky po čelním skle. Ze zpomalených záběrů je viditelné, že se kapka nebo skvrna na skle pohybuje přes záběr mrtvého těla, což může evokovat pohyb těla, pokud nebudeme pozorování záběrů věnovat detailnější pozornost.

Video-analýzu BBC můžete spustit kliknutím na odkaz zde.

Screenshot z video-analýzy BBC.
https://twitter.com/AuroraIntel/status/1510641101643919368

Další tvrzení ruských účtů se zaměřuje na jinou část videozáběru zveřejněného ruským velvyslanectvím v Kanadě, která natáčí pohled do zpětného zrcátka automobilu ve chvíli, když automobil míjí mrtvé tělo ležící vedle chodníku s červenými a žlutými kameny a rozbitým hnědým oplocením.

Proruské účty tvrdí, že tělo se na záběru ve zpětném zrcátku „posadilo“. Zpomalení videa ukazuje, že se odraz okolí v pravé části zpětného zrcátka ohýbá v důsledku zakřivení zrcátka. Ve chvíli, když se odraz těla dostane k okraji zrcátka, obraz těla se ohne podle zakřivení zrcadla, což má být onen údajný „pohyb těla“.

Na ilustračním videozáběru níže je viditelný efekt zakřivení krajní části zpětného zrcátka, které zachycuje obraz projíždějícího auta ve zpětném zrcátku.

TIP: Videozáznamy a fotografie těl později analyzovala také agentura AFP (zde)

Redaktoři BBC následně porovnali obě těla zachycená na videozáběrech zveřejněných 2. dubna, které sdílela stránka ruské ambasády v Kanadě, s fotografiemi ve vysokém rozlišení, které 3. dubna poskytly agentury Getty Images a AFP. Obě těla leží i následujícího dne na stejném místě ve stejné poloze.

Na videu leží první tělo na zádech poblíž bílého a žlutého obrubníku (video zdroj). Chodník vpravo je zčásti asfaltový a zčásti travnatý. Na chodníku je vidět stříbrné auto s otevřeným kufrem před bílým plotem. Stejné auto, obrubník, chodník a plot jsou vidět na snímku těla, který zveřejnila agentura Getty Images. (porovnání okolí zde) Poloha těla na videu a na fotografii následujícího dne je stejná. (Foto A)

Druhé tělo zachycené na videu má černou bundu a na pravé ruce zřejmě zakrvácené škrtidlo nebo obvaz. Leží na boku vedle červenožlutého chodníku před rozbitým hnědým plotem (video zdroj). Černá bunda, škrtidlo/obvaz, chodník a plot odpovídají fotografii těla, kterou zveřejnila agentura Getty Images 3. dubna. (porovnání okolí zde) Poloha těla na videu a na fotografii následujícího dne je stejná. (Foto B)

UPOZORNĚNÍ: Fotografie mrtvých těl od Getty Images, které využila BBC, jsou zamlžené. Z etických důvodů média běžně retušují mrtvá těla na fotografiích. Originální těla na Foto A na službě Getty images bez zamlžení těla naleznete zde. Množství originálních Foto BFoto A zveřejnila bez zamlžení těl agentura AFP zde.

Další prohlášení z ruské strany

Další prohlášení proruských a ruských účtů se zaměřovala na následující okruhy:

Těla údajně nejevila známky posmrtné ztuhlosti, neměla typické posmrtné skvrny, na fotografiích nebyly viditelné skvrny od krve pod mrtvolami, nebo že obyvatelé města během doby, kdy město zabrala ruská armáda, údajně nečelili žádnému špatnému zacházení ze strany ruských vojsk.

Rigor mortis

Ruské ministerstvo zahraničních věcí na Twitteru uvedlo: „Obzvláště znepokojující je, že všechna těla lidí, jejichž snímky kyjevský režim zveřejnil, nejsou ani po čtyřech dnech ztuhlá.“

Podle ukrajinské armády ruské vojenské složky odešly z města Buča v časných ranních hodinách 31. března. Ruská strana tvrdí, že odjely 30. března.

V následujících hodinách po smrti těla procházejí procesem zvaným rigor mortis (posmrtná ztuhlost), při němž se svaly stahují a tuhnou.

BBC požádala soudního patologa, který pracoval na vyšetřování válečných zločinů v Kosovu a Rwandě, o vyjádření, zda lze očekávat, že tělo bude po čtyřech dnech od doby smrti ještě „ztuhlé“. Dle patologa po čtyřech dnech rigor mortis „obvykle odezní“.

Těla lidí nalezených na ulicích ve městě Buča jsou nakládána do transportního vozu, 3. dubna 2022. (SERGEI SUPINSKY / AFP via Getty Images)

Posmrtné skvrny a krev

Patolog dále uvedl, že vzhled člověka, který zemřel na následky střelného zranění nebo jiného násilného činu, se značně liší v závislosti na použité zbrani, a v případě smrti střelnou zbraní záleží na tom z jaké vzdálenosti byl zastřelen a podobně.

Ne vždy je vidět velké množství krve, protože se může shromažďovat pod tělem nebo se vsáknout do těžkého oblečení, zejména pokud je někdo teple oblečen za chladného počasí.

Krev v těle se po smrti hromadí směrem dolů, protože přestane cirkulovat po těle, což může vést k tomu, že se kůže zbarví do červena nebo fialova na místech, která jsou dole. Leží-li tělo na zádech, budou skvrny na zádech, leží-li na břiše, budou skvrny na spodní části těla. Na fotografiích nemusejí být skvrny viditelné, krev po krátké době zasychá a ve venkovních prostorách může být odplavena deštěm.

Níže jsme dohledali některé fotografie těl na nichž jsou skvrny viditelné.

Fotografie odhalených tváří a částí některých nalezených těl jsme dohledali na službě Getty images zde: Těla 1, těla 2, těla 3, těla 4, těla 5, těla 6, těla 7, těla 8, těla 9.

Masový hrob za kostelem ve městě Buča severozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva 3. dubna 2022. (Sergei SUPINSKY / AFP via Getty Images)

Tvrzení: „Žádný z místních obyvatel nebyl obětí násilné akce“

Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že v době, kdy bylo město Buča pod kontrolou ruské armády, „ani jeden místní obyvatel neutrpěl žádnou násilnou akcí“ ruských jednotek.

Toto tvrzení je podle BBC v rozporu s četnými výpověďmi očitých svědků z řad místních obyvatel.

Místní učitel sdělil 4. března organizaci Human Rights Watch, že ruské síly obklíčily pět mužů a jednoho z nich na místě popravily. (zdroj)

Místní obyvatelé, kteří hovořili s ruským investigativním webem The Insider, hovořili o podobných zkušenostech. „Byly to strašné dny. Kdy vám nepatří ani váš dvůr, ani váš dům, a dokonce ani váš život. Není tu elektřina, voda, plyn. Je zakázáno vycházet z domu, když vyjdete – zastřelí vás,“ řekla webu The Insider místní obyvatelka Kristina. (zdroj)

Místní obyvatelé sdělili stanici BBC, že ruské jednotky se systematicky vlámaly do dveří civilních domů, aby je vyrabovaly. Zatímco vojáci kradli obyvatelům domu cennosti a potraviny, obyvatelé byli nuceni sedět ve sklepě. (zdroj)

Údajné „načasování“ objevení mrtvých těl

Ruské ministerstvo obrany také tvrdilo, že jejich jednotky opustily Buču 30. března a že záběry, na nichž jsou vidět mrtvoly, „se objevily až čtvrtý den, kdy do města dorazila Bezpečnostní služba Ukrajiny a zástupci ukrajinských médií“.

Mediální organizace, jako je AFP, zveřejnily snímky mrtvých těl již 2. dubna. Redaktoři BBC lokalizovali na sociálních sítích videa, na nichž byly záběry mrtvol v ulicích města zachyceny už 1. dubna.

Satelitní snímky těl v ulici města Buča

Agentury BBC (zdroj) a AFP (zdroj) 6. dubna zveřejnily satelitní snímky ulice města Buča datované 19. března 2022. Na snímcích jsou viditelná mrtvá těla již 19. března, tedy ještě týden před odchodem ruských jednotek. Jedná se o ulici, kterou zabírá diskutovaný videozáznam na začátku článku.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.