Ve Spolkovém sněmu ve čtvrtek neprošel ani jeden z návrhů zákonů, které se zabývaly problematikou povinného očkování proti onemocnění covid19. Zavedení všeobecné povinnosti očkování proti infekcím koronavirem od 60 let věku, stejně jako návrh zákona o prevenci očkování předložený parlamentní skupinou CDU/CSU, nezískaly při hlasování v německém Spolkovém sněmu potřebnou většinu.

V Německu prozatím nebude platit povinnost očkování proti covidu-19. Zákonodárná iniciativa za povinné očkování od 60 let, kterou podpořila řada poslanců trojbarevné, ve čtvrtek ve Spolkovém sněmu nenašla většinu. Pro návrh hlasovalo pouze 296 poslanců, 378 bylo proti a devět se zdrželo hlasování.

Návrh parlamentní skupiny CDU/CSU na zákon o prevenci očkování byl rovněž jasnou většinou zamítnut. Ve Spolkovém sněmu hlasovalo pro návrh 172 poslanců, 497 bylo proti. Devět poslanců se zdrželo hlasování.

Návrh místopředsedy FDP Wolfganga Kubického a dalších poslanců, který výslovně odmítal povinné očkování, získal pouze 85 hlasů. Proti hlasovalo 590 poslanců, dvanáct se zdrželo hlasování.

Většinu nenašel ani návrh parlamentní frakce AfD, který byl rovněž namířen proti povinnému očkování: 79 poslanců hlasovalo pro, 607 proti a nikdo se nezdržel hlasování. AfD chtěla nejen zabránit všeobecné povinnosti očkování, ale také zrušit již platnou povinnost pro zaměstnance zdravotnických a pečovatelských zařízení.

Zastánci povinnosti očkování proti covidu vkládali naděje do kompromisního návrhu, ale narazili se svým kompromisním návrhem na stranu CDU/CSU. Přední politici frakce CDU/CSU striktně odmítli návrh na povinné očkování od 60 let věku.

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) nicméně ještě před hlasováním vyjádřil důvěru v to, že návrh projde a předseda SPD Lars Klingbeil vyzval CDU/CSU, aby ustoupila.

„Spojuje nás cíl dobré prevence.“

Krátce před čtvrtečním hlasováním ve Spolkovém sněmu se obě skupiny poslanců, z nichž každá předložila svůj vlastní návrh, dohodly na společném návrhu povinného očkování, které by se zpočátku týkalo osob starších 60 let.

Obě skupiny, mezi nimiž jsou poslanci SPD, Zelených a FDP, v úterý vyzvaly CDU/CSU, aby návrh podpořila. Již dříve se však objevily rozhořčené názory kvůli pořadí, v jakém se mělo na plenárním zasedání hlasovat.

Obě skupiny poslanců vysvětlily svou shodu: „Spojuje nás cíl dobré prevence prostřednictvím co nejvyšší základní imunity všech dospělých na podzim letošního roku, protože tak můžeme zabránit přetěžování zdravotního systému.“

První prioritou je dle parlamentních skupin poskytnout poradenství a přesvědčit dosud neočkované osoby k očkování. Současně by měla být „zavedena povinnost předložit doklad o očkování pro všechny osoby starší 60 let“, tj. pro skupinu obyvatelstva, která je obzvláště ohrožena závažnými průběhy onemocnění covid-19.

Tato povinnost měla být splněna od října s plánem na možné pozastavení usnesením Spolkového sněmu v červnu, pokud by se podařilo dostatečně zvýšit proočkovanost.

Na podzim plánuje Spolkový sněm s ohledem na aktuální poznatky a možné varianty viru také rozhodnout, „zda by měla dodatečně vstoupit v platnost aktivace povinnosti prokázat očkování pro věkové skupiny od 18 let“.

Návrh Dahmena a Wieseho

Konkrétně se jedná o skupinu kolem místopředsedy parlamentní frakce SPD Dirka Wieseho a zdravotního experta Zelených Janosche Dahmena, která původně usilovala o zavedení povinného očkování od 18 let. V pondělí předložili kompromisní návrh na povinné očkování od 50 let věku s možností rozšíření na všechny dospělé.

Druhá skupina kolem zdravotního politika FDP Andrewa Ullmanna navrhla povinné poradenství a poté případné povinné očkování od 50 let věku. O dohodě o povinném očkování od 60 let věku jako první informoval Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Iniciativu, která původně chtěla zavést povinné očkování od 18 let, v minulosti podpořilo 237 poslanců. Mezi nimi jsou i kancléř Olaf Scholz a ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (oba SPD).

Skupinu pro povinné očkování od 50 let původně podpořilo 45 poslanců. Lauterbach před hlasováním na Twitteru napsal, že kompromisní návrh má velkou šanci prosadit povinné očkování.

Mluvčí parlamentní frakce CDU/CSU pro zdravotní politiku Tino Sorge naopak pro n-tv hovořil o „čirém akcionismu ze strachu, aby se vládní koalice neztrapnila“.

Politik CDU kritizoval: „Pokud se z posledního kompromisu mezi 18 a 50 lety najednou stane 60, něco nemůže být v pořádku.“ Obě skupiny by tak podle něj ztratily důvěryhodnost a také příznivce. „To není kompromis, který by mohla přijmout většina, ale bude to případ pro soud,“ varoval Sorge.

Spory o pořadí hlasování

Před rozhodnutím o této záležitosti musel Spolkový sněm rozhodnout o pořadí hlasování o iniciativách. Předseda parlamentní frakce SPD Rolf Mützenich uvedl, že na základě dvou návrhů vedení Spolkového sněmu se SPD silně přiklání k tomu, aby se o předložených návrzích hlasovalo jako o prvním. Jedná se o návrh skupiny poslanců vedené místopředsedou FDP Wolfgangem Kubickim a návrh AfD, které odmítají povinné očkování, a návrh CDU/CSU, který prozatím počítá pouze se zavedením registru očkování.

Šéf parlamentní frakce FDP Christian Dürr dal rovněž najevo, že o návrzích by se mělo hlasovat nejdříve. To by znamenalo, že by se nakonec hlasovalo o jediném zbývajícím návrhu zákona o povinném očkování, to by mohlo zvýšit šanci, že někteří poslanci budou nakonec hlasovat pro, poté co iniciativy, které ve skutečnosti podporují, předtím nezískaly většinu.

Proti takovému postupu ostře protestovala CDU/CSU. Šéf parlamentní frakce Friedrich Merz (CDU) chtěl koalici výslovně varovat před „manipulací“ s pořadím hlasování.

Parlamentní tajemník frakce CDU/CSU Thorsten Frei řekl listu „Bild“: „Krátce před koncem dne přicházejí stále nové návrhy z řad trafikantů.“ Za skutečný kompromis označil návrh CDU/CSU. CDU a CSU navrhují zákon o prevenci očkováním. V souladu s tím má být zřízen registr očkování a zaveden „mechanismus postupného očkování“, který může být aktivován Spolkovým sněmem a Spolkovou radou v závislosti na pandemické situaci.

Ministr zdravotnictví Lauterbach věřil, že kompromisní návrh najde ve Spolkovém sněmu většinu. „Je velmi pravděpodobné, že to prosadíme,“ řekl politik SPD v pořadu Markus Lanz na ZDF. Podle něj 90 % úmrtí na covid připadá na osoby starší 60 let. Pokud by se většina nenašla, byla by to pro něj „hořká porážka“, ale ne důvod k rezignaci, řekl Lauterbach.

S kompromisem byla spokojena pouze část FDP

Nový návrh hájil i lídr SPD Klingbeil. „Toto povinné očkování od 60 let nám pomůže přečkat podzim ve svobodě,“ řekl Klingbeil v pořadu RTL Direkt. Vyzval CDU/CSU: „A proto ještě jednou apel na rozum a odpovědnost CDU/CSU, aby nebyla tvrdohlavá, ale aby řekla: půjdeme touto cestou.“

Expert FDP na zdravotnictví Andrew Ullmann, který dříve spoluinicioval návrh na povinné očkování od 50 let, se s kompromisem „velmi dobře snáší“. Výsledek však nepřesvědčil všechny příznivce jeho skupiny, řekl Ullmann listu Handelsblatt. Vyjádřil také naději, že „v létě dosáhneme tak vysoké proočkovanosti, že povinné očkování již nebude nutné a že bude ve Spolkovém sněmu opět pozastaveno, jak to umožňuje kompromis“.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.