Isabel van Brugen

1. 4. 2022

Světová zdravotnická organizace ve středu představila aktualizovaný plán pro covid-19, který, pokud bude letos „rychle a důsledně“ realizován, umožní světu ukončit nouzovou fázi pandemie.

Plán – v pořadí třetí, který WHO v souvislosti s covidem-19 vypracovala – obsahuje tři možné scénáře vývoje viru v příštích 12 měsících: základní, nejlepší a nejhorší případ. Mezi hlavní cíle patří snížení počtu infekcí virem SARS-CoV-2 způsobující onemocnění covid-19 a účinná diagnostika a léčba případů této nemoci, aby se snížil počet úmrtí.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v úvodu plánu uvedl, že svět se nyní nachází v „klíčovém a nebezpečném okamžiku v boji proti covidu-19“.

„Ačkoli není možné přesně předpovědět, jak se bude virus SARS-CoV-2 vyvíjet, víme, že s pokračujícím a v mnoha případech i intenzivnějším přenosem budou vznikat nové varianty,“ napsal. „A přesto můžeme hledět do budoucnosti s pocitem naděje, že svými kroky můžeme ukončit pandemii covid-19 jako celosvětovou mimořádnou událost.“

Svět má nyní „nástroje, jak plánovat a reagovat na každou eventualitu,“ dodal.

Generální ředitel na tiskovém brífinku uvedl, že na základě současného výzkumu je nejpravděpodobnější scénář, že virus SARS-CoV-2 se bude nadále vyvíjet, ale závažnost onemocnění covid-19 se bude časem snižovat, protože se bude zvyšovat imunita v důsledku očkování a infekce.

V základním scénáři plánování WHO, který slouží jako pracovní model WHO, se virus nadále vyvíjí, ale způsobuje méně závažné epidemie v důsledku trvalé a dostatečné imunity proti závažným průběhům onemocnění a úmrtím. Pravděpodobně bude docházet k periodickým nárůstům přenosu v důsledku oslabení imunity. U nejvíce ohrožených osob může být pravidelně zapotřebí posilovací dávka očkování. Virus by pravděpodobně měl sezónní charakter s vrcholy v chladných měsících – podobně jako chřipka.

Nejlepší scénář WHO předpokládá, že budoucí varianty budou „podstatně méně závažné“, přičemž ochrana před závažnými onemocněními by byla zachována bez nutnosti pravidelného posilování nebo významných změn současných vakcín.

Nejhorší scénář počítá se vznikem virulentnější a vysoce přenosné varianty, proti níž jsou vakcíny méně účinné a/nebo imunita proti závažným onemocněním a úmrtím rychle slábne, zejména u nejzranitelnějších skupin. To by vyžadovalo významné změny současných vakcín a jejich úplné přepracování a/nebo širší posílení u nejvíce ohrožených osob.

Aby pomohla ukončit nouzovou fázi pandemie, vyzvala WHO země, aby pokračovaly nebo zvýšily své kapacity pro sledování viru a umožnily tak včasné varování před významnými změnami viru. Vyzvala také ke zlepšení detekce dlouhého covidu, aby bylo možné sledovat a omezit dlouhodobou pracovní neschopnost po skončení pandemie.

Země také musí pokračovat v provádění diagnostických testů nového koronaviru, které pomáhají identifikovat hlavní kmeny způsobující infekce a řídit rozhodování na úrovni komunit. Podle WHO musí země také sledovat vývoj viru v populacích zvířat.

„Máme k dispozici globální systémy, které nám umožní lépe porozumět měnícímu se viru, a máme k dispozici vakcíny, diagnostické nástroje, léčbu a další zdravotnická a sociální opatření k ukončení akutní fáze pandemie covidu-19,“ uvedl generální ředitel.

„Soustředěnost, ostražitost a odhodlání nyní ukončí mimořádnou fázi pandemie a položí základy pro účinnější reakci na budoucí hrozby, které se nepochybně objeví. Pandemie však ještě zdaleka není u konce,“ dodal.

Na této zprávě se podílela agentura Reuters.

Z původní zprávy newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.