Katabella Roberts

19. 1. 2022

Nejhorší část pandemie covidu-19 by mohla být zažehnána ještě letos, pokud se rychle vyřeší problémy s distribucí vakcín a s léčbou, uvedli v úterý představitelé Světové zdravotnické organizace (WHO).

Během panelové diskuse o vakcínách, kterou pořádalo Světové ekonomické fórum, představitelé uvedli, že ačkoli virus nakonec možná nikdy nezmizí, nejhorší projevy pandemie, jako jsou úmrtí, hospitalizace a lockdowny, by mohly být zažehnány již letos.

Výkonný ředitel programu WHO pro mimořádné zdravotní situace, dr. Michael Ryan, sdělil, že „možná nikdy neskončíme s virem“, protože takové pandemické viry „se nakonec stanou součástí ekosystému“.

Ale „máme šanci ukončit stav ohrožení veřejného zdraví v tomto roce, pokud uděláme věci, o kterých jsme hovořili,“ řekl.

„To, co musíme udělat, je dostat se na nízkou úroveň výskytu onemocnění při maximální proočkovanosti naší populace, aby nikdo nemusel zemřít,“ uvedl Ryan. Hlavními problémy dle něj stále zůstávají úmrtí a hospitalizace. Ale také „narušení našich sociálních, ekonomických a politických systémů, které způsobilo tragédii – tedy ne pouze virus“.

Během úterní samostatné diskuse šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus poznamenal, že varianta omikron nadále vytváří tlak na globální zdravotnické systémy, a poznamenal, že minulý týden bylo na celém světě hlášeno více než 18 milionů případů.

„Počet úmrtí zůstává prozatím stabilní, ale jsme znepokojeni dopadem, který má tato nová varianta na již tak vyčerpané zdravotnické pracovníky a přetížené zdravotnické systémy,“ řekl Ghebreyesus.

„V některých zemích se zdá, že případy dosáhly svého vrcholu, což dává naději, že to nejhorší z této poslední vlny je již za námi, ale žádná země ještě není z nejhoršího venku,“ poznamenal. „Obzvláště znepokojen zůstávám v mnoha zemích s nízkou proočkovaností, protože neočkovaní lidé jsou mnohonásobně více ohroženi vážným onemocněním a možností úmrtí.“

Vědci a zdravotníci doufají, že i když je varianta omikron vysoce přenosná, je méně závažná, a první studie naznačují nižší riziko hospitalizace v důsledku této varianty ve srovnání s dříve převládajícím kmenem delta.

Ghebreyesus také zmínil, že i když varianta omikron může představovat méně závažné riziko než jiné varianty, zdůrazni, že „narativ o tom, že se jedná o mírné onemocnění, je zavádějící, poškozuje celkovou reakci a stojí více životů“.

„Nenechte se mýlit, omikron je důvodem hospitalizací a úmrtí a i méně závažné případy zaplavují zdravotnická zařízení,“ řekl. „Virus koluje příliš intenzivně, přičemž mnoho lidí je stále zranitelných. V mnoha zemích zůstává několik příštích týdnů pro zdravotnické pracovníky a zdravotnické systémy skutečně kritických.“

Na rozdíl od výroků doktora Michaela Ryana Ghebreyesus uvedl, že pandemie „není zdaleka u konce“ a že se pravděpodobně objeví nové kmeny koronaviru, a zároveň vyzval státy ke spolupráci.

„Obávám se, že pokud nezměníme současný model, vstoupíme do druhé a ještě ničivější fáze,“ prohlásil šéf WHO. „Musíme se ujistit, že se o současné vakcíny dělíme spravedlivě a že rozvíjíme distribuovanou výrobu po celém světě.“

„Tento virus můžeme porazit pouze tehdy, pokud budeme spolupracovat a spravedlivě sdílet zdravotnické nástroje. Je to opravdu takto jednoduché,“ uzavírá.

Z původního článku newyorské edice deníku The Epoch Times přeložil: MiC.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.