Zachary Stieber

18. 1. 2022

Izraelští vědci v pondělí 17. ledna uvedli, že druhá posilovací dávka vakcíny proti covidu-19 od společnosti Pfizer sice vyvolává tvorbu protilátek, ale pravděpodobně ne na dostatečně vysoké úrovni, aby chránila příjemce před infekcí variantou omikron.

Lékařské centrum Sheba zkoumalo 150 zdravotnických pracovníků, kteří dostali druhou posilovací dávku, tedy čtvrtou injekci očkovací látky proti covidu-19.

„Dva týdny po podání čtvrté vakcíny pozorujeme dobrý nárůst protilátek, vyšší než po třetí dávce, ale ne dostatečně vysoký proti kmenu koronaviru omikron,“ uvedla vedoucí výzkumu, profesorka Gili Regev-Yochayová novinářům na online briefingu.

Omikron je variantou viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19.

Ukázalo se, že omikron se lépe než dřívější kmeny vyhýbá protilátkám vyvolaným vakcínami proti covidu-19. Tato varianta v posledních týdnech nakazila miliony očkovaných lidí po celém světě, což vyvolalo obnovené snahy o opětovné očkování.

V Izraeli, jedné z nejvíce proočkovaných zemí na světě, se po výskytu viru omikron prudce zvýšil počet případů.

První údaje naznačovaly, že první přeočkování obnovilo část ztracené ochrany proti infekci, ale že ochrana po několika týdnech opět poklesla. Podle předběžných výsledků studie Sheba, které zatím nebyly zveřejněny, byly podobné výsledky zjištěny i u druhé posilovací dávky.

„Vidíme nárůst protilátek, vyšší než po třetí dávce. Vidíme však mnoho nakažených omikronem, kteří dostali čtvrtou dávku. Připouštím, že o něco méně než v kontrolní skupině, ale stále je to hodně nakažených,“ řekla Regev-Yochayová novinářům a dodala, že zatímco vakcína dobře chránila proti variantám alpha a delta, „pro omikron nestačí“.

Společnost Pfizer na náš dotaz ohledně spolehlivosti její vakcíny do publikace tohoto článku neodpověděla.

Izrael začal počátkem tohoto měsíce nabízet starším lidem a zdravotnickým pracovníkům čtvrtou dávku vakcíny od společnosti Pfizer, i navzdory tomu, že existuje málo údajů, že by druhá posilovací dávka měla vůči omikronu výraznější vliv.

Izraelský premiér Naftali Bennett přitom již dříve propagoval předběžné výsledky studie ze Sheby, které ukázaly vysokou hladinu protilátek týden poté, co pracovníci dostali čtvrtou dávku.

izrael vakciny
Zdravotničtí pracovníci očkují členy zdravotnického personálu během zahájení očkovací kampaně proti covidu-19 v prosinci 2020, ve zdravotnickém centru Sourasky v Tel Avivu. (Foto: Amir Levy / Getty Images)

„Máme novinky, velké novinky. Týden po čtvrté dávce s vysokou mírou jistoty víme, že čtvrtá dávka je bezpečná. To je první zpráva. Druhá zpráva je, že týden po podání čtvrté dávky víme, že u očkovaného člověka dochází k pětinásobnému zvýšení počtu protilátek. To s největší pravděpodobností znamená výrazné zvýšení ochrany,“ řekl premiér novinářům 4. ledna.

Čtvrtou dávku začaly vybraným skupinám obyvatel nabízet i další země, včetně Dánska, Maďarska a Spojených států.

Regev-Yochayová uvedla, že krok nabízet druhou posilovací dávku ohroženým skupinám obyvatel „je pravděpodobně správný“, ale dodala: „Může to přinést nějaké ty výhody, ale pravděpodobně ne dost na to, aby to podpořilo rozhodnutí dát ji (posilovací injekci) celé populaci.“

Přeloženo z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."