Epoch Inspirace

13. 4. 2022

STAMFORD, Connecticut – Zpěv je krásná forma komunikace. Na Briana Hylanda coby člověka, který se vyjadřuje písní, udělalo dojem, jakým způsobem Shen Yun Performing Arts používá píseň a tanec jako svůj vyjadřovací nástroj.

Když bylo Hylandovi pouhých 16 let, nahrál v USA hit číslo jedna a dodnes píše, nahrává a vystupuje se svou hudbou po celém světě. Na newyorský Shen Yun se přijel podívat se svou ženou Kathalynn, která je spisovatelkou a herečkou.

„Hudba, orchestr a aranžmá jsou skvělé. A ten sólový zpěvák s klavírem, myslím, že měl také úžasný hlas,“ řekl Hyland.

Orchestr Shen Yun vyzdvihuje tradiční čínské nástroje, jako je pipa a erhu, a zároveň používá klasický západní orchestr jako hudební základ.

„Ta hudba je fantastická a aranžmá, která hrají, znějí velmi tradičně a velmi dobře využívají smyčcovou sekci… a to celé, zejména bicí nástroje, se mi líbilo,“ sdílí Hyland.

Posláním souboru Shen Yun je oživit pět set let starou čínskou civilizaci. V průběhu představení je v každé skladbě vidět krása a duchovnost Číny před nástupem komunismu.

To se mi líbilo nejvíce: ten duchovní aspekt představení. – Brien Hyland

„To se mi líbilo nejvíc: ten duchovní aspekt představení. Vím, že Čína je velmi duchovní místo, a vím, co se s Čínou stalo, a jsem rád, že jsem všechnu tu duchovnost viděl v tomto představení,“ zmiňuje.

Hyland se podělil o své nadšení z toho, že měl možnost Shen Yun vidět: „Vždycky jsem ho chtěl vidět. Nevěděl jsem, jak je to skvělé, vidět to naživo – je to báječné!“

Shen Yun je po dvou letech pandemie inspirující zážitek, říká scenárista a režisér filmů

Robert King na představení Shen Yun Performing Arts v Torontu, 2. dubna 2022. (The Epoch Times)

Filmový scenárista a režisér Robert King řekl, že představení Shen Yun Performing Arts bylo po dvou letech pandemických uzávěr „inspirativním“ zážitkem.

„Jsem velmi rád, že jsem viděl něco tak krásného, zejména po posledních dvou letech, kdy jsme byli všichni zavření kvůli covidu, takže jsem si z toho vzal trochu energie. Bylo to inspirující,“ uvedl poté, co 2. dubna zhlédl představení Shen Yun v torontském Four Seasons Centre.

„Je skvělé být v sále plném lidí, které všechny strhnou a inspirují představení, barvy a to všechno, co se na jevišti dělo…“

Newyorská umělecká společnost Shen Yun představuje klasický čínský tanec a hudbu divákům po celém světě. Společnost, která na svých stránkách vyzdvihuje heslo „Čína před komunismem“, si vzala za své poslání oživit tradiční čínskou kulturu.

Podle Roberta Kinga byla čínská společnost před komunismem „krásnějším místem“, kde si lidé mohli užívat své kulturní tradice „bez obav z represí“.

Soubor SHEN YUN v ČR

Janáčkovo divadlo 
14. a 15. května 2022 (Vyprodáno)
Kongresovém centrum 
28. a 29. května 2022. Více…

„Myslím, že je [Shen Yun] inspirativní. Ale je smutné, že něco takového není v Číně skutečně povoleno,“ konstatoval.

Každé z mnoha tanečních představení Shen Yun nese dějové linie z čínských legend a historie a zobrazuje ctnosti a hodnoty z dávného kulturního dědictví Říše středu.

„Minidramata živě zobrazují cenné příběhy z minulosti. Jejich hrdinové ztělesňují nejvznešenější ctnosti čínské civilizace a vyjadřují morální zásady, které jsou aktuální i v dnešní době,“ uvádí se na webových stránkách Shen Yun.

Robert King uvedl některé z ctností, které na představení postřehl.

„Vždycky je skvělé, když někdo propaguje laskavost, mír a toleranci – takovéto hodnoty – což podle mě Shen Yun dělá. Myslím, že je nesmírně důležité, aby se v dnešním světě objevovala takováto poselství. Také vím, že … umění hraje velmi důležitou roli v tom, aby se lidé kultivovali a stali se lepšími, laskavějšími a moudřejšími lidmi,“ prohlásil.

„Myslím, že je to poselství o zachování tradičních hodnot a oslavě tradiční kultury takovým způsobem, který mohou všichni lidé ocenit, inspirovat se jím a také jej sdílet.“

Robert King také ocenil umělecké kvality představení.

„Myslím, že představení bylo nádherné. Umění, kostýmy, souhra mezi plátnem a postavami na jevišti – to jsem ještě nikdy neviděl,“ řekl. „Opravdu na mě zapůsobila ta preciznost tanečníků.“

The Epoch Times je hrdým sponzorem představení Shen Yun Performing Arts. O reakcích diváků informujeme od vzniku Shen Yun v roce 2006.

Z původních článků [1] a [2] newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC.

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.