Zdenka Danková

21. 4. 2022

Již podruhé se v jihlavské kavárně Café Etage sešly dámy, které chtějí najít svůj módní styl a obléci svou duši podle metody Octo codes od Táni Havlíčkové. Lektorkou, jež odpovídala na dotazy, byla opět Soňa Váňová Kardynálová. Rozebíraly se jednotlivé módní typy více dopodrobna a doprovázely je opět názorné foto-ukázky.

„Někdy si koupíme kousek oděvu, který se nám líbí, ale poté zjistíme, že jakmile si ho oblékneme, nejsme v harmonii samy se sebou. Možná je lepší chodit nakupovat sama a nedávat se ovlivnit vkusem svých přátel nebo blízkých. Vkus druhých nás může zmást, protože oni nám doporučují to, co se líbí jim. Jsme pod vlivem předků, rodiny, přátel, kolegů,“ vysvětluje Soňa Váňová Kardynálová na pokračování módního tématu.

„Správně se obléci nám pomáhá vyzařovat navenek to, čím opravdu jsme, jestliže jsme v souladu samy se sebou.“

Ovlivňují nás také naše vlastní „bonusy“, které pocházejí z rodiny a od předků. Dávají nám jedinečnost. Některé bonusy je dobré využít, jiné je přínosnější opustit.

„Nemusíme brát vše zcela dogmaticky. Například když máme sportovní maminku, a samy sportovní nejsme, máme sportovní bonus. Je na nás, zda se s ním ztotožníme, nebo jej opustíme,“ radí ženám lektorka. O vztazích mezi protějšky Soňa řídká: „Vztahy: některé nekompatibilní vztahy mohou mezi partnery fungovat, kdežto některé jsou nemožné.“

Boty – vyjadřují naši sebeúctu. Kabelka – je naším „srdcem“ – říká lektorka Soňa Váňová Kardynálová.

Rozdíly v jin a jang: Jang je akční, ostrý, pevný, symbolizuje mužskou energii. Jin je jemný, pečující, ženský.

Uvědomit si, kdo jsem – a žít to

Lektorka Soňa podrobněji rozvedla charakteristiky jednotlivých typů podle Octo codes:

Jinové typy octo codes:

Romantická princezna– je obdařena největším soucitem. (Z. Danková / ET ČR)

Romantická princezna – je obdařena největším soucitem. Nosí pastelové barvy, balerínky, často má v oblibě bílou barvu. Ženy jsou něžné, laskavé, soucitné. Jako jin jsou pasivnější než jangové typy. Pečují o svou pleť, vlasy. Často rády pečou cukroví, bývají učitelkami ve školce nebo ošetřovatelkami starších lidí. Princezna klidně nosí růžovou či bílou barvu i ve vysokém věku.

Elegantní dáma – ženská energie, potřebuje tvar a řád. Miluje dokonalost, jang nosí v hlavě. Spolehlivá, solidní, s rozvahou, uměřená. Nedává najevo city, vyjadřuje vztahy k druhému spíše skutkem.

Kabelky také nosí s pevným tvarem. Nosí jednoduché barvy, zelená oliva, vínová.

Oblíbeným šperkem jsou perly.

Okázalá diva – má charisma a noblesu, je velkorysá a důvěřivá (princezna Diana, Marie Rotrová, Dana Morávková ). Věnuje se čistým sportům, při kterých se neumaže (tenis).

Do společnosti přijde, usedne – a „nic se neděje“.

Zazněla otázka, proč by princezna Diana měla být okázalá, když nosívala i svetry a sukně?

„Záleží na materiálu – svetr mohl být kašmírový, sukně také z velmi kvalitních materiálů,“ vysvětluje lektorka.

Přání stát se „okázalou divou“ nestačí. Takovou se žena zpravidla rodí. Neznamená to, že nemusí pracovat. Má sice majetky, ale náležitě se o ně stará.

Avantgardní čarodějka – nejvíce vybočuje z řady. Váží si planety, žije prostě, pohrdá běžnou civilizací. Bývají napojené na přírodu, neuznávají řád.

K jangovým typům náleží:

Sportovní kamarádka (i kamarád) – mají potřebu vítězit. Nosí jasné barvy a proužky, batůžky mají přednost před kabelkou. Co nejméně šperků. Mají vitalitu, ale také musí občas odpočívat. (historickým typem sportovce byl např. Mojžíš – měl za úkol odvést své lidi do země zaslíbené, úkol plnil stůj co stůj).

Ležérní pozorovatelka – spíše severský typ, nosí světle šedé, tlumené barvy, povaha hluboká. Obujou spíše mokasíny, nikdy neklapou podpatky. Nosí např. jeden šperk po babičce (Meryl Streepová).

Bývá vzdělaná, nosí zpravidla jedinou kabelku, která je skoro univerzální. Minimalistická, její diamant spočívá spíše v duši. Má ráda jednoduché věci, jaké představuje firma Ikea. Příliš nejí, mívá problém se sebedůvěrou. Bývají volné, svobodné, introvertní. Umějí naslouchat. Bývají nekonfliktní, hravé, vycházejí z nich avantgardní nápady.

Nekonvenční rebelka – už svým výrazem tváře „boří řád“. (Z. Danková / ET ČR)

Nekonvenční rebelka – už svým výrazem tváře „boří řád“. Bývají abstinentky, kultivované, svébytné umělkyně a – kritické. Rády nosí černou barvu, na očích černé brýle, boty do špice a klapou. Volné oděvy. (Národem rebelů jsou Češi – Němci jsou z nich nešťastní). Ve společnosti sedávají vzadu a vyčkávají, než se projeví. Typickou rebelkou je Victoria Beckham, Anna K., Coco Chanel, mužským zástupcem je např. Albert Einstein. Nejsou vždy právě hezké, ale dbají na svůj out-fit. Nosívají měkké kabelky, zvířecí vzory.

Extravagantní hvězda – většinou se pohybuje ve filmovém nebo módním byznysu. (Stella Zázvorková, Freddie Mercury). Vždy si umí vzít pozornost, jsou zábavné, pobaví, popíjejí alkohol. Jejich šatník obsahuje nápadné množství krásné obuvi. Mohou být profesí i učitelkami, lékařkami, sportovci (aby je bylo vidět). Mají jinové srdce, bývají propojeny s avantardní energií. Potřebují si užít třpyt života.

„Je dobré mít na paměti, že i vnější oděv, který nosíme, nás ovlivňuje,“ upozorňuje lektorka Soňa. Je proto lépe být v souladu, než vysílat zmatené signály svému okolí.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“