Petr Šváb

25. 4. 2022

TÉMA: Crossfire Hurricane

Případy, kterými se zabývá zvláštní vyšetřovatel John Durham, přinesly řadu pozoruhodných zjištění, která vnášejí více světla do rozsáhlého vyšetřování trvajícího několik let. Durham má zatím na svém kontě tři obvinění a jedno přiznání viny, přičemž některé informace naznačují, že se možná chystají další.

Durham byl během jara 2019 pověřen revizí vyšetřování FBI z let 2016–2017, které se týkalo podezření z nekalých vazeb mezi kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem a Ruskem. V říjnu 2020 tehdejší ministr spravedlnosti William Barr jmenoval Durhama zvláštním vyšetřovatelem. V únoru 2021 Durham rezignoval na funkci federálního žalobce po 35 letech práce na ministerstvu spravedlnosti (MS), kde vedl některá z nejvýznamnějších vyšetřování týkajících se pochybení FBI. Ve věku 72 let je jeho současný úkol možná právě poslední kapitolou a vyvrcholením jeho kariéry.

Vyšetřování zavedlo Durhama do zákoutí politické mašinérie ve Washingtonu. Jak vyplývá z jeho aktuálních záznamů, lidé z Demokratického národního výboru (DNC) a prezidentské kampaně Hillary Clintonové „nasadili“ na Trumpa a jeho spolupracovníky několik federálních úřadů, včetně FBI a CIA. FBI zahájila rozsáhlé vyšetřování Trumpovy kampaně, přičemž někteří z představitelů FBI, kteří se na vyšetřování podíleli, soukromě vyjadřovali vůči Trumpovi silný nepřátelský postoj a upřednostňovali Clintonovou.

Proud úniků informací z federálního byrokratického aparátu spustil lavinu dezinformací, která dodnes ponechává (nejen) mnohé Američany v přesvědčení, že Trump se tajně spolčil s Moskvou. Mediální šílenství i vyšetřování FBI, které v květnu 2017 převzal zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller (bývalý šéf FBI Robert Mueller), zkomplikovaly Trumpovu zahraniční politiku vůči Rusku. Někteří odborníci tvrdí, že důsledky jsou cítit dodnes.

Muellerovi se dle jeho závěrečné zprávy nepodařilo prokázat žádné spolčení mezi Trumpem a Ruskem s cílem ovlivnit volby 2016. Durham se zabývá jak samotným vyšetřování FBI, tak i tím, co mu předcházelo.

V ostrém kontrastu s Muellerovým vyšetřováním u Durhamova týmu k únikům informací nedochází.

Ze zpráv zatím vyplývá, že Durham požádal o pomoc vlády Spojeného království, Itálie a Austrálie. Vyslechl desítky osob, včetně bývalého ředitele CIA Johna Brennana, a vyžádal si tisíce dokumentů.

První obvinění vznesl v srpnu 2020 vůči bývalému právníkovi FBI Kevinu Clinesmithovi za to, že pozměnil e-mail CIA, v němž stálo, že bývalý Trumpův volební poradce Carter Page „není zdrojem“, ačkoli ve skutečnosti agentuře informace poskytoval. Zpráva byla poté použita jako součást žádosti o prodloužení sledování Page. Ředitel FBI Christopher Wray později přiznal, že sledování bylo nezákonné.

Clinesmith přiznal vinu a v lednu 2021 dostal roční podmínku a 400 hodin veřejně prospěšných prací. Žalobci požadovali šest měsíců vězení. Licence k výkonu právnické praxe ve Washingtonu, D. C., mu byla obnovena po necelém roce.

V září 2021 Durham obvinil Michaela Sussmanna, právníka, který v roce 2016 zastupoval kampaň Clintonové, ze lhaní FBI. Sussmann se v říjnu 2016 obrátil na tehdejšího vrchního právního zástupce FBI Jamese Bakera s informacemi o údajném tajném komunikačním kanálu mezi Trumpem a ruskou bankou, které, jak se ukázalo, byly falešné. Sussmann údajně Bakerovi řekl, že nepřišel v zastoupení žádného klienta, ale ve skutečnosti fakturoval konzultační hodiny kampani Clintonové. Sussmannovi právníci napadli obžalobu, že se opírá o jediného svědka, Bakera, ale pak Durham odhalil Sussmannův e-mail napsaný Bakerovi, v němž se výslovně uvádí, že jej neoslovuje v zastoupení žádného klienta.

V listopadu 2021 Durham obvinil ze lhaní FBI Igora Dančenka, ruského analytika, který dříve pracoval pro Brookings Institution. Dančenko byl zaplacen za „sbírání špíny“ na Trumpa bývalým britským špionem Christopherem Steelem, který byl zase najat (přes prostředníky) kampaní Clintonové, aby sbíral špínu na Trumpa.

Jak se ukázalo, velká část výsledného „Steeleova spisu“ byla smyšlená. Dančenko řekl FBI, že některé informace pocházejí od realitního agenta narozeného v Bělorusku Sergeje Milliana, což byla dle Durhamova týmu lež. Ve skutečnosti Millian s Dančenkem nikdy nemluvil.

Značnou část toho, co Dančenko shromáždil, mu podle všeho poskytl dlouholetý známý Clintonových, Charles Dolan, který má sám hluboké vazby na Rusko. Z vykonstruovaných informací pak Steele složil svůj spis. Dolan se FBI přiznal, že některé z informací poskytl (a zfalšoval).

Nedávná podání v Sussmannově případu odhalila, že tento právník, jenž dříve pracoval pro ministerstvo spravedlnosti, poskytl CIA informace, které měly vzbudit podezření z existence telefonu ruské výroby nacházejícího se v Trumpově blízkosti. Podle Durhamova týmu CIA vyhodnotila, že informace byla zřejmě vymyšlená a odporovala sama sobě.

Začátkem tohoto týdne požádali Sussmann, kampaň Clintonové, DNC, Sussmannův bývalý zaměstnavatel – advokátní kancelář Perkins Coie, Fusion GPS (firma, kterou si Perkins Coie najala na „proklepnutí“ Trumpa) a několik pracovníků Clintonové soud, aby zabránil zveřejnění některých e-mailů a dokumentů, které jsou podle nich chráněny právním tajemstvím. Z velké části argumentují tím, že společnost Perkins Coie byla najata kampaní Clintonové, aby jí poskytla právní služby a výzkum o Trumpovi coby podporu těchto služeb, a proto se na něj vztahuje ochranná výsada. Durhamův tým argument zpochybňuje.

Soudní proces je naplánován na polovinu května.

Durhamův tým v nedávno podaných soudních dokumentech naznačil, že mezi některými lidmi napojenými na kampaň Clintonové existovalo zločinné spiknutí. Durham ale dosud žádné obvinění ze spiknutí oficiálně nevznesl.

John Ratcliffe, bývalý ředitel Národních zpravodajských služeb (DNI) za Trumpovy vlády, loni řekl, že věří, že „na základě zpravodajských informací, které jsem Johnu Durhamovi předal a které jsem viděl, budou vznesena mnohá obvinění“.

Všechny tři současné Durhamovy případy poukázaly na úzkou vazbu federální justice a pořádkových složek v oblasti Washingtonu.

Soudce v Clinesmithově případu James Boasberg je členem soudní instance, která vydává povolení ke kontrašpionážnímu sledování (tzv. FISC), jež schválila povolení ke sledování Page, založené především na Steeleově spisu a částečně na základě nepravdivých informací poskytnutých Clinesmithem.

Soudce v Dančenkově případu, Anthony Trenga, předsedal v Muellerem zahájenému případu vůči bývalému obchodnímu partnerovi generálporučíka Michaela Flynna, bývalého poradce prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost. Trenga v tomto případě zrušil odsouzení pro nedostatek důkazů.

Soudce v Sussmannově případu, Christopher Reid Cooper, býval na ministerstvu spravedlnosti Sussmannovým kolegou. Jeho manželka Amy Jeffressová je právničkou Lisy Pageové, dříve vysoce postavené právničky FBI, která nyní žaluje ministerstvo spravedlnosti. Pageová byla zapojena do vyšetřování obvinění Trumpa ze spiknutí s Ruskem. Byla také milenkou Petera Strzoka, bývalého šéfa kontrarozvědky FBI a jednoho z hlavních aktérů vyšetřování „ruské kauzy“. Již dříve byly zveřejněny jejich vzájemné SMS s velkým zaujetím vůči Trumpovi. Cooper a Jeffressová mají rovněž úzké vazby na Demokratickou stranu. Cooper působil v „přechodném týmu“ prezidenta Baracka Obamy v roce 2008, Jeffressová strávila 20 let na ministerstvu spravedlnosti a byla poradkyní pro národní bezpečnost Obamova ministra spravedlnosti Erica Holdera. Na jejich svatebním obřadu je oddával Merrick Garland, současný ministr spravedlnosti.

Překlad původního článku newyorské redakce: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.