Aldgra Fredly

3. 8. 2022

Japonsko seznámí svět s „realitou“ jaderné války a jejími děsivými dopady tím, že pozve mezinárodní představitele a mládež na prohlídku měst zničených atomovými bombami, oznámil v pondělí premiér Fumio Kišida.

Na konferenci o revizi Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (SNJZ) Kišida uvedl, že Japonsko přispěje 10 miliony dolarů na založení fondu OSN, který má pomoci mladým lidem dozvědět se o účincích jaderných zbraní.

Kišida, jako první japonský premiér, který vystoupil na konferenci SNJZ, uvedl, že použití jaderných zbraní Ruskem ve válce proti Ukrajině vyvolává celosvětové obavy z „reálné možnosti“ další jaderné katastrofy.

„Jako premiér z Hirošimy jsem přesvědčen, že musíme krok za krokem přijmout všechna realistická opatření na cestě ke světu bez jaderných zbraní, jakkoli obtížná může tato cesta být,“ řekl.

Poté, co Spojené státy svrhly za druhé světové války na japonská města Hirošimu a Nagasaki atomové bomby, Japonsko se zavázalo k míru a přijalo tři nejaderné zásady: nevlastnit, nevyrábět a nevpouštět do země jaderné zbraně.

Kišida slíbil, že zvýší celosvětové povědomí o atomovém bombardování v roce 1945 tím, že do obou měst pozve mladé lidi a světové lídry, včetně generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, který Hirošimu navštíví 6. srpna.

Premiér rovněž hodlá příští rok v Hirošimě hostit summit zemí G-7, aby demonstroval neochvějný závazek Japonska ukončit používání jaderných zbraní.

Hirošimský akční plán

Kišida na zasedání SNJZ představil „Hirošimský akční plán“, který obsahuje výzvu ke „společnému uznání důležitosti nepoužívání jaderných zbraní“.

„Nikdy bychom neměli tolerovat hrozbu použití jaderných zbraní, jakou nedávno vyslovilo Rusko, natož použití jaderných zbraní. Musíme zajistit, aby Nagasaki zůstalo posledním místem, které utrpělo atomovým bombardováním,“ řekl.

Akční plán rovněž obsahuje výzvu, aby všechny státy vlastnící jaderné zbraně zveřejnily informace o stavu výroby štěpného materiálu, což by podle Kišidy sloužilo jako základní kámen pro všechna opatření v oblasti jaderného odzbrojení.

Kišida zdůraznil, že je třeba zachovat trend snižování celosvětových zásob jaderných zbraní, neboť podle jeho informací stále existuje více než 10 000 jaderných zbraní.

„Udržení tohoto klesajícího trendu je nesmírně důležité pro přiblížení se světu bez jaderných zbraní. Abychom toho dosáhli, vyzývám všechny státy vlastnící jaderné zbraně, aby se zodpovědně angažovaly,“ sdělil japonský premiér.

Podle Smlouvy o nešíření jaderných zbraní jsou formálně uznány jako státy vlastnící jaderné zbraně Spojené státy, Čína, Francie, Rusko a Spojené království.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“