Jack Phillips

5. 8. 2022

Bidenova administrativa vyhlásila 4. srpna stav ohrožení veřejného zdraví v souvislosti s opičími neštovicemi, které se podle úřadů a studií šíří především mezi homosexuálními muži. Nouzový stav otevře dveře ke snazšímu získání finančních prostředků a pravomocí pro „boj“ s virem.

Vyhlášení vydal ministr zdravotnictví a sociálních služeb Xavier Becerra, který v konferenčním hovoru s novináři ve čtvrtek uvedl, že tento krok umožní rychlejší distribuci vakcíny proti opičím neštovicím. K Becerrovi se v telekonferenci připojili ředitelka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Dr. Rochelle Walenská a Šéf Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Robert Califf.

„Vyhlásím stav ohrožení veřejného zdraví v souvislosti s opičími neštovicemi. … Posouváme [naši] reakci na další úroveň,“ řekl Becerra a prohlásil, že Američané by měli brát „opičí neštovice vážně“.

Walenská uvedla, že vyhlášení nouzového stavu zajistí lepší „přístup ke zdrojům“ a „umožní nasazení personálu do ohniska nákazy“ v některých lokalitách. Mimořádná situace také „zvýší informovanost“ a podpoří testování na nemoc.

Ve Spojených státech je podle ředitelky CDC „1,6 až 1,7 milionu“ lidí, kteří jsou vystaveni „nejvyššímu riziku“ nákazy. Řekla, že největší hrozbu infikování mají zřejmě homosexuální muži, konkrétně ti, kteří jsou HIV pozitivní.

Vyhlášení přichází poté, co úřady ve státech New York, Illinois, Kalifornie a některých městech, a stejně tak Světová zdravotnická organizace, vyhlásily kvůli opičím krizový či nouzový stav. Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus 24. července přehlasoval odborný poradní výbor a vyhlásil krizový stav. OSN tehdy uváděla, že virus se vyskytuje v přibližně 70 zemích mimo Afriku.

Spolu s Ghebreyesusem uvedli vedoucí různých federálních, státních a místních zdravotnických úřadů, že velká většina případů se vyskytuje mezi homosexuálními muži. Uvedli však také, že virus se šíří i mezi dalšími skupinami, včetně dětí.

Začátkem tohoto týdne Bílý dům jmenoval Roberta J. Fentona Jr. z Federálního úřadu pro krizové řízení (FEMA) koordinátorem problematiky opičích neštovic v USA. Fenton měl stejnou roli na začátku roku 2020 v souvislosti covidem-19 spolu s bývalým viceprezidentem M. Pencem.

Becerra sdělil, že vyhlášení 4. srpna bylo provedeno proto, že v poslední týdnech došlo k nárůstu počtu nových případů opičích neštovic na území Spojených států o zhruba 1 500 případů.

Podle údajů CDC bylo v celých Spojených státech dosud hlášeno více než 6 600 případů nakažení opičími neštovicemi, ačkoli z údajů vyplývá, že dosud nebylo hlášeno žádné úmrtí. Mimo Spojené státy bylo hlášeno pouze několik úmrtí.

Virus může způsobovat horečku, bolesti těla, zimnici, únavu a pupínkovité boule na mnoha částech těla. Ve Spojených státech byl první případ viru opičích neštovic potvrzen 18. května.

Vědci tvrdí, že hromadné očkování proti opičím neštovicím nebude potřeba a že cílené využití dostupných dávek spolu s dalšími opatřeními by mohlo stačit k zastavení rozšiřující se epidemie.

Floridský guvernér Ron DeSantis dopředu avizoval, že se vyhlášení stavu nouze kvůli opičím neštovicím bude bránit, a sdělil, že taková opatření – jako například mandáty a lockdowny, jak tomu bylo u covidu-19 – mají za cíl vytvořit atmosféru strachu.

„Je mi zle z politiků – a viděli jsme to v případě covidu-19 – kteří se mezi lidi snaží zasít strach,“ řekl DeSantis na tiskové konferenci 3. srpna. „Vidíte, jak některé z těchto států vyhlašují nouzové stavy. Chtějí tyto pravomoci zneužít k omezení vaší svobody. Garantuji vám, že přesně to se stane.“

Překlad a redakční úprava původního článku americké redakce: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."