Zachary Stieber

10. 8. 2022

Bývalý prezident Donald Trump uvedl, že odmítl odpovídat na otázky během výpovědi 10. srpna v rámci vyšetřování jeho podnikání v New Yorku.

„Jednou se mně zeptali: ,Pokud jste nevinný, proč se odvoláváte na pátý dodatek? Nyní na tuto otázku znám odpověď‘,“ zmínil Trump na síti Truth Social po setkání s newyorskou vrchní st. zástupkyní Letitií Jamesovou.

„Když se vaše rodina, vaše společnost a všichni lidé ve vašem okolí stanou terčem neopodstatněného, politicky motivovaného honu na čarodějnice podporovaného právníky, prokurátory a Fake News médii, nemáte na výběr,“ dodal.

Pátý dodatek americké ústavy zahrnuje klauzuli, že nikdo „nesmí být v žádném trestním řízení nucen svědčit sám proti sobě“.

Trump se dostavil po měsících odkladů na základě únorového příkazu soudce.

Jamesová, demokratka, která během kampaně slíbila, že v případě volebního vítězství proti Trumpovi zakročí, začala vyšetřovat Trumpovu organizaci krátce po svém nástupu do funkce v roce 2019.

Jamesová uvedla, že vyšetřování Trumpova podnikání odhalilo důkazy o podvodech, a požádala státní soud, aby si vyžádal svědectví Trumpa a dvou jeho dětí. Soudce newyorského Nejvyššího soudu Arthur Engoron nařídil, aby Trump, Eric Trump a Ivanka Trumpová vypovídali. Odvolání bylo v červnu nejvyšším odvolacím soudem státu zamítnuto.

Trump uvedl, že na základě rady svého právního zástupce „odmítl odpovídat na otázky v rámci práv a výsad, které každému občanovi poskytuje ústava Spojených států“.

Kancelář Jamesové se k tomu odmítla vyjádřit.

Předvolání k soudu

Předvolání k soudu s žádostí o dokumenty a svědectví byla vydána v prosinci 2021. Předvolání pro Trumpa nařizovalo bývalému prezidentovi předložit dokumenty a přikazovalo mu dostavit se a vypovídat „o tom, co je vám známo ohledně předmětu vyšetřování LETITIE JAMESOVÉ, vrchní st. zástupkyně státu New York, podle článku 63 odst. 12 exekutivního zákona státu New York, s cílem určit, zda by měla být zahájena žaloba nebo řízení s ohledem na opakované porušení exekutivního zákona“.

Uvedený zákon se zabývá podvodným nebo nezákonným jednáním.

Donaldu Trumpovi a Ivance Trumpové bylo sděleno, že jsou žádáni, „aby vypovídali v souvislosti s vyšetřováním ocenění nemovitostí vlastněných nebo řízených Donaldem J. Trumpem nebo společností Trump Organization nebo v jakékoli záležitosti, kterou vrchní st. zástupkyně považuje za relevantní“.

Svědectví, jak bylo dětem Trumpa sděleno, může být zaznamenáno stenograficky, obrazově a/nebo zvukově.

Trumpovi právníci uvedli, že předvolání jsou nevhodná, jelikož Jamesová se snaží „obejít ochranu velké poroty“ v newyorské ústavě, a tvrdili, že informace získané z civilních předvolání by mohly být použity v trestním řízení. Engoron sdělil, že tento argument „se zcela míjí účinkem“, a rozhodl, že občanskoprávní vyšetřování probíhalo „bez sebemenšího náznaku, že by šlo o úskok s cílem získat důkazy pro připravované trestní vyšetřování“.

Trumpovi rovněž požádali o přerušení výpovědí. Nakonec se jim podařilo výpovědi odložit, dokud odvolací soud nezamítl odvolání.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil (mic)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“