Zdenka Danková

17. 8. 2022

Letošní teplé léto je zastíněno starostmi obyvatel, jaké energie použít nebo vzít a jak budou v zimě topit, aby se v chladném období ohřáli, a také jak by ušetřili na energiích.

Kamnářů není dost

Současná situace zvyšuje poptávku po řemeslnících, a to zejména kamnářích.Odvětví kamnářství kvůli růstu cen energií zakázek i v létě přibývá. V souvislosti s tím se zvyšuje i poptávka po systémech vytápění, které nevyžadují složitou montáž, typicky volně stojících kamnech.

Nastal však nízký počet učňů v tomto oboru, takže jejich nedostatek řeší absolventi rekvalifikačních kurzů. Současný trend velkého zájmu o služby kamnářů přitom podle expertů zřejmě bude pokračovat i po konci nadcházející topné sezony.

„V minulých letech poptávali lidé služby kamnářů především od září do dubna, tedy v období, které ohraničuje topnou sezonu. V létě docházelo k poklesům, uživatelé totiž řešili spíše způsoby, jak své domácnosti v tomto období chladit. Nyní však poptávka v letních měsících meziročně vzrostla, a to zhruba o 20 procent,“ uvedl Petr Banasinski, jednatel společnosti Hoxter, a dodal, že kamnáři mají vyblokované termíny na několik týdnů dopředu. Potvrzují to i přímo řemeslníci.

„Termíny mám rezervované na rok dopředu. S kolegou děláme větší kamnové stavby a vyrábíme si vlastní kachle. I tak ale každý měsíc řeším poptávky po realizacích uvedl kamnář Ondřej Šplíchal.

Hlavní náplní současných zakázek přitom není pravidelná údržba topného systému jako v minulých letech, ale zejména instalace nových kamen či krbů. Ty nahrazují starší elektrické či plynové vytápěcí systémy.

Obyvatelé se celkově připravují na drahé energie – skupují vše, čím by mohli ušetřit. Sháňka je právě po kamnech, po dřevu s šetrných spotřebičích. Stoupá rovněž zájem o instalaci solárních panelů. To ovšem vyžaduje investici.

kamna
Kamna v současnosti znamenají úsporu na vytápění domů. (Foto: Matt Seymour / Unsplash)

Kamna z obchodů mizí značným tempem

Obyvatelé domků si spočítali, že i při šetrném vytápění plynem je zima vyjde na 40 tisíc korun. Dobrali se k tomu, že teplo v domě levněji zajistí krbová kamna.

„Letošní zájem o kamna je proti srovnatelnému období v loňském roce vyšší o 50 procent,“ uvedla idnes.cz.

„Náš obor zažívá v uplynulých měsících značný boom, vytápění domácnosti je i v létě jedním z nejvíce probíraných témat. Řeší ho i uživatelé, kteří mu dlouhé roky nevěnovali pozornost, vyzdvihují přitom často také ekologické hledisko. Nárůst poptávky po vytápění dřevem je tak vysoký, že aby byla naprosto uspokojena, potrvá to ještě minimálně rok,“ dodal Banasinski.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“