Jack Phillips

26. 8. 2022

Americký exprezident Donald Trump ve středu vyzval k okamžitému odvolání lídra senátních republikánů Mitche McConnella z vedoucí pozice.

Trump reagoval na článek časopisu The Federalist o vazbách McConnellovy manželky, bývalé americké ministryně dopravy Elaine Chao, s obchodními podniky napojenými na Komunistickou stranu Číny. Exprezident sdělil, že McConnell musí být odvolán z vedoucího místa v Senátu, které dlouhodobě zastává.

„Mitch McConnell není opoziční lídr, je to pěšák demokratů, který jim umožňuje dosáhnout všeho, co chtějí,“ napsal Trump na Truth Social. „Bojí se jich a neudělá to, co je třeba udělat. Okamžitě by měl být vybrán nový lídr republikánů v Senátu!“

Trump se na McConnella, kterého označil za „starou vránu“, zaměřil po událostech u Kapitolu z 6. ledna 2021. McConnell, který po incidentu Trumpa odsoudil, od té doby na Trumpovu kritiku reaguje jen zřídka.

Nedávno však Trump kritiku vůči McConnellovi vystupňoval, když lídr senátních republikánů veřejně zapochyboval, zda republikáni mohou v nadcházejících volbách převzít kontrolu nad Senátem, a prohlásil, že v některých volebních kláních by mohla být problémem „kvalita kandidátů“. Později McConnell novinářům řekl, že existuje padesátiprocentní šance, že republikáni získají kontrolu nad Senátem, který v současné době ovládají demokraté těsným rozdílem.

V loňském roce Trump prohlásil, že republikáni potřebují zvolit nového senátního lídra, aby své šance ve volbách 2022 zvýšili.

„Myslím, že si povedeme velmi dobře,“ řekl tehdy Trump. „Potřebujeme dobré vedení. Mitch McConnell neodvedl dobrou práci – myslím, že by měli Mitche McConnella vyměnit.“

V červenci exprezident pranýřoval McConnellovu podporu a zvednutou ruku pro návrh zákona o omezení zbraní, který byl na stole po několika masových střelbách v Texasu a New Yorku.

Deník The Epoch Times kontaktoval McConnellovu kancelář ohledně nedávných Trumpových komentářů.

Sebevědomý

Začátkem tohoto měsíce se však McConnell zdál být výzvami k jeho sesazení z vedoucího místa neovlivněn a vyjádřil přesvědčení, že bude znovu zvolen bez ohledu na to, jak si jeho strana povede v Senátu.

„Můžeme vidět, jak jsem zmínil, J. D. Vance, Mehmeta Oze, Teda Budda,“ řekl McConnellovi moderátor Fox News Brett Baier. „Máte republikány loajální vůči Trumpovi, jako je Eric Schmitt, který právě vyhrál v Missouri, Blake Masters v Arizoně, a někteří z těchto kandidátů odmítli ve volební kampani říci, zda vás podporují jako lídra.“

„Je to nová tvář ,trumpovské‘ Republikánské strany? A jste vy tím, kdo ji povede v Senátu?“ zeptal se republikána z Kentucky.

McConnell v odpovědi uvedl, že „byl osmkrát zvolen bez odporu“, a dodal: „Pokud budu mít protikandidáta – já tuto pozici nevlastním a každé dva roky se vždy konají volby lídra – pokud mě chce někdo vyzvat, ať se do toho pustí.“

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).