Jannis Falkenstern

16. 9. 2022

Floridský guvernér Ron DeSantis reagoval na kritiku, že poslal ilegální imigranty na ostrov zámožných – Martha’s Vineyard – na kterém si koupil rezidenci za 12 milionů dolarů i Barrack Obama v roce 2019.

K širšímu rozhledu pro české čtenáře na úvod doplníme, že demokraté ostře kritizovali Trumpovu administrativu za zpřísňování politiky pro ilegální imigranty a sabotovali její úsilí o výstavbu pohraničních barier (zdi). Naopak, po nástupu Bidenova kabinetu se začala politika rozvolňovat a USA od té doby zažívají na jižní hranici rekordní příliv ilegálů a ruku v ruce s tím zvětšování vlivu zločineckých kartelů.

„Když byl Trump prezidentem, všichni ti lidé ve Washingtonu a New Yorku se bili v prsa a říkali, že jsou tak hrdí na to, že jsou jurisdikcemi s ochranným statusem* – říkali, jak to bylo špatné, že hranice byly zabezpečené. A ve chvíli, kdy se k jejich dveřím dostane byť jen malý zlomek toho, s čím se pohraniční města potýkají každý den, najednou se rozzuří a jsou tak naštvaní, že se to děje,“ řekl DeSantis na tiskové konferenci 15. září v okrese Okaloosa. „To jen ukazuje, jak vidíte, že jejich ohánění se ctností je podvod.“

* Jde o tzv. status „sanctuary“, který v USA mohou přijmout různé správní celky od měst po jednotlivé státy. Tento status je deklarací ochrany / útočiště pro skupinu nebo společenskou tendenci. Může se týkat např. uprchlíků nebo ochrany práva na zbraně atd.

DeSantis tím odpověděl na otázku reportéra ohledně dvou letadel s přibližně 50 venezuelskými ilegály, která DeSantis nechal nasměrovat 14. září na Martha’s Vineyard v Massachusetts. Floridský guvernér již dříve avizoval, že uprchlíky pošle do oblastí ovládaných demokraty, pokud Bidenův kabinet nezmění rozvolněnou imigrační politiku.

„Na Floridě bereme vážně to, co se děje na jižní hranici,“ řekl guvernér. „Nejsme státem s ochranným statusem a rádi usnadníme převoz nelegálních přistěhovalců do jurisdikcí, které tento status mají.“

„Státy jako Massachusetts, New York a Kalifornie zabezpečí lepší péči o tyto osoby, které pozvaly do naší země a motivují nelegální přistěhovalectví tím, že se deklarují jako ‚sanctuary‘ státy a podporují politiku otevřených hranic Bidenovy administrativy,“ sdělila Taryn Fenskeová, komunikační ředitelka DeSantise.

Fenskeová dodala, že floridský zákonodárný sbor schválil DeSantisovi na převoz nelegálních přistěhovalců ze státu 12 milionů dolarů. Když floridský guvernér v prosinci předkládal žádost o vyčlenění peněz z rozpočtu, uvedl jako jednu z destinací Martha’s Vineyard a také Delaware – domovský stát prezidenta Joea Bidena.

Christina Pushawová, ředitelka rychlé reakce DeSantisovy volební kampaně, napsala na Twitteru: „Obyvatelé Martha’s Vineyard by z toho měli být nadšeni. Hlasují pro města s ochranným statusem – a jejich vlastní město získalo status ochrany. A nelegální imigranti zvýší rozmanitost města, což je dobré. Že?“

Překlad a doplnění: Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.