Milan Kajínek

16. 9. 2022

Matematik z katedry matematické analýzy a aplikací matematiky RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D., komentoval výsledky rozsáhlé observační studie, ve které autoři sledovali téměř 900 tisíc dětí ve věku 5–11 let v Severní Karolíně. Pokud je studie validní, vede podle Fürsta k závěrům, že očkování proti covidu-19 oslabuje imunitu očkovaných dětí. Po necelém půlroce jsou podle studie děti náchylnější k infekci než neočkované, a to nezávisle na tom, jestli již infekci prodělaly, či nikoliv.

Asi 270 tisíc dětí (30,8 %) bylo očkováno alespoň jednou dávkou mRNA vakcíny firmy Pfizer proti onemocnění covid-19 v období mezi 1. listopadem 2021 a 3. červnem 2022. Přibližně 190 tisíc dětí reportovalo pozitivní test na infekci koronavirem v období mezi 11. březnem 2020 a 3. červnem 2022.

Jak Fürst popisuje, autoři sledovali časový průběh účinnosti vakcíny (proti nákaze) a účinnosti předchozího prodělání infekce. „Mám mnoho výhrad k použitým matematickým metodám, ale pro účely tohoto textu je všechny spolknu a budu prostě předpokládat, že prezentované grafy alespoň kvalitativně odrážejí realitu,“ píše Fürst.

„Výsledky jsou více než fascinující. Obrázek A ukazuje rychlý pokles účinnosti vakcín na pozadí průběhu tří vln epidemie,“ vysvětluje doktor Fürts a dodává, že „na tom není nic zvláštního, neboť „už jsme si všichni všimli, že účinnost vakcín klesá po několika měsících do záporných hodnot.“

Podle Fürsta To je tento jev „jednou ze zvláštností této vakcíny – činí vás více náchylnými k infekci“.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2209371

Graf B ukazuje, že tento pokles účinnosti do záporných hodnot je velmi překvapivě nezávislý na předchozím prodělání infekce. „Po necelém půlroce jsou očkované děti více náchylné k infekci než neočkované, a to nezávisle na tom, jestli již infekci prodělaly, či nikoliv,“ píše Fürst.

„Úžas ovšem vyvolá pohled na druhou dvojici obrázků. Obrázek C totiž ukazuje, že u neočkovaných dětí přirozená imunita funguje bezvadně a předchozí prodělání nemoci poskytuje sice klesající, ale trvale kladnou ochranu proti všem variantám,“ hodnotí výsledky analýzy doktor Fürst.

Ovšem obrázek D dle Fürsta ukazuje, že „u očkovaných dětí imunita získaná předchozím proděláním velmi rychle klesá až k nule (a možná i dál, to nám ovšem autoři neukázali).

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2209371

Podle doktora Fürsta je několik možností, jak výše citované grafy vysvětlit. Může se jednat o nějaké nedorozumění, které vyplývá z nesprávného vyhodnocování dat, protože jak sám říká, „za poslední dva roky vyšly i horší věci“, a odkazuje se na starší článek hodnotící studii amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC).

Zdroje dlouhodobě skeptické k účinku vakcín přišly s interpretací, že data jsou konzistentní s hypotézou, že vakcína poškozuje imunitní systém. Tedy nejen, že vakcína funguje naopak (zvyšuje riziko infekce), ale ještě maže ochranný efekt přirozené imunity.

„Řečeno ještě více polopatě – kdo infekci prodělal, tak je docela dobře chráněn, až do doby, kdy se nechá naočkovat, čímž tu ochranu zase smaže,“ takto někteří výsledky studie vysvětlují. „Tato interpretace je navíc konzistentní s pozorovaným nárůstem jiných infekčních onemocnění po očkování (pásové opary, hepatitidy apod.).“

Tomáš Fürst v závěru svého hodnocení výsledků studie „emocionálně zcela neutrálně konstatuje, že výše citované grafy s touto hypotézou skutečně konsistentní jsou“, ovšem jak zmiňuje výše, je také možné, že že shromážděná data nebyla správně vyhodnocována.

Doktor Fürst se nicméně podivuje nad tím, jak výše uvedenou studii interpretují samotní autoři, kteří píší: „Rychlý pokles ochrany proti omikronové infekci, kterou poskytlo očkování a předchozí infekce, poskytuje podporu pro posilovací očkování.“

Tedy autoři studie nejenom, že neupozorňují na negativní účinky vakcinace na imunitu dětí, ale vidí klesající účinnost ochrany vakcínou jako důvod pro „další dávku“. Nehledě na to, že výsledky studie, tak jak je prezentují, ukazují na jiné závažné závěry ohledně účinků očkování na imunitu očkovaných dětí ve věku 5–11 let, doporučují další vakcinaci namísto logičtějšího doporučení k ukončení vakcinace.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“