Jack Phillips

26. 9. 2022

Informátor, který nedávno varoval před politizací FBI, sdělil, že úřad špehuje Američany, kteří dodržují zákony, a že v mnoha případech boje proti domácímu terorismu jde o taktiku „lákání do pasti“.

Kyle Seraphin pracoval pro FBI šest let. Poté, co vystoupil s kritikou vůči úřadu, byl suspendován bez nároku na honorář a nemůže si hledat jinou práci, aniž by dal výpověď nebo požádal o povolení.

„Počet lidí, kteří říkají: ‚Nesouhlasím s tím, co se tu děje, ale mám tři roky do důchodu,‘ je srdcervoucí,“ řekl Seraphin moderátorovi podcastu Danu Bonginovi v rozhovoru publikovaném 22. září.

Seraphin byl dle svých slov loni nucen vynést informace, když ministr spravedlnosti Merrick Garland zákonodárcům řekl, že ministerstvo se nezaměřuje na rodiče. Nejprve poskytl členovi Kongresu interní e-mail, který koloval v rámci FBI a v němž se uvádělo, že Garland nařídil použití zákona PATRIOT Act proti protestujícím rodičům, s označením „EDUOFFICIALS“.

V té době, v květnu, republikánští kongresmani Jim Jordan a Mike Johnson tvrdili, že vyšetřování vedené na podnět ministerstva se týkalo rodičů, kteří byli „naštvaní na povinné nošení roušek, a volených státních úředníků, kteří veřejně vyjádřili nesouhlas s povinným očkováním“, a zároveň obvinili Garlanda z nepravdivých prohlášení Kongresu.

O tomto vyšetřování se však Seraphin domnívá, že FBI se zaměřuje na jednotlivce z politických důvodů.

„To se stane, když se stanete součástí politických her, a kvůli tomu jsem [do FBI] nešel a nikdo, koho znám, také ne,“ řekl Bonginovi. „To není něco, do čeho se lidé chtějí zapojit.“

Dále v rozhovoru Seraphin naznačil, že kvůli současné stranické zaujatosti FBI [ve prospěch Demokratické strany] se v budoucnu ozvou i další zaměstnanci úřadu.

V posledních měsících se přihlásilo nejméně 14 whistleblowerů z řad FBI, kteří poskytli informace o nedávném vnitřním dění v úřadu, řekl Jordan o vyšetřování FBI v souvislosti s událostmi v  Kapitolu z 6. ledna 2021, rodiči na schůzkách školních rad a notebookem Huntera Bidena.

Past

V rozhovoru pro The Washington Times minulý týden Seraphin uvedl, že vyšetřování úřadu týkající se domácího násilného extremismu, bílých nacionalistů a pravicových extremistů jsou většinou „operace s nastraženou pastí“, jež mají pochybný morální a etický základ.

„Můj tým byl v letech 2018 až 2021 nasazen na 20 nebo 25 různých významných vyšetřování týkajících se národních teroristických organizací nebo terorismu. A to, co jsem viděl jako nejzřetelnější u protiteroristických vyšetřováních, byly tři věci,“ řekl.

„Za prvé, poptávka po případech nadřazenosti bílé rasy značně převyšuje její nabídku,“ začal vyjmenovávat Seraphin.

„Za druhé, taktiky FBI, pokud jde o protiteroristické vyšetřování, se vždy a jednoznačně morálně rovná lákání do pasti, i když existuje právní definice, která jim umožňuje to obejít.“

Pokud jde o třetí věc, Seraphin řekl deníku Washington Times, že úřad nemá objektivní měřítka, podle nichž by určoval priority případů.

„Existuje zcela absurdní interní proces pro určení každé jednotlivé národní priority,“ řekl informátor.

Mluvčí úřadu sdělil deníku The Epoch Times, že tvrzení o lákání do pasti nejsou opodstatněná.

„Tento komentář je nepřesný a představuje jasné nepochopení strategie a praxe ve vyšetřování FBI,“ uvedl úřad v prohlášení.

Seraphin se vyjádřil také k razii z 8. srpna ve floridské rezidenci bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Trump často říká, že razie měla politický charakter.

Seraphin nebyl přesvědčen o nutnosti zapojení agentů FBI a dodal, že on by se té razie nezúčastnil, kdyby byl požádán.

„Požádejte mě, abych udělal razii v domě prezidenta Obamy, požádejte mě, abych udělal razii v domě prezidenta Bushe, to by nešlo,“ řekl. „To by nešlo. Je mi líto, ale to se nestane. Takovou věc neudělám. Pravděpodobně to bude poslední kapka. To bude pravděpodobně můj poslední den [v FBI].“

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.