Bryan Jung

12. 10. 2022

Tím, jak se Evropa připravuje na topnou sezónu bez ruských dodávek energie, začíná docházet k nedostatku lodí pro přepravu zkapalněného zemního plynu (LNG) a přepravní sazby dosahují rekordních hodnot, uvádí zpráva agentury Bloomberg.

Evropské země již platí za čekání lodí naložených LNG, které stojí u pobřeží, protože skladovací zařízení na pevnině jsou plná. Dochází tak k obavám, že odběratelé nebudou mít dostatek lodí schopných přepravovat palivo od vývozců.

Poptávka po LNG v Evropě za prvních osm měsíců roku 2022 vzrostla o 65 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2021, uvedla Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve své zprávě o trhu s plynem za třetí čtvrtletí, kterou zveřejnila 3. října.

Dodávky plynu se nyní zajišťují u dodavatelů ze Spojených států, Nigérie a Kataru.

Poptávka po LNG a ceny přeprav

Podle serveru OilPrice.com dovezla EU v červnu poprvé v historii více plynu ze Spojených států než z Ruska poté, co Moskva v důsledku sankcí snížila svůj vývoz do Evropy.

Podle agentury Reuters směřovalo v září do Evropy až 70 % veškerého vývozu zemního plynu z USA, zatímco v srpnu to bylo 63 %.

V přípravě na topnou sezónu si ale začínají pronajímat přepravní lodě na LNG i státy v severovýchodní Asii a Jižní Americe, což zvyšuje poptávkový tlak.

Závislé na dovozu LNG v sezóně jsou i státy Nové Anglie (6 států severovýchodních USA), které jsou nuceny konkurovat evropským odběratelům, uvedla společnost Seeking Alpha.

Náklady na pronájem lodi přepravující LNG v Atlantském oceánu dosáhly 11. října rekordních 397 500 USD za den, uvedla agentura Bloomberg. Ve srovnání s přepravní sazbou z roku 2021 ve výši 91 000 USD za den se jedná o nárůst o 337 %, uvedla společnost Spark Commodities.

Očekává se, že vzhledem k situaci ceny porostou i nadále.

Globální nedostatek lodní dopravy

Závod o nákup LNG a pronájem lodí na jeho přepravu by mohl způsobit další velký nedostatek na trhu s energiemi, tvrdí analytici a obchodníci.

Vývozci LNG v Asii nyní kvůli nedostatku lodní dopravy prodávají plyn s podmínkou přímého odběru ze svých přístavů, namísto standardní nabídky zahrnující i přepravu.

Odběratelé, kteří nemají k dispozici přepravní lodě pro LNG, jsou nuceni platit extrémně vysoké sazby za přepravu paliva, nebo v některých případech nemohou sehnat vůbec žádné lodě.

Podle obchodníků s LNG zůstává do konce roku k pronájmu jen málo lodí, a ty, které jsou ještě k dispozici, si účtují astronomické sazby.

Obchodníci uvádějí, že hlavní energetické společnosti, které obvykle pronajímají svá plavidla jiným kupcům, se k tomu kroku v tomto čtvrtletí zdráhají, protože se obávají, že s blížící se zimou zůstanou bez lodí.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“