John Haughey Zachary Stieber

a 19. 10. 2022

Porotci ve Virginii 18. října zprostili Igora Dančenka, klíčový zdroj Steeleova spisu namířeného proti Donaldu Trumpovi, ze všech bodů obžaloby ze lhaní FBI.

„Celou dobu jsme věděli, že pan Dančenko je nevinný. Jsme rádi, že to nyní ví i americká veřejnost,“ řekl novinářům před budovou soudu Alberta V. Bryana v Alexandrii Stuart Sears, právník zastupující Dančenka.

Čtyřiačtyřicetiletý Dančenko se chlubil, že byl hlavním zdrojem spisu, který sestavil bývalý britský špion Christopher Steele, jemuž platili demokraté včetně Hillary Clintonové.

Obžalobu vedl zvláštní vyšetřovatel John Durham, který po verdiktu řekl: „I když jsme výsledkem zklamáni, respektujeme rozhodnutí poroty a děkujeme jí za její službu. Chci také vyjádřit ocenění a poděkovat vyšetřovatelům a týmu žalobců za jejich obětavé úsilí při hledání pravdy a spravedlnosti v tomto případu.“

Jde tak o další soudní proces pro Durhamův tým, který skončil rovněž verdiktem nevinen.

Pátý bod obžaloby byl zamítnut ještě předtím, než se dostal k porotcům, a to soudcem Anthonym Trengou (jmenován Georgem W. Bushem), který případu předsedal.

Dančenko byl v listopadu 2021 obviněn v pěti bodech obžaloby ze lhaní agentům FBI při výsleších týkajících se Steeleova spisu. Jeden bod obžaloby se týkal Dančenkova tvrzení, že s Charlesem Dolanem, dlouholetým spolupracovníkem Clintonové, nemluvil o žádných informacích, které byly obsaženy ve spisu. To bylo to, které bylo vyřazeno. Dančenkovi právníci uvedli, že jejich klient nelhal, protože s Dolanem nemluvil, ale komunikoval s ním prostřednictvím e-mailu. Trenga uvedl, že žalobci neprokázali, že Dančenko lhal.

Další čtyři body obžaloby se týkaly Sergeje Milliana, protrumpovského podnikatele. Dančenko uvedl, že si myslel, že s Millianem v červenci 2016 telefonicky hovořil a plánoval se s ním setkat v New Yorku, ale neposkytl žádné důkazy na podporu těchto tvrzení.

Neexistují žádné záznamy hovorů, které by prokazovaly jakýkoli kontakt mezi čísly spojenými s Millianem a Dančenkem, vypověděli agenti FBI. Neexistovaly ani žádné náznaky, že by dvojice komunikovala prostřednictvím hlasových aplikací nebo aplikací pro zasílání zpráv. Dále se Dančenko v e-mailech zaslaných Millianovi a další osobě měsíc po údajné plánované schůzce nezmínil o výzvě k plánované schůzce.

„Dámy a pánové, prokázali jsme vám nade vší pochybnost každý z těchto bodů, že obžalovaný nikdy nepřijal hovor od Sergeje Milliana a že nikdy nepřijal hovor od anonymního volajícího,“ řekl v závěrečné řeči Michael Keilty, asistent obžaloby.

Poté, co spis v roce 2017 zveřejnil Buzzfeed, Dančenko agentům FBI popsal informace, které sdílel se Steelem, jako fámy a vyjádřil opovržení nad tím, jak byly informace prezentovány, vypověděl  agent, který byl přidělen k jeho případu.

Dančenka vyšetřovala FBI už v minulosti, když měl v roce 2008 říci svým kolegům, že jim může výměnou za utajované informace sehnat peníze. Vyšetřování bylo uzavřeno o dva roky později poté, co se FBI mylně domnívala, že Dančenko opustil zemi. Podle Durhama Dančenko ve skutečnosti zůstal v zemi, čímž porušil americké imigrační zákony.

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“