Zachary Stieber

14. 9. 2022

TÉMA: Crossfire Hurricane

Igor Dančenko, hlavní zdroj nechvalně proslulého „Steeleova spisu“ proti Donaldu Trumpovi, byl léta placen FBI a v e-mailu uvedl, že pracuje na projektu „proti Trumpovi“, jak vyplývá z nového spisu zvláštního vyšetřovatele Johna Durhama a jeho týmu.

Dančenko se stal placeným důvěrným informátorem FBI v březnu 2017, uvedli žalobci z Durhamova týmu v soudním podání, které bylo zveřejněno 13. září. Roli informátora měl zastávat až do října 2020.

FBI na žádost o komentář obratem nereagovala.

Dančenko, ruský státní příslušník žijící ve Spojených státech, má být v říjnu souzen v pěti bodech obžaloby za lhaní FBI.

Žalobci tvrdí, že Dančenko v několika rozhovorech s agenty FBI lhal o informacích, které předal britskému bývalému špionovi Christopheru Steeleovi, jenž v roce 2016 sestavil kompromitující spis na objednávku prezidentské kampaně Hillary Clintonové a Demokratického národního výboru.

Steele měl vůči Trumpovi nevraživý postoj.

Nové podání odhaluje, že Dančenko v e-mailu před volbami v roce 2016 prozradil, že je součástí „proti-trumpovského“ projektu.

„Mohl byste prosím někoho požádat, aby se vyjádřil k Manafortově rezignaci a k čemukoli ohledně Trumpovy kampaně? Samozřejmě mimo záznam! Jakoukoliv myšlenku, fámu, obvinění,“ napsal Dančenko 19. srpna 2016 Charlesi Dolanovi, dlouholetému spolupracovníkovi Clintonové.

Paul Manafort v tu dobu právě rezignoval na funkci šéfa Trumpovy kampaně.

„Pracuji na souvisejícím projektu proti Trumpovi. Ptal jsem se [Dolanova známého] před třemi měsíci, ale moc toho neřekl, i když se podělil o pár cenných postřehů,“ dodal Dančenko.

„Vzhledem k tomu, že Dolan věděl o tom, že obviněný pracuje pro Steelea, lze vyvodit jediný závěr, že ‚projekt proti Trumpovi‘ byl ten, na kterém pracoval Steele a Orbis,“ uvedli žalobci ve zmíněném podání.

Orbis Business Intelligence je poradenská společnost, která Steela zaměstnává.

Dančenko také poslal další zprávu svému bývalému zaměstnavateli, Cenku Sidarovi, týkající se reportů, které Sidar poskytoval na různá témata včetně energetiky.

„Zdůrazňujte zdroje. Zvýrazněte je tučně nebo VELKÝMI PÍSMENY [sic]. Čím více zdrojů, tím lépe. Pokud jich máte nedostatek, použijte jako zdroj sebe (‚podnikatel se sídlem v Istanbulu a Washingtonu‘ nebo cokoli jiného), abyste zachránili situaci a vypadalo to trochu lépe,“ napsal dle podání Dančenko 24. února 2016, krátce předtím, než začal spolupracovat se Steelem.

Dančenkovy rady odpovídají způsobu, jakým zapíral nebo si vymýšlel role některých osob, včetně podnikatele Sergeje Milliana.

Prokurátoři uvedli, že Dančenko lhal o klíčových detailech, včetně nepravdivého tvrzení, že od Dolana nedostal informace pro spis.

Dančenko prohlásil, že je nevinen.

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.