Dan M. Berger

1. 11. 2022

Předvolební kampaně v USA se chýlí ke konci a v mnoha státech již začalo předčasné hlasování. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že některé klíčové guvernérské volby jsou čím dál těsnější – a to i přesto, že demokratičtí kandidáti do kampaní pumpují výrazně víc financí než jejich republikánští soupeři.

V Arizoně průzkumy ukazují, že demokratka Katie Hobbsová, která se držela zhruba na stejné úrovni jako republikánka Kari Lakeová podporovaná Trumpem, nyní zaostává. Nový průměr průzkumů Real Clear Politics (RCP) v tomto volebním klání ukazuje, že Lakeová, dlouholetá moderátorka stanice Fox ve Phoenixu, odskočila v uplynulém týdnu o 4,2 procentního bodu. Podle Transparency USA Hobbsová vybrala na kampaň pět milionů dolarů oproti 3,8 milionu dolarů Lakeové. Lakeová se navíc v televizních reklamách objevovala jen zřídka.

V Michiganu se souboj přiblížil tak, že republikánská vyzyvatelka Tudor Dixonová se v průzkumech veřejného mínění proti stávající demokratické guvernérce Gretchen Whitmerové pohybuje na hranici statistické chyby. Whitmerová, která podle údajů společnosti Transparency USA sledující financování kampaní vybrala pětkrát více peněz než Dixonová, vedla ještě v létě dvouciferným rozdílem.

Poslední průměr RCP však ukazuje, že Whitmerová vedla v průzkumech provedených do 29. října o 3,3 % (nejnověji pak 4,2 %), a politický web nyní hodnotí souboj jako vyrovnaný.

V Pensylvánii republikánský vyzyvatel Doug Mastriano nadále zaostává za demokratem Joshem Shapirem, který ho po výdajové stránce drtivě převyšuje. Velké republikánské volební výbory až dosud většinou odmítaly Mastriana podporovat, údajně kvůli obavám z jeho přítomnosti na půdě amerického Kapitolu 6. ledna 2021.

Ačkoli v žádném z velkých průzkumů Mastriano soupeře nepřevýšil, ve druhé polovině října začal Shapirův náskok snižovat a nyní je dělí rozdíl 6,7 procentního bodu.

Ve volebním klání na post guvernéra New Yorku, o němž si republikáni mysleli, že je nedosažitelný, se dvouciferný náskok stávající demokratické guvernérky Kathy Hochulové před republikánským kongresmanem Lee Zeldinem snížil na jednociferný.

Hochulová vedla v průměru RCP na začátku října o 12,4 procentního bodu, ale ještě před jejich společnou debatou se její náskok snížil na 5,3 bodu. Zeldin vybral mnohem méně než 45,8 milionu dolarů, které uvádí tábor Hochulové. A miliony mu údajně přitekly až v závěru volebního klání.

Analytici bagatelizovali rozdíl v objemu vybraných finančních prostředků kandidátů. (New York je tradiční baštou demokratů, obzvláště díky NY City, pozn. české redakce).

Jacob Neiheisel, docent politologie na univerzitě v Buffalu, říká, že outsideři by neměli dělat ukvapené závěry o nedostatku peněz nebo o tom, že mají méně reklam.

„Může to znamenat, že [dárci] nemají o tato volební klání obavy nebo že mají lepší vyhlídky jinde. Může to znamenat, že situaci vnímají dobře, nebo že je to ztracený případ, a tak se drží [s finanční podporou] dál.“

Kampaně mezitím mohou nenápadně utrácet peníze za digitální média, řekl deníku The Epoch Times.

„Pokud věří, že je tu vlna nakloněná republikánům, republikánské peníze přitečou rychle a zuřivě v místech, jako je Arizona a Michigan,“ řekl The Epoch Times stratég republikánů Adam Goodman. Goodman je veteránem čtyřiceti volebních kampaní a nyní pracuje jako washingtonský konzultant pro společnost Ballard & Associates se sídlem v Tampě. Působil jako politický komentátor na stanicích Fox, CNN a MSNBC.

Červnové rozhodnutí Nejvyššího soudu v Dobbsově případu, které zrušilo rozsudek Roe v. Wade, poskytlo demokratům několikaměsíční impuls k mobilizaci voličů, ale zdá se, že jeho vliv slábne a hybná síla se přesunula k republikánům.

„Nyní jsou dveře opět otevřené. Takže investiční rozhodnutí, o kterých se před čtyřmi týdny neuvažovalo, jsou nyní na horké půdě. Dokonce i v místech, jako je New York. Republikáni si mysleli, že Zeldin nemá žádnou reálnou šanci. Ale on šanci má. Tudor Dixonová před dvěma měsíci zaostávala dvouciferným číslem. Teď má reálnou šanci,“ komentuje další republikánský reklamní stratég Robert Aho.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.