James Sale

9. 11. 2022

Vzpomínáte si na dobu, kdy se školní prázdniny zdály být nekonečně dlouhé? Šest týdnů bylo nekonečně mnoho času na to, abyste stihli téměř všechno, a snad jen v posledních dnech jste měli nepříjemný pocit, že prázdniny brzy skončí. A teď, šest týdnů? Mrknete a je to pryč. Tohle píšu na začátku září a jen stačí mrknout, budou tu Vánoce! A jéje, rok 2023 skončí dřív, než si jej stihnu vychutnat.

Čas jako by se vypařoval a nikdy ho není dost na to, aby člověk stihl to, co chce. Wojciechowski na svém blogu popisuje, jak se snažila vrátit k hojnosti času, kterou kdysi měla, tím, že nic nedělala: pouze meditovala, psala si deník a četla, ale přes všechno nucené nedělání se jí experiment nepovedl. Jak sama říká: „Nepodařilo se mi výrazně zpomalit vnímání času.“

Jedním z pozitivních důsledků pro ni však bylo, že si začala lépe určovat priority toho, co potřebuje udělat s časem, který má. Už jen kvůli tomu stojí za to si její blog přečíst. Myslím si však, že její schopnost stanovit si priority poukazuje na to, že je třeba jít dál.

Titán Kronos

Ve skutečnosti měli Řekové dva bohy času, což není příliš známo. Bůh času, kterého se Christa Wojciechowski snaží uchlácholit nebo s ním manipulovat, je ten známý: Kronos neboli Saturn, jak se nazývá v římském panteonu. Kronos nám samozřejmě připomíná etymologii našich slov, jako je chronologie nebo chronometr: čas, který je třeba měřit a označovat. A jako Saturn máme planetu s celým jejím astronomickým a astrologickým významem.

Kronos byl titán a král bohů, dokud ho nesesadil jeho syn Zeus nebo Jupiter. Toto sesazení vedlo k jeho deportaci do Tartaru: nejnižší jámy Země, pekla pod peklem, které lidé zažívají po smrti. Stručně řečeno, je to velmi negativní místo. Právě proto nás čas stahuje dolů; v čase je síla, která se rovná síle rozkladu. Není divu, že Wojo nemůže zvrátit svou nepříznivou tendenci!

Podle Saturna vzniklo slovo „saturnský“, které znamená chladný, pochmurný, nevrlý, sardonický a souvisí s kovem olovem, nikoliv se zlatem. Obecně je Saturn považován za planetu a boha omezených a špatných znamení. Čas nás skutečně omezuje; čas se nakonec stane osudným pro každého z nás. Dalo by se říci, že náboženství světa existují proto, aby překonala okovy, kterými Čas spoutává každého smrtelníka.

Řecký bůh Kairos

Ale jak jsem řekl, v řecké mytologii existují dva bohové času. A stejně jako je Kronos otcem krále bohů Dia, tak je Kairos v linii následnictví Diovým synem. Jinými slovy, čas prochází genetickým kódem (lze-li to tak vyjádřit) rozhodujících činitelů kosmického řádu. Aby mohl vesmír vůbec existovat, byl v DNA jeho prapředků zahrnut pojem času!

Jak to, že existují dva bohové času a jaký je mezi nimi rozdíl? No, je zcela jasné, že Kronos je bohem času, o kterém všichni tolik víme a který prožíváme 24 hodin denně, 7 dní v týdnu nepřetržitě. Povšimněte si zde měřících čísel; jde o absolutní neboli věčný čas po sobě jdoucích okamžiků.

„Kairos“ je starořecké slovo, které znamená „správný, rozhodující nebo příhodný okamžik“. Zásadní rozdíl je tedy v tom, že Kronos je kvantitativní, zatímco Kairos je kvalitativní. Zatímco o tom, kolik je dnes hodin, se už moc hádat nedá, zejména vzhledem k našim atomovým hodinám, o tom, kdy je Kairos, tedy správný či příhodný okamžik k jednání, se můžeme přít dlouho.

Vhodný čas na akci

Zamysleme se nad třemi jednoduchými příklady, jak načasovat své jednání již nyní. Zaprvé, vyšli jsme z covidu-19. Je pro vás vhodná doba, abyste zvážili změnu zaměstnání nebo dokonce kariéry? Za druhé, ve Spojených státech v současné době bují inflace. Vybrali si federální činitelé ten správný okamžik ke zvýšení úrokových sazeb? Jsou před křivkou, nebo za ní? Za třetí, prezident Putin na začátku tohoto roku napadl Ukrajinu. Vybral si k tomu správný okamžik, nebo to byla chyba?

K poslední otázce se ještě vrátíme: Ano, pro Putina to byl Kairos, protože pochopil, že západní spojenci jsou rozděleni mezi sebou i uvnitř sebe a snaží se zadržet nebo naopak rozšířit komunistická probuzenecká (woke) hnutí ve svých vlastních zemích. Na druhou stranu: Byla to taktická příležitost, ale obrovská strategická chyba. Nevzal v úvahu sílu své armády, ani sílu nepřítele, ani prostředky, které by mohly být proti němu nasazeny.

Na tomto místě Kronova času nemůžeme vědět, zda Kairos byl s Putinem, nebo ne, ale hlavní otázkou je dívat se na čas ne jako na posloupnost, ale jako na příležitost a rozpoznat, kdy jsou šance na vaší straně.

V Novém zákoně (napsaném ve staré řečtině) je slovo „kairos“ použito asi 86krát, například ve výrazech jako „stanovený čas v Božím záměru“. Takový čas je samozřejmě správný čas – například správný čas pro Ježíše, aby vstoupil do Jeruzaléma. Naproti tomu slovo „chronos“ je použito pouze 54krát, a to v kontextu výrazů o konkrétních časových jednotkách, jako jsou dny a hodiny.

Kairos tedy dodává našemu životu mimořádný význam; Kronos je rutina, zatímco Kairos je téměř posvátný. Když začneme skutečně přemýšlet o správném okamžiku pro jednání ve vlastním životě, změníme pohled na svůj život. Správný okamžik není o hazardu (jakým je možná Putinovo jednání), ale o božském pocitu správnosti toho, co děláme.

V řecké mytologii byl Kairos zobrazován jako muž s jediným pramenem vlasů. To má znamenat, že ho lze snadno zachytit za pramen visící před obličejem, když se k vám blíží. Jakmile však projde kolem, nelze ho uchopit, protože vzadu na hlavě má pleš – není se čeho chytit! Zanedbat příležitost, nevyužít správný okamžik, tedy znamená ztratit ho navždy, protože jakmile projde kolem, nemůžeme ho už chytit.

Přestaňme tedy počítat hodiny a dny a dělat si s nimi starosti. Místo toho hledejme správný okamžik k akci, správný čas k využití příležitostí, které se nám naskýtají, a správný čas ke konání dobra. Ano, konat dobro. To je nyní naše požehnání.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).