Jack Phillips

2. 12. 2022

Jerry Trabona, bývalý policejní náčelník města Amite, a Kristian Hart, bývalý člen městské rady v Amite, byli obviněni z nabízení úplatků voličům žijícím v okrese Tangipahoa v Louisianě za hlasování v primárkách a všeobecných volbách 2016, sdělilo ministerstvo spravedlnosti v tiskové zprávě z 30. listopadu.

Začátkem tohoto roku ministerstvo uvedlo, že dvojice se přiznala ke „třem případům vyplacení a nabízení úplatků voličům během voleb v letech 2016 a 2020“. V obou volbách také Hart kandidoval do městské rady v Amite, uvedlo ministerstvo.

„Plán kupování hlasů Trabonou a Hartem zahrnoval získávání a najímání osob odpovědných za identifikaci potenciálních voličů, přepravu těchto voličů k volebním urnám a platby a nabídky plateb voličům za hlasování,“ uvedlo ve středu ministerstvo spravedlnosti.

V souvislosti s tímto podvodným jednáním přiznali svou vinu Calvin Batiste a Louis Ruffino, další dva muži z Louisiany, kteří budou odsouzeni později.

Žalobci tvrdili, že od ledna 2016 se Trabona scházel s Hartem a poskytoval mu peníze na nákup hlasů. Poté Hart údajně dával operativcům hotovost na nákup hlasů a říkal jim, aby se mu hlásili poté, co najdou lidi, kteří mají hlasovat.

V soudních spisech se rovněž uvádí, že Hart měl říct „kupcům hlasů“, aby poskytovali informace o lidech, kteří ještě nevolili, vzali je k volbám a pak jim zaplatili, aby hlasovali pro konkrétního kandidáta, uvádí se ve zprávě.

Částka, která byla voličům vyplacena, byla poměrně nízká. „Hart obvykle poskytoval kupcům hlasů, kteří pro něj pracovali, několik set dolarů v hotovosti a nařídil jim, aby potenciálním voličům výměnou za jejich hlasy poskytli 10 nebo 20 dolarů,“ uvádí se v soudních dokumentech (pdf).

Vyplývá z nich také, že Hart měl toto nekalé jednání kupování hlasů praktikovat až do října 2020, kdy byl znovu zvolen. Zpráva Daily Calleru uvádí, že Trabona i Hart jsou demokraté.

„Během primárek a všeobecných voleb v roce 2016 Hart také osobně platil voličům za jejich hlasy pro sebe a Trabonu a několik osob odvezl do volebních místností vlastními vozidly,“ uvádí se v dokumentech.

„Abychom zajistili plně funkční vládu, musíme mít spravedlivé volby bez poskvrny korupce,“ uvedl letos v červenci v prohlášení státní zástupce Louisiany Duane A. Evans. „Zabezpečení volebního procesu je pro náš úřad a ministerstvo spravedlnosti nesmírně důležité.“

Deník Epoch Times se obrátil na Harta a Trabonu s žádostí o komentář.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.