Eric Bess

20. 12. 2022

V tomto čase svátků si zřejmě většina z nás ozdobí pokoj vánočním stromkem, který bude hrát ústřední roli při štědrovečerním obdarovávání svých blízkých. Vždyť kdo by si dokázal představit Vánoce bez tohoto zeleného symbolu obdařeného ozdobami a světly? Jaký je původ a vývoj této dlouholeté tradice?

Transcendentní symbol

Neopadavé stromy – takové, jaké se často používají pro vánoční stromky – se symbolicky používají po celém světě. Například staré egyptské, čínské a hebrejské kultury spojovaly neopadavé stromy s věčným životem.

Před 16. stoletím si tyto zvyky přivlastnilo rané křesťanství, které původně používalo vánoční stromky jako symbol rajské zahrady a k zaplašení ďábla na nový rok. Na stromek se přidávala jablka, oplatky a svíčky, které představovaly v tomto pořadí náboženský svátek Adama a Evy, Kristovo tělo a Kristovo světlo.

Po 16. století se vánoční stromek stal hlubokou kulturní tradicí v luteránském Německu, než byl počátkem 19. století přijat v Anglii. V Americe byl poprvé doložen ve 30. letech 19. století německými osadníky. Koncem 19. století Edward Hibberd Johnson, obchodní společník Thomase Edisona, jako první umístil na vánoční stromek světla a na světě byl moderní vánoční stromek.

Neapolský ván.stromek
Vánoční stromek a neapolské barokní jesličky, Metropolitní muzeum umění, New York. (volné dílo)

Nedávno jsem měl možnost prohlédnout si výstavu Metropolitního muzea umění v New Yorku s názvem „Vánoční strom a neapolské barokní jesličky“, která je k vidění do 8. ledna 2023. Dvacetimetrový strom, umístěný v muzejním sále středověkých soch, poskytuje domov mnoha andělům a cherubínům, kteří se vznášejí nad betlémem.

Figurky jesliček, které znázorňují scénu Narození Páně, pocházejí z druhé poloviny 18. století a poskytla je dárkyně Loretta Hines Howardová. Figurky jsou polohovatelné, jsou vysoké 30 až 40 centimetrů a jsou složeny ze dřeva a terakoty. Některé z nich pravděpodobně pocházejí z dílny italského mistra Giuseppe Sanmartina.

Andělé a cherubíni se majestátně vznášejí nad betlémem, kam přichází mnoho figurek představujících všechny národnosti, aby se staly svědky narození Krista. Návštěvníci muzea mohou celý stromek obejít v plném rozsahu 360 stupňů a přitom se zaposlouchat do sborové hudby, která navozuje vánoční atmosféru.

Anděl
„Anděl“, druhá polovina 18. století, autor Giuseppe Sanmartino. Metropolitní muzeum umění, New York. (volné dílo)

I když jsem si prošel celé muzeum, zdálo se, že nejvíce lidí přitahuje právě tato výstava „Vánoční strom a neapolské barokní jesličky“. A přihlížející stáli, dívali se a přemýšleli nejdéle právě zde.

Symbolika dlouhých tradic

Jestliže jsou tradice takhle staleté, můžeme někdy ztratit přehled o hlubších významech, které jsou s nimi spojeny. Tato bohatá historie vánočního stromku nás může přimět, tak jako návštěvníky MET muzea, k zamyšlení. Můžeme se zastavit a rozjímat nad tím, co pro nás představuje vánoční stromek nyní.

Vrátíme se k tomu, že jej považujeme za symbol ráje bez hříchu? Nebo se snad, jako o symbolu křesťanských ctností, zamyslíme nad jeho použitím k odhánění ďábla, démonů nebo smůly na začátku nového roku? Nebo nám snad jeho přítomnost může pomoci přemýšlet o věčnosti či nebeských bytostech, které nad námi shora bdí? Možná je prostě symbolem pospolitosti a pohostinnosti projevované rodině a přátelům v období vzájemného obdarovávání.

Ať už si sami zvolíte jakkoli možnost, kéž bychom s touto dlouhou kulturní tradicí i nadále spojovali pozitivní a spravedlivý význam.

Z anglického originálu přeložil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.