Naveen Athrappully

10. 1. 2023

Cílem energetické politiky, kterou prosazuje prezident Joe Biden a další demokraté, jako např. kalifornský guvernér Gavin Newsom, je, aby se elektrická síť v USA stala „bezuhlíkovou“. To bylo dle komentáře IER z 6. ledna hlavní příčinou nedávných výpadků a přerušení dodávek elektřiny v Kalifornii a na jihu USA.

Bylo zjištěno, že nejhůře byly při zimní bouři postiženy státy, které v posledním desetiletí „výrazně zvýšily“ svou závislost na elektřině pro vytápění domácností. Tento trend při poklesu teplot více zatěžuje elektrickou síť.

Mezi lety 2009 a 2020 vzrostl počet domácností využívajících elektrické vytápění v Severní Karolíně, Jižní Karolíně a Tennessee zhruba o 20 %.

Zároveň v onom období zůstala výrobní kapacita elektráren v těchto státech relativně stejná a stále více se spoléhá na obnovitelné zdroje energie. Když se koncem loňského prosince přehnala zemí zimní bouře, poptávka po elektřině převýšila nabídku, což způsobilo průběžné výpadky elektřiny.

Vlády na federální a státní úrovni tlačí na provozovatele sítí, aby dodávali obnovitelné zdroje energie založené na větrné a solární energii. Tyto technologie neumožňují pružnou reakci na spolehlivé dodávky energií, když je to kriticky nutné, například během vln veder a mrazů, uvádí se v článku.

„Výpadky energií jsou důsledkem klimatické politiky, která vnucuje elektrickým sítím méně spolehlivé zdroje energie a zakazuje rozšiřování spolehlivé energie z fosilních energetických technologií. Zprávy naznačují, že zvýšený důraz na obnovitelné zdroje energie přesměrovává zdroje a pozornost od posílení stávající sítě, aby byla zajištěna bezpečnost a spolehlivost.“

Postižené státy

Ve dnech 23. a 24. prosince musela společnost Tennessee Valley Authority (TVA) přistoupit ke střídavým odstávkám energie. Struktura spotřeby elektřiny ve státě se změnila v důsledku elektrifikace vytápění i domácích spotřebičů.

V některých regionech je nyní poptávka po elektřině nejvyšší v zimě i v létě. V minulosti byla nejvyšší poptávka pouze v létě, kdy se používaly klimatizace, ale ne v zimě, kdy bylo vytápění domácností závislé na fosilních palivech. Ačkoli poptávka po elektrickém vytápění vzrostla, celkový objem výroby elektřiny ve státě se z velké části nezměnil.

V Severní a Jižní Karolíně vzrostl počet odběratelů závislých na elektrickém vytápění mezi lety 2009 a 2020 z 65 na 70%. Celkové dodávky elektřiny vzrostly o 2 %, přičemž plyn a solární energie nahradily uhlí. Předpokládá se, že zvýšený důraz na obnovitelné zdroje energie odvedl ze stávající sítě spolehlivější zdroje.

„Studie North American Electric Reliability Cooperation zjistila, že pokud se energetická síť stane závislou na solární a větrné energii, může série dnů ze zataženým počasím vypnout proud pro tisíce domácností. Extrémní ochlazení nebo zvýšená poptávka, jako byla ta o vánočních svátcích, by způsobily chaos,“ uvedla IER.

V Kalifornii bylo na Nový rok bez proudu více než 130 000 zákazníků. V roce 2021 se nevodní obnovitelné zdroje energie podílely na výrobě elektřiny ve státě 35 procenty.

Kalifornie, která již desítky let prosazuje zavádění obnovitelných zdrojů energie, nemá možnost flexibilně dodávat „spolehlivou energii“ během vln veder a výpadků, poznamenala IER.

Nebezpečí nadměrné elektrifikace

Jim Robb, prezident a generální ředitel North American Electric Reliability Corporation, minulý měsíc varoval, že elektrifikace americké ekonomiky zvýší riziko nedostatku energie v době, kdy je elektrická síť již omezená.

„S tím, jak budeme elektrifikovat stále více aspektů našeho života, včetně vytápění prostor, včetně dopravy… bude naše tolerance k problémům se spolehlivostí a nedostatkem energie velmi rychle klesat až na nulu nebo téměř na nulu,“ řekl podle organizace S&P Global.

Požadavek na spolehlivost a zatížení sítě se proto zvýší, dodal Robb. Neočekává však, že se tak stane ze dne na den. Elektrizace ekonomiky povede k dramatickému nárůstu poptávky oproti současnému stavu. Vybudování infrastruktury potřebné k její podpoře však bude trvat dlouho, poznamenal.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.