Alex Wu

16. 1. 2023

Podle studie Pekingské univerzity se odhaduje, že při poslední epidemii v Číně se nakazilo virem způsobujícím covid-19 přibližně 900 milionů Číňanů, přičemž téměř 80 procent z nich se potýká s vážnými příznaky. Čínští zdravotníci mezitím přiznávají, že v nemocnicích po celé zemi došlo za poslední měsíc k asi 60 tisícům úmrtí na covid-19, a i to až po mezinárodním tlaku na zveřejnění údajů.

K 11. lednu bylo v Číně nakaženo covidem 64 % z 1,4 miliardy obyvatel, tedy přibližně 900 milionů lidí, uvedl 13. ledna čínský deník Economic Observer s odvoláním na nedávnou studii výzkumné skupiny vedené profesorem Ma Ťing-ťingem z Národní fakulty rozvoje na Pekingské univerzitě.

Zpráva uvádí, že nejvyšší míra nakažení v současném kole epidemie je ve třech provinciích na západě Číny. Nejvýše se umístila provincie Kan-su, kde se nakazilo přibližně 91 % lidí, následuje provincie Jün-nan s 84 % nakažených a provincie Čching-chaj s 80 % nakažených.

Podle profesora Maho byly modelové odhady míry nakažení ve studii vypočteny na základě rozsahu vyhledávání příznaků souvisejících s infekcí covidem-19 na internetových platformách. Vzhledem k nedostatku oficiálních údajů použili autoři jako ukazatel místní míry infekce počet online vyhledávání příznaků, jako je „horečka“ a „kašel“, uvedla.

Studie pravděpodobně nezahrnula mnoho starších Číňanů, protože nejsou zvyklí vyhledávat informace na internetu, upozornil komentátor čínských záležitostí Li Mu-jang během svého talk show na NTD 13. ledna. Odhady studie pravděpodobně nezachycují ani míru opětovného nakažení. Skutečný počet nakažených v Číně může být vyšší než 900 milionů, řekl.

Modelování ve zprávě také předpovědělo, že současná vlna infekcí v celé Číně dosáhla svého vrcholu 20. prosince 2022. Jiní odborníci se však domnívají, že s blížícím se svátkem lunárního nového roku může infekcí nadále přibývat.

Covidová vlna ještě nedosáhla vrcholu

Ceng Kuang, bývalý šéf čínského Centra pro kontrolu nemocí, na konferenci „Shenzhou Cell New Crown Recombinant Protein Multivalent Vaccine Research and Development Conference“ 8. ledna uvedl, že vlna covidu na některých místech teprve začíná dosahovat svého vrcholu a na čínském venkově ještě vrcholu nedosáhla, uvádí čínský portál Caixin. Ceng odhadl, že vrchol covidové vlny přijde někdy mezi únorem a březnem a že doba trvání vrcholu závažných případů bude delší.

Ceng vyjádřil obavy ze situace v čínských venkovských oblastech, kam má během novoročních svátků zavítat mnoho Číňanů. Uvedl, že ve venkovských oblastech je velké množství starších, mladých, nemocných a postižených lidí a že zdravotnická infrastruktura a podmínky jsou tam špatné.

Čang Wen-chung, přední čínský epidemiolog a ředitel Čínského medicínského centra pro infekční nemoci, na své letošní přednášce uvedl, že míra nakažení touto vlnou je velmi vysoká.

Během čínského nového roku, který letos připadá na 23. ledna, může míra nakažení v zemi dosáhnout 80 procent, což znamená, že se nakazí více než 1,1 miliardy lidí, odhadl.

Závažné příznaky

Výzkumná skupina na Pekingské univerzitě provedla průzkum u 11 443 pacientů s covidem-19 a 76 procent z nich uvedlo, že jejich příznaky jsou horší než u chřipky.

Zpráva uvádí, že většina z dotazovaných nakažených měla jeden nebo více příznaků horečky, kašle a hlenu, ucpaného nosu, rýmy, bolesti v krku, změněného vnímání chuti a čichu, a průjmu.

Nejčastějším příznakem byla horečka, která se objevila u 82 % nakažených respondentů, z toho 75 % mělo vysokou horečku (38,5 °C a více) a 47 % mělo horečku trvající tři a více dní. Celých 86 procent nakažených užívalo léky proti horečce.

Téměř 60 tisíc úmrtí na covid-19 za poslední měsíc

Čínská Národní zdravotnická komise 14. ledna konečně zveřejnila zprávu, která uvádí, že v čínských nemocnicích došlo od 8. prosince 2022 do 12. ledna k 59 938 úmrtí souvisejících s covidem.

Podle oficiálního sdělení je tento údaj spíše „průběžnou analýzou“ než „statistikou“. Zveřejnění čísla následovalo po rozsáhlé mezinárodní kritice, k níž se přidala i Světová zdravotnická organizace. Komunistický režim je obviňován z podceňování závažnosti epidemie a nedostatku transparentnosti.

Zpráva Národní zdravotnické komise se okamžitě stala nejvyhledávanějším tématem na webu baidu.com, na čínské obdobě Googlu. Mnoho Číňanů stále zpochybňuje přesnost tohoto oficiálního čísla mrtvých na covid.

Jeden z uživatelů napsal na sociální sítě: „Kolik je úmrtí ve venkovských oblastech, která nejsou v nemocnici? Měl by to být mnohonásobek počtu úmrtí v nemocnicích.“

Další internetový uživatel zareagoval: „Kolik lidí zemřelo, aniž by šli do nemocnice?“

Feng čchung-i, odborník na Čínu a profesor na Technologické univerzitě v Sydney, řekl 14. ledna deníku The Epoch Times, že vládnoucí Komunistická strana Číny (KS Číny) tají pravdu a že skutečný počet obětí covidu může být mnohem vyšší, než strana uvádí.

„Protože reportéři zahraničních médií se šli podívat přímo do pohřebních ústavů a sociální sítě zaplavily příspěvky, které ukazují tolik mrtvých těl a tolik rakví všude, každý ví, že Peking lže. Vztahy mezi WHO a čínským režimem jsou také velmi napjaté, protože WHO jej neustále žádala, aby zveřejnil skutečné údaje. Čínský režim je pod tlakem. Nyní dělá mírné změny, i když uvádí další desítky tisíc [úmrtí], stále je to daleko od skutečnosti. Skutečný počet obětí je pravděpodobně desetkrát, dvacetkrát nebo třicetkrát vyšší než údaje, které právě zveřejnil.“

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil O. H.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.