Bill Pan

17. 1. 2023

Velké farmaceutické společnosti, které získaly miliardy dolarů z prodeje anticovidových vakcín, podle dalšího dílu Twitter Files tlačily na Twitter, aby cenzuroval aktivisty, kteří prosazovali sdílení informací týkajících se výroby generických vakcín.

V novém twitterovém vláknu vysvětluje novinář Lee Fang, že v roce 2020 existoval „mezinárodní tlak“, který měl farmaceutický průmysl donutit, aby zveřejnil své postupy pro výrobu vakcín proti covidu-19, díky čemuž by si „chudší země“ mohly samy vyrábět generické levné vakcíny.

Protože giganti vyrábějící vakcíny spatřovali v pandemii „příležitost k bezprecedentnímu zisku“, reagovali na tento tlak „rozsáhlým lobbistickým útokem“, aby zmařili jakoukoli snahu o sdílení duševního vlastnictví souvisejícího s covidovými léčebnými přípravky a vakcínami, napsal Fang.

Společnost BioNTech, která vyvinula vakcínu pro firmu Pfizer, přímo tlačila na Twitter, aby cenzuroval účty žádající o generické, levné vakcíny, napsal Fang a citoval interní výměnu e-mailů, kterou mu zpřístupnil nový majitel Twitteru Elon Musk.

V jednom e-mailu z 12. prosince 2020 sdělila twitterová lobbistka Nina Morschhaeuserová moderátorskému týmu platformy, že ji společnost BioNTech spolu s německou spolkovou vládou upozornila na připravovanou online kampaň „zaměřenou na farmaceutické společnosti vyvíjející vakcínu proti covidu-19“.

„Úřady varují před ‚vážnými důsledky‘ akce, tj. lze očekávat příspěvky a záplavu komentářů, ‚které mohou porušovat TOS‘, a také ‚převzetí uživatelských účtů‘,“ napsala Morschhaeuserová. „Cílem jsou prý zejména osobní účty vedení výrobců vakcín. V této souvislosti by mohly být zřízeny i falešné účty.“

Morschhaeuserová také přeposlala e-mail od zástupce společnosti BioNTech, který zjevně žádal Twitter, aby „skryl“ příspěvky aktivistů vyzývající k „férové distribuci anticovidové vakcíny“.

„Součástí online kampaní jsou například výzvy, aby se prostřednictvím sociálních médií kontaktovali zástupci společnosti BioNTech a naši ředitelé,“ napsala v německy psaném e-mailu Jasmina Alatovicová ze společnosti BioNTech. „Mohli byste nám pomoci v neděli na dva dny ‚skrýt‘ náš účet na Twitteru, aby tam nebylo možné komentovat apod.?“

Morschhaeuserová ve svém e-mailu adresovaném Twitteru konkrétně jmenovala firemní účty společností Pfizer, BioNTech, Moderna a AstraZeneca, na které by podle ní měl Twitter kvůli aktivistické kampaně „dohlédnout“.

Požádala také Twitter, aby sledoval hashtagy #PeoplesVaccine a #JoinCTAP, které zjevně odkazují na People’s Vaccine Alliance, levicovou aktivistickou skupinu požadující „spravedlivý“ přístup k vakcínám pro méně rozvinuté země; a COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) Světové zdravotnické organizace, iniciativu zaměřenou na urychlení vývoje anticovidových vakcín prostřednictvím dobrovolného a transparentního sdílení nápadů, dat a technologií.

„Není jasné, jaké kroky nakonec společnost Twitter v souvislosti s touto konkrétní žádostí podnikla,“ napsal Fang. „Několik zaměstnanců Twitteru v následných zprávách poznamenalo, že žádná z těchto aktivistických činností nepředstavuje zneužití [podmínek]. Společnost však pokračovala ve sledování tweetů.“

V článku s podrobnostmi o nových „Aktech Twitter“, který byl zveřejněn v internetovém magazínu The Intercept, Fang napsal: „Kampaň za sdílení receptů na anticovidovou vakcínu po celém světě nakonec selhala.“

Zatímco společnosti Pfizer a Moderna zvažují, že od roku 2023 budou své dvoudávkové vakcíny zamýšlené proti covidu-19 prodávat za 130 dolarů za dávku, kampaň za generické vakcíny zůstává nejasná. People’s Vaccine Alliance i aktivistická hnutí se ve Spojených státech dočkaly jen malého mediálního pokrytí v hlavních médiích a o zprávách C-TAP informovala většinou hrstka médií věnujících se zahraniční politice nebo zprávám o duševním vlastnictví.

Epoch Times se obrátil na společnost BioNTech s žádostí o vyjádření a tuto zprávu pak bude případně aktualizovat.

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.