Tom Ozimek

11. 1. 2023

Dva republikánští vrchní státní zástupci zveřejnili dokumenty, které podle nich prokazují nátlakovou kampaň Bílého domu na Facebook s cílem cenzurovat obsah, včetně videa jednoho z nejsledovanějších televizních osobností Tuckera Carlsona o anticovidových vakcínách.

Nové dokumenty, které 7. – 10. ledna zveřejnili vrchní státní zástupce Louisiany Jeff Landry a vrchní státní zástupce Missouri Andrew Bailey (na Twitteru díl I, díl II), jsou součástí soudem nařízeného procesu zjišťování informací v rámci žaloby, kterou oba státy podaly v květnu 2022 proti Bidenově administrativě, obviňujíce ji ze spolčení se sociálními médii s cílem potlačit svobodu projevu Američanů.

Bailey nedávno převzal funkci vrchního státního zástupce státu Missouri od předchůdce Erika Schmitta, který zažaloval Bidenovu administrativu spolu s Landrym. Schmitt se stal letos 5. ledna senátorem USA.

„Špatné informace“

Dokumenty, které Bailey zveřejnil, ukazují snahy digitálního ředitele Bidenova Bílého domu Roberta Flahertyho a jeho týmu potlačit opačné názory na velkých sociálních sítích, jako jsou Facebook a Twitter.

V jednom z Flahertyho e-mailů zaměstnanci Facebooku, který Bailey sdílel, digitální ředitel Bílého domu požaduje, aby Facebook zvýšil své úsilí o odstranění „špatných informací“ o vakcínách proti covidu-19.

Flaherty si v e-mailu stěžuje, že „odstranění špatných informací z vyhledávání“ je snadný krok, který by Facebook mohl učinit, „aby lidé jako já měli za to, že podnikáte kroky“.

„Pokud to neděláte správně, u výše postavených lidí to vyvolává ještě více otázek,“ pokračuje a dodává, že jiné platformy sociálních médií (např. YouTube) odvádějí v tomto směru lepší práci.

„Nevím, proč si to nemůžete uvědomit,“ zakončil svůj nátlak Flaherty.

Ústavní právo na svobodnou a otevřenou diskusi

Bailey sdílel přes deset takovýchto komunikací, které vykreslují stejný obrázek, a sice že Bílý dům tlačí na Facebook, aby zvýšil své úsilí o omezení údajných dezinformací souvisejících s očkováním.

Jeden z e-mailů odhalený Baileym ukazuje, jak pracovník Facebooku sděluje představitelům Bílého domu, že se společnost zaměřuje na snížení virálnosti obsahu, který odrazuje od očkování, nebo „často pravdivý obsah“, i když neobsahuje „informace, které by měly vést k akci“.

Z další korespondence zveřejněné missourským státním zástupcem vyplývá, že si Flaherty stěžuje, že Facebook odmítl stáhnout video mediální hvězdy Tuckera Carlsona o vakcínách zamýšlených proti covidu-19.

Mateřská společnost Facebooku Meta ani Bílý dům na žádost o komentář od The Epoch Times neodpověděly.

„Vždy budu bojovat proti nevoleným byrokratům, kteří se snaží indoktrinovat obyvatele tohoto státu tím, že porušují naše ústavní právo na svobodnou a otevřenou diskusi,“ prohlásil Bailey.

Moderátor Fox News Tucker Carlson hovoří během udílení cen FOX Nation Patriot Awards 2022 v Hollywoodu na Floridě, 17. listopadu 2022. (Jason Koerner / Getty Images)

Zaostřeno na Tuckera Carlsona

Ve stejnou dobu sdílel Landry řetězec tweetů, které se hlouběji zabývají snahami Bílého domu tlačit na Facebook, aby zakročil proti Carlsonovu virálnímu videu, ve kterém zpochybnil účinnost očkování proti covidu-19.

Jeden z e-mailových řetězců (pdf) ukazuje, jak Flaherty píše pracovníkovi Facebooku, že „už jsme to v jiných souvislostech řešili milionkrát, takže pardon, že to může vypadat jako déjà vu“, a pak si stěžuje na rozhodnutí Facebooku pouze označit Carlsonovo video, „které říká, že vakcína nefunguje“, štítkem vybízejícím uživatele platformy k návštěvě Informačního centra o covidu-19, místo aby ho stáhl.

Flaherty v reakci na e-mail z Facebooku, že Carlsonovo video „nesplňuje podmínky pro odstranění podle našich zásad“, tlačil dále a přirovnal situaci k „povstání“ (zřejmě myšlena demonstrace u Kapitolu 6. ledna 2021).

Z následného e-mailu Facebooku Flahertymu (pdf) vyplývá, že Carlsonovo video bylo algoritmicky degradováno o 50 procent do doby, než bude stanovena sedmidenní lhůta pro kontrolu faktů, přičemž potlačování obsahu pokračovalo, i když žádná kontrola faktů ve skutečnosti neproběhla.

Fox News na žádost The Epoch Times o komentář do doby vydání článku reagoval.

Landry v prohlášení uvedl, že dokumenty jsou důkazem „vládní cenzury“.

„Pokud se jim nelíbíte, budou vás cenzurovat – bez ohledu na vaši politickou příslušnost,“ řekl Landry. „Nikdo není v bezpečí, když je porušován první dodatek.“

„Dnešní odhalení je dalším příkladem pokračujícího úsilí Bílého domu tlačit na společnosti provozující sociální média, aby cenzurovaly americké občany,“ pokračoval Landry.

Vyšetřování vedené republikány

Již před volbami republikáni slíbili, že budou vyšetřovat cenzurní úsilí Bidenovy administrativy a federálních úřadů.

Právě včera 10. 1. po stranické linii schválili ve Sněmovně reprezentantů podvýbor nazvaný „zneužívání moci federální vlády“, který spadá pod justiční výbor.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“