Jack Phillips

28. 12. 2022

TÉMA: Twitter files

Podle nejnovějšího – desátého – dílu „Twitter Files“, který v pondělí ráno zveřejnil David Zweig, se zdá, že Twitter podlehl tlaku federálních úředníků, aby moderoval obsah na platformě týkající se vakcíny zamýšlené proti covidu-19, včetně zablokování příspěvku bývalého vědce z Harvardu, který vůči vakcínám nabídl kritickou zpětnou vazbu v roce 2021.

Interní e-maily zveřejněné novinářem Davidem Zweigem za podpory Elona Muska ukazují, že existovalo „nespočet případů“, kdy byly příspěvky na Twitteru staženy nebo označeny za „zavádějící“, protože se lišily od pokynů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nebo od „názorů establishmentu“ utvořeného kolem covidu-19 a vakcín.

Podle interních e-mailů v jednom případě moderátor Twitteru označil příspěvek bývalého profesora Harvardské zdravotní fakulty Martina Kulldorffa, protože dle něj porušoval zásady platformy o dezinformacích týkající se covidu-19, a tvrdil, že Kulldorff zveřejňuje „nepravdivé informace“. Když sociální síť proti jeho příspěvku zakročila, byl označen jako „zavádějící“ a všechny „lajky“ a odpovědi byly vypnuty, což zabránilo širšímu sdílení příspěvku.

Lékař Andrew Bostom z Rhode Islandu byl také trvale zabanován poté, co obdržel několik výstrah za porušení podmínek sociální sítě týkajících se covidu-19. Snímek obrazovky interních záznamů společnosti ukázal, že pouze jedno z pěti porušení bylo platné, a to až poté, co se na Twitter obrátil Bostomův právník.

„Jeden tweet Bostoma, který byl shledán jako porušující pravidla, citoval údaje, které byly legitimní, ale nevyhovovaly narativu veřejného zdravotnictví o rizicích chřipky versus covidu u dětí,“ napsal Zweig. „To, že tento tweet byl nejen označen botem, ale ručně jej potvrdil i zaměstnanec, vypovídá o algoritmické i lidské zaujatosti. Bostomův účet byl na několik měsíců pozastaven a nakonec byl obnoven na Štědrý den.“

„Vláda Spojených států tlačila na Twitter a další platformy sociálních médií, aby v souvislosti s covidem určitý obsah vyzdvihly a potlačily jiný,“ napsal také Zweig a dodal, že když se loni ujala vlády současná americká administrativa, „jedna z jejích prvních žádostí o setkání s vedením Twitteru se týkala covidu“. Jak vyplývá z interních e-mailů, zaměřila se konkrétně na „účty antivaxerů“.

Twitter však podle poslední sady dokumentů Twitter Files nespolupracoval s požadavky Bidenovy administrativy plně.

„Rozsáhlá revize interní komunikace ve společnosti odhalila, že zaměstnanci často debatovali o případech moderování velmi podrobně a s větší starostlivostí, než jakou projevovala vláda vůči svobodě projevu,“ napsal Zweig.

Ze shrnutí schůzek, které poskytla vedoucí oddělení veřejné politiky Twitteru Lauren Culbertsonová, vyplynulo, že někteří představitelé Bílého domu byli „velmi rozzlobeni“, že Twitter nedeplatformoval dostatečný počet účtů, a tlačili na firmu, aby dělala více.

„Twitter však potlačoval názory – mnohé od lékařů a vědeckých odborníků – které byly v rozporu s oficiálními stanovisky Bílého domu,“ napsal novinář, ačkoli neuvedl žádné důkazy. „Výsledkem bylo, že legitimní zjištění a otázky, které by rozšířily veřejnou debatu, zmizely.“

Trumpovy tweety

Mnoho tweetů prezidenta Donalda Trumpa na Twitteru z doby počátků pandemie bylo podle Zweigovy reportáže předmětem řady interních debat a hádek.

V jednom e-mailu se tehdejší hlavní právní zástupce Twitteru James Baker – který se dříve podílel na nechvalně proslulém vyšetřování Crossfire Hurricane, když pracoval pro FBI – ptal bývalého vedoucího oddělení bezpečnosti a ochrany Twitteru Yoela Rotha, proč nebyl označen nebo stažen Trumpův příspěvek, v němž v říjnu 2020 napsal „nebojte se covidu“. Roth odpověděl, že vydání „optimistického prohlášení“ o viru není dezinformací.

„Stručně řečeno,“ odpověděl Roth, „tento tweet je široce pojaté optimistické prohlášení“, které „nenabádá lidi k tomu, aby dělali něco škodlivého, ani nedoporučuje stavět se proti preventivním opatřením nebo nošení roušek (či jiným pokynům)“, uvádí se v nově zveřejněném e-mailu. Baker byl Muskem „odejit“ z Twitteru začátkem tohoto měsíce poté, co vyšlo najevo, že tajně prověřoval interní soubory Twitteru předtím, než je Musk poslal Zweigovi a dalším novinářům ke zveřejnění.

Další odhalení najdete v řadě článků o Twitter Files anebo ve shrnující videoreportáži.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.