Allen Zhong

26. 12. 2022

Podle novináře Matta Taibbiho se na cenzuře obsahu na sociální síti Twitter podílely i záhadné vládní agentury, uvedl v nově zveřejněných „Twitter Files“ na Štědrý den.

„Akta Twitter“ 9 ukazují, že ještě předtím, než společnost Twitter koupil Elon Musk, spolupracovaly s platformou blíže nespecifikované agentury.

Tyto agentury byly v interní komunikaci Twitteru obvykle označovány jako „jiné vládní agentury“ neboli OGA.

V jednom e-mailu z 29. června 2020 se agent FBI Elvis Chan zeptal vedení Twitteru, zda by mohl pozvat „OGA“ na nadcházející událost.

„OGA Briefing“ lze také často vidět na programu schůzek mezi Twitterem a skupinou FBI zabývající se zahraničními vlivovými operacemi – Foreign Influence Task Force (TITF).

Byl zařazen do části agendy jednání „Stav Ruska“.

Není jasné, kterou agenturu nebo agentury OGA představovala, ačkoli Taibbi s odvoláním na několik osob ze zpravodajské komunity sdělil, že jde o Ústřední zpravodajskou službu (CIA).

Deník Epoch Times se obrátil na CIA s žádostí o komentář.

Screenshoty e-mailů, které Taibbi sdílel, ukazují, že schůzek s Twitterem se účastnily různé vládní agentury včetně FBI a CIA.

„Pozvala jsem FBI a věřím, že CIA se virtuálně zúčastní také,“ napsala Stacia Cardilleová, bývalá právnička Twitteru, v e-mailu Jimu Bakerovi o konferenci o informačních operacích.

Baker byl v minulosti hlavním právním zástupcem FBI a klíčovou postavou v kauze Trump–Rusko.

Aktivita vrcholila před volbami v roce 2020

Twitter byl před volbami 2020 zahlcen žádostmi od různých agentur, které většinou koordinovala TITF a Chanova kancelář FBI v San Francisku, uvedl Taibbi.

„Ze sanfranciské kanceláře přicházel před volbami jeden e-mail za druhým, často doplněný přílohou z Excelu,“ napsal. „Vládních žádostí bylo tolik, že zaměstnanci Twitteru museli přizpůsobit systém jejich prioritizaci/třídění.“

V některých případech pracovníci Twitteru shledali označené příspěvky legitimními.

„Z mých kontrol jsem nenašel žádné indicie, které by naznačovaly, že účet [redigováno] je ruský. … Účet [redigováno] nemá žádné indikátory, které by naznačovaly, že se jedná o ruskou spojku,“ uvedl jeden z analytiků.

„Můžu se poradit s [redigováno] a zjistit, zda můžeme pátrat ještě hlouběji a pokusit se najít větší vazbu,“ dodal analytik.

V jiném případě dospěl Yoel Roth, propuštěný bývalý šéf oddělení důvěryhodnosti a bezpečnosti Twitteru, k závěru, že některé pro-madurovské účty z Venezuely nejsou napojeny na ruskou Agenturu pro výzkum internetu (IRA).

„Tyto účty tweetovaly v extrémně velkém objemu a zpravidla používaly automatizaci (způsobem, který byl dost netypický pro mnoho jiných aktivit IRA). Máme velmi vysokou jistotu, že nejsou spojeny s IRA ani s ruskou aktivitou v jakékoli podobě,“ napsal.

I v tomto díle Twitter Files ukazuje na výměnu informací prostřednictvím Teleporteru – jednosměrné platformy, v níž bylo mnoho komunikací nastaveno s časovým omezením.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.