2. 9. 2022

V uplynulých týdnech vyšlo na povrch několik informací, které odhalují, jak úředníci Bidenovy administrativy či jiní federální zaměstnanci vyvíjejí cenzurní tlaky na sociální sítě. Republikáni v odezvě předkládají návrh zákona, který by měl svobodu projevu posílit.

Přes 50 vysoce postavených federálních úředníků tlačilo soc. sítě ke covidové cenzuře

Spolu se žalobou Lousiany a Missouri vůči prezidentu Bidenovi proniklo na veřejnost šokující odhalení. Ve více než 700-stránkovém podání je obsažena komunikace několika desítek federálních zaměstnanců ministerstev a úřadů, kteří vyvíjeli cenzurní tlaky na sociální sítě ve jménu tzv. dezinformací o covidu-19 a vakcínách.

„Pokud někdy existovaly pochybnosti, že federální vláda stojí za cenzurou Američanů, kteří se odvážili nesouhlasit s oficiálními zprávami o covidu, tyto pochybnosti se již rozplynuly,“ sdělila včera ve zprávě odhalující vládní cenzuru Jenin Younesová, právnička New Civil Liberties Alliance, která zastupuje některé z žalujících.

„Nyní byl odhalen šokující rozsah zapojení vlády do umlčování Američanů prostřednictvím nátlaku na společnosti provozující sociální média. Tito byrokraté se i nadále brání snahám odhalit míru svého protiústavního jednání na každém kroku.“

Za zmínku také stojí, že v souvislosti se zmíněnou žalobou se vláda snaží zakrýt komunikaci mezi dr. Faucim a Markem Zuckerbergem, generálním ředitelem společnosti Meta (Facebook).

„Žalovaní vznášejí námitku proti této žádosti jako nadměrně rozsáhlé, protože požaduje dokumenty, které nejsou relevantní pro nároky žalobců a které nespadají do rozsahu soudem povoleného zjišťování,“ brání se vládní právníci jménem Fauciho a jeho agentury NIAID.

Cenzura informací o notebooku Huntera Bidena

Minulý týden jsme naše čtenáře informovali o rozhovoru Marka Zuckerberga s podcasterem Joem Roganem. Během diskuze Zuckerberg řekl, že několik týdnů před americkými volbami 2020 komunikovala s jeho zaměstnanci FBI ohledně zpráv týkajících se kompromitujících informací z notebooku Huntera Bidena. Výsledkem bylo, že Facebook algoritmicky snížil dosah inkriminovaného obsahu k uživatelům. FBI na Zuckerbegova tvrzení reagovala tím, že z jejich strany šlo pouze o obecné sdělení, a ne žádost k akci.

Pokud jde o Twitter, ten obsah týkající se článku NY Post o Hunterově notebooku potlačil úplně. Použitelné informace o tom, zda došlo i v tomto případě k ovlivňování ze strany federálních úřadů, zatím nemáme.

Zůstává otázkou, do jaké míry mohl mít tento akt cenzury dopad na výsledky prezidentských voleb, v nichž těsně vyhrál Hunterův otec Joe Biden.

Donald Trump po Zuckerbergově rozhovoru s Roganen vyzval k okamžité nápravě – buď po změně výsledku voleb, anebo ke konání nových.

35 republikánských kongresmanů včera vyzvalo šéfa Mety o uchování veškeré komunikace mezi FBI a Facebookem, týkající se Hunterova notebooku.

Návrh „Zákona ochrany projevu před vládním zasahováním“

Republikáni v souvislosti s vládními cenzurními tlaky přicházejí s legislativním návrhem k úpravě části páté federálního zákoníku (USC), která pojednává o organizaci vlády a zaměstnanců. Cílem návrhu je nařídit federálním zaměstnancům, aby v rámci svých oficiálních možností nepodporovali cenzuru názorů.

„Bidenova administrativa používá tvrdou ruku vlády k nátlaku na společnosti provozující sociální média, aby cenzurovaly svobodu projevu Američanů a zprávy sdílené na jejich platformách,“ uvedl v prohlášení James Comer, nejvýše postavený republikán Sněmovního výboru pro dohled.

Spoluautoři návrhu zákona i prohlášení jsou další dva sněmovní republikáni – Jim Jordan z Justičního výboru a Cathy McMorris Rodgersová z Výboru pro energii a obchod.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“