Mimi Nguyen Ly

2. 9. 2022

Americký prezident Joe Biden ve zvláštním projevu v hlavním vysílacím čase obvinil bývalého prezidenta Donalda Trumpa a takzvané „MAGA republikány“ z „extrémní ideologie“, která podle něj ohrožuje „samotné základy naší republiky“.

Ve svém čtvrtečním projevu Biden vyzval voliče, aby „v roce 2022 splnili svou povinnost“ a „hlasovali, hlasovali, hlasovali“ a „ochránili“ tak demokracii v nadcházejících listopadových průběžných volbách, které vykreslil jako klíčový a rozhodující okamžik v americké historii.

Bidenovo vystoupení bylo propagováno jako oficiální akce financovaná daňovými poplatníky a Bílý dům tvrdil, že se nejedná o politický projev. Projev se konal nedaleko filadelfské Síně nezávislosti v Pensylvánii, kde byla přijata Deklarace nezávislosti USA a ústava.

Devětasedmdesátiletý americký prezident zmínil, že tyto dva dokumenty ztělesňují myšlenky „rovnosti a demokracie“, které označil za „skálu, na níž je tento národ postaven“, načež prohlásil, že „rovnost a demokracie jsou napadány“.

„Trump a republikáni MAGA představují extremismus, který ohrožuje samotné základy naší republiky,“ uvedl Biden zpoza neprůstřelného skla. MAGA je zkratka pro „Make America Great Again“ (Udělejme Ameriku znovu velkou), což je Trumpovo heslo z jeho úspěšné prezidentské kampaně v roce 2016.

„Není pochyb o tom, že Republikánskou stranu dnes ovládá, řídí a zastrašuje Donald Trump a MAGA republikáni, a to je hrozba pro tuto zemi,“ řekl demokrat.

Obvinil Trumpa a „MAGA republikány“, že jsou odhodláni „zničit americkou demokracii“, a vyzval demokraty, nezávislé a to, co nazval „mainstreamovými republikány“, aby se „postavili extremistům“ a byli silnější než skupina MAGA.

Požádal také Američany, aby se „spojili“ a „sjednotili se za jediným cílem, kterým je obrana naší demokracie bez ohledu na vaši ideologii“ – to vše při odsouzení toho, co nazval „extrémní ideologií MAGA“.

president joe biden
Prezident Joe Biden pronáší projev v Národním historickém parku nezávislosti ve Filadelfii, 1. září 2022. (Alex Wong / Getty Images)

Biden uvedl, že v roce 2020 kandidoval na prezidenta, protože věřil, že se USA nacházejí „v bitvě o duši tohoto národa“.

Během svého projevu Biden celkem 31krát zmínil „demokracii“. Jedenáctkrát se také zmínil o „násilí“ a uvedl, že „nikdy nemůže být přijatelným [politickým] nástrojem“.

„Síly MAGA jsou odhodlány dovést tuto zemi zpět – do Ameriky, kde neexistuje právo na volbu, právo na soukromí, právo na antikoncepci, právo vzít si toho, koho milujete,“ uvedl také Biden v prohlášení, v němž odkázal na řadu sociálních otázek, jako jsou potraty a sňatky osob stejného pohlaví, pro něž existují v různých státech USA různé předpisy.

trump
Tehdejší prezident Donald Trump hovoří s médii před odjezdem z Bílého domu na společnou základnu Andrews na cestě do San Diega v Kalifornii 13. března 2018. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

Republikáni reagují

V reakci na Bidenův projev vydal Trump ve čtvrtek pozdě večer na své sociální síti Truth Social prohlášení, v němž částečně uvedl: „Pokud se podíváte na slova a smysl dnešního trapného a rozzlobeného Bidenova projevu, vyhrožoval Americe, včetně možného použití vojenské síly.“

Proti Bidenově rétorice vystoupilo také několik republikánských představitelů a zákonodárců, kteří se vysmívali jeho výzvám k jednotě a vyjádřili obavy ze současného tlaku, jemuž Američané v současnosti čelí.

Vůdce republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy na Twitteru uvedl, že Biden „dluží milionům Američanů omluvu“, a dodal: „Místo toho, aby se snažil naši zemi sjednotit a vyřešit MNOHO problémů, které sám vytvořil, se prezident Biden rozhodl rozdělovat, ponižovat a znevažovat své spoluobčany – jen proto, že nesouhlasí s jeho politikou.“

Republikáni z justičního výboru Sněmovny reprezentantů na projev reagovali krátkým prohlášením na své stránce na Twitteru: „Vzpomínáte, jak Joe Biden kandidoval na ,jednotu‘ a jediné, čeho jsme se dočkali, byla rekordní inflace a kriminalita?“

Senátor Marco Rubio napsal: „Rozzlobený muž pomlouvá polovinu obyvatel země, kterou má vést a slíbil, že ji sjednotí.“

Jeff Kaufman, předseda Republikánské strany v Iowě, uvedl, že to, čeho byli Američané svědky v Bidenově projevu, „je taktika používaná autoritářskými režimy“.

Senátor Ted Cruz (R-Texas) uvedl, že Bidenův projev byl „rozdělující“ a „štvavý“, a obvinil Bidena, že má „zájem pouze na tom, [aby] poštval své spoluobčany proti sobě“.

Bidenův projev přišel několik týdnů poté, co FBI bez varování náhle provedla domovní prohlídku v soukromém letovisku Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě, kde Trump v současné době pobývá. Christina Bobbová, Trumpova právnička, již dříve řekla deníku The Epoch Times, že agenti FBI „hledali prezidentské záznamy, to, co považovali za prezidentské záznamy, a cokoli, co by mohlo být potenciálně tajné“.

Trump prohlásil, že razie FBI byla pokračováním útoků proti němu, a obvinil Bidena, že o razii věděl předem, což Biden i Bílý dům popřeli.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. Článek byl redakčně upraven a zkrácen. (jas)

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.